Με σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στις αποσκευές του, ο Νικόλας Βαγιονάκης ερμηνεύει τρία καφκικά πλάσματα στην performance με τίτλο «Kafka’s Freaks», στην οποία υπογράφει τη σύνθεση, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία. Η performance εμπνευσμένη από τα διηγήματα του Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», «Ο Καλλιτέχνης της Πείνας», «Μεταμόρφωση», παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος, ενώ παρουσιάστηκε δύο φορές στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα έκανε θρίαμβο στο Λονδίνο, στο κεντρικό Lost Theatre. Ξανανέβηκε στη Θεσσαλονίκη όπου παίχτηκε sold out και τώρα ανεβαίνουν εκτάκτως λίγες παραστάσεις στο θέατρο Φούρνος, ενώ ακολουθεί η Σύρος, ο Βόλος, ξανά το Λονδίνο, αλλά και η Νέα Υόρκη.

Πώς προέκυψε ο τίτλος της παράστασης;

«Συμβολικά, ο Κάφκα θεωρούσε τον εαυτό του φρικιό. Δεν μπορούσε να ενταχθεί σε μια κοινωνία που θεωρούσε εφιαλτική, υποκριτική και με πλασματική ελευθερία. Τα φρικιά γενικά είναι στοχοποιημένες οντότητες ευάλωτες επιφανειακά, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπάρξεις υπερβατικές. Διότι μέσα από τη διαφορετικότητά τους, υπερασπίζονται τα δικαιώματα και την οντότητά τους».

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα συγκεκριμένα διηγήματα του Κάφκα;

«Τα τρία αυτά διηγήματα για μένα αποτελούν ένα συμπαγές καφκικό τρίγωνο. Τα πλάσματα των διηγημάτων αυτών (ο εξανθρωπισμένος πίθηκος, ο καλλιτέχνης της πείνας και ο Γκρέγκορ Σάμσα), μέσα από τις γκροτέσκ συμπεριφορές τους και τη δυσμορφική τους υπόσταση, μπορούν και αντιλαμβάνονται τη χειραγώγηση και αψηφούν το φόβο, ο οποίος προκαλεί κοινωνική και προσωπική απομόνωση. Κάθε πλάσμα, από την προσωπική του διαδρομή, καταγγέλλει την ψευδαίσθηση του συστήματος, ενώ αψηφά κάθε είδος φόβου που είναι ανασταλτικός για κάθε διεκδίκηση. Τα έργα αυτά έχουν έναν κοινό άξονα: την πορεία των ηρώων προς την αυτογνωσία, που τους κάνει υπερβατικούς ώστε να φθάσουν τελικά στην εσωτερική Μεταμόρφωση».

Θα θέλατε να μας πείτε για την εμπειρία σας στο Λονδίνο; Πώς έγινε η συνεργασία με το Lost Theatre;

«Ζω στο Λονδίνο από το 2002, από προσωπική επιλογή να απομακρυνθώ για κάποιο διάστημα από την Ελλάδα. Λίγο αργότερα ξανάρχισα να δουλεύω στο χώρο με παραστάσεις και έκανα σεμινάρια, μεταξύ άλλων, στο γνωστό Actor’s Temple. Ανέβασα στην Αθήνα το “Kafka’s Freaks”, είδαν την παράσταση, γοητεύθηκαν και με κάλεσαν να την ανεβάσω και στο Λονδίνο. Πρόσφατα λοιπόν το έργο παρουσιάστηκε στο κεντρικό Lost Theatre, όπου το κοινό ήταν πραγματικά πάρα πολύ θερμό, θα έλεγα συγκλονισμένο. Θα ξαναπαιχτεί στο Λονδίνο τον ερχόμενο Ιούλιο».

Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τον Κάφκα;

«Ο Κάφκα είναι αυτό που λέει και στο έργο του: “Υιοθέτησα τη συμπεριφορά σας και επέζησα με τους δικούς σας κανόνες, με τη δικιά σας πλασματική ελευθερία”. Προφήτης, φιλόσοφος, διαχρονικός, χωρίς εποχή, ο Κάφκα έχει βολιδοσκοπήσει και αποκρυπτογραφήσει την ανθρώπινη φύση και υπόσταση σε όλο της το φάσμα. Ένας τεράστιος συγγραφέας!».

• Το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να δει το έργο «Kafka’s Freaks» την Πέμπτη 1/6 και την Παρασκευή 2/6, στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ. κρατήσεων: 210-6460.748) στις 21.15.

Ταυτότητα της παράστασης

«Kafka’s Freaks»

Σύνθεση -Διασκευή- Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Nικόλας Βαγιονάκης

Μετάφραση: Παναγιώτης Κατσώλης

Χορογραφίες: Νικόλας Βαγιονάκης

Σύμβουλος κίνησης: Paul Blackman

Επιμέλεια φωτισμού: Αποστόλης Τσατσάκος

Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου