Λιγότερες από 48 ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλαν φωτιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, την ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο αίτημα για παραπομπή του ζητήματος του χρέους σε Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν υπάρξει λύση αύριο στις Βρυξέλλες.
Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών αποκάλυψαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το παρασκήνιο που εξελίσσεται εδώ και καιρό στους διαδρόμους του Μαξίμου και «χωρίζει» τον Πρωθυπουργό με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παρασκήνιο που πυροδοτεί φήμες για ανασχηματισμό που θα ξεκινήσει από μια μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ διαταράσσει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην ομάδα των 53 στην οποία ο Τσακαλώτος δρα ως άτυπος επικεφαλής.

Τα αποκαλυπτήρια Σόιμπλε για την τροχιά ρήξης στην οποία κινούνται Τσίπρας και Τσακαλώτος είναι προφανές ότι ρίχνουν τη σκιά τους και στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, καθώς εμφανίζουν ουσιαστικά την ελληνική πλευρά να βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης με δύο γραμμές.

«Ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών και σκληρός διαπραγματευτής και είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά» είπε από το Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκαλώντας ενόχληση στην Αθήνα. «Ο Πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών. Εκείνο στο οποίο δεν έχει εμπιστοσύνη είναι στο αν ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε, μπορεί να δώσει λύση για την Ελλάδα. Ελπίζουμε να διαψευστούμε» δήλωσε (Ραδιόφωνο 24/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Η εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση, ωστόσο, φαίνεται πως έχει γενικεύσει τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Κοτζιάς «άδειασε» 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν με αφορμή τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών «κάρφωσε» μάλιστα τους Νίκο Ξυδάκη και Σία Αναγνωστοπούλου –οι οποίοι έχουν θητεύσει στο ΥΠΕΞ –κάνοντας λόγο για «βουλευτές που θεωρούν προσβλητικές τις ερωτήσεις για υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος». Μουρμούρες στην κυβέρνηση προκάλεσε και η δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μια στραβή» τον θάνατο του 11χρονου στο Μενίδι.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός οριοθέτησε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει πως εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος στο αυριανό Eurogroup, τότε θα ζητηθεί η παραπομπή του στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, παρά τα αρνητικά μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι. Για το θέμα συνομίλησε μάλιστα τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μολονότι 24 ώρες νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει, κατά τη συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, πως «δεν ωφελεί κανέναν η δραματοποίηση» της Συνόδου Κορυφής.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά πως αυτό είναι ένα θέμα για τους υπουργούς Οικονομικών».

Ανεξαρτήτως, πάντως, των αντιδράσεων των εταίρων, η παραπομπή του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της «εθνικής γραμμής» για το χρέος, άρα μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Σχετικό αίτημα έσπευσε μάλιστα να υποβάλει χθες ο Βασίλης Λεβέντης. Ομως, με δεδομένη την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, αυτό αποτελεί ουσιαστικά έναν πολιτικό ελιγμό από πλευράς Τσίπρα για να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ». Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει ό,τι συμφωνία δώσουν οι εταίροι και πως η Ελλάδα προσέρχεται στο Eurogroup στηρίζοντας τη γαλλική πρόταση για εξυπηρέτηση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης». Χαρακτήρισε δε τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ως την πιο κρίσιμη από το ξέσπασμα της κρίσης και μίλησε για «ισχυρές συμμαχίες που διαθέτει η Ελλάδα» –χωρίς, ωστόσο, να τις κατονομάσει.
Κατά πληροφορίες, μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους υπουργούς για τη γαλλική πρόταση, δεν έγινε δέκτης αντιδράσεων ή παραπόνων και έλαβε, αφού ζήτησε, τη σύμφωνη γνώμη όλων επί της εισήγησής του.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση κατά όσων –εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ –τον κατηγορούν για το γεγονός ότι «σήκωσε» υπερβολικά το θέμα του χρέους και ταυτόχρονα απάντησε στο ερώτημα εάν το θέμα του χρέους θα έπρεπε να τεθεί μετά τις κάλπες στη Γερμανία: «Κάναμε άριστα, στον βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση διαθέτει «ηθικό πλεονέκτημα», διότι, κατά τον ίδιο, έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως χωρίς τη ρύθμιση του χρέους «καίγεται» το σενάριο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές και έρχεται πιο κοντά ένα νέο Μνημόνιο.