Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις προβλέψεις οι οποίες βασίζονται στο exit poll που μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος δίνει 314 έδρες στους Συντηρητικούς, 266 στους Εργατικούς, 34 έδρες στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον, 14 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και καμία έδρα για το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP.

Βάσει της πρόβλεψης αυτής, από το ινστιτούτο NOP/Ipsos MORI, οι Συντηρητικοί χάνουν 17 έδρες σε σχέση με το 2015, οι Εργατικοί κερδίζουν 34 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ενισχύονται κατά 6 έδρες, το SNP χάνει 22 έδρες ενώοι Πράσινοι φαίνεται ότι θα παραμείνουν με μία έδρα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και SNP έχουν τον ίδιο αριθμό εδρών με τους Συντηρητικούς.

Τα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και εκτιμούν ότι θα καταλάβουν 322 έδρες έναντι 261 για το Εργατικό Κόμμα, μετέδωσε το BBC.

«Οι υπουργοί λένε τώρα ότι δεν περιμένουν ανατροπή του exit poll», έγραψε η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στο Twitter.

Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, αναμένεται να κερδίσουν 315-325 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Μέι: Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από περίοδο σταθερότητας και θα αναλάβει την ευθύνη για τη διασφάλισή της, εάν το κόμμα της πάρει τις περισσότερες έδρες.

«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν αυτό είναι σωστό, ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Κόρμπιν ζητά την παραίτηση της πρωθυπουργού

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», δήλωσε.

«Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος είχε γράψει στο Twitter:«Οποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, η θετική μας εκστρατεία άλλαξε την πολιτική προς το καλύτερο».

Δεν συνεργάζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ανοικτά φιλοευρωπαίοι, ενισχύουν τη δύναμή τους χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως, το γεγονός ότι ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη τού δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπός του, Μένζις Κάμπελ, ανέφερε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Sky News επίσης μετέδωσε, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος, ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν συντηρητική κυβέρνηση.

Ο ρόλος των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας

Η ηγέτης του Κόμματος των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) Αρλίν Φόστερ, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καθορίσει τη θέση του, αφού γίνει γνωστό το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Είπε επίσης ότι κανένας δεν επιθυμεί να δει μία δύσκολη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αλλά μία συμφωνία αποχώρησης, η οποία θα μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και το πλαίσιο σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα της έλεγε πάντα πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεργαστεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Νωρίτερα, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής των Ενωτικών είχε πει ότι η προοπτική απουσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς, εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Το Σιν Φέιν δεν θα καταλάβει τις τυχόν έδρες του

Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζονται 326 έδρες. Ωστόσο, οπρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ανταμς.

Οσμπορν: Απολύτως καταστροφικό…

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν τόνισε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

«Αν αυτοί οι αριθμοί είναι σωστοί, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα καταφέρουν να συγκροτήσουν συνασπισμό για να παραμείνουν στην εξουσία. Αλλά εξίσου δύσκολο είναι, αν κοιτάξουμε αυτούς τους αριθμούς, να δούμε πώς οι Εργατικοί θα μπορούσαν να συγκροτήσουν και αυτοί συνασπισμό. Οπότε είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» πρόσθεσε ο Οζμπορν.

Πηγή των Συντηρητικών ανέφερε μετά τη μετάδοση του Exit Poll: «Ας περιμένουμε και θα δούμε. Είναι μία πρόβλεψη. Εχουμε μακρά νύχτα μπροστά μας».

Η Τερέζα Μέι προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να ενισχύσει τη θέση της εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit. Αν όμως οι κάλπες βγάλουν τους Συντηρητικούς αποδυναμωμένους, θα αποδειχθεί ότι διέπραξε σοβαρό λάθος.

«Υπό αμφισβήτηση η ηγεσία»

«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.

Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και τη διεκδίκησή της για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων άμεσης επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.

Το Brexit δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας τη θέση του σε θέματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

BBC: Αμφίρροπο το αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό εδρών είναι αμφίρροπα, μετέδωσε το BBC μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll.

«Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής», ανέφερε στην ιστοσελίδα του.

«Υπάρχουν 76 έδρες για τις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο», πρόσθεσε.

Υποχώρηση της στερλίνας

Η στερλίνα υποχωρούσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Δεκαπέντε λεπτά μετά τη μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες ανά ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 την Πέμπτη.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.