Διάψευση

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για τα κόκκινα δάνεια. Τον ρώτησε, ανάμεσα σε άλλα, αν ήταν αίτημα των δανειστών ή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην έχουν το δικαίωμα οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές να εξαγοράσουν το δάνειό τους προτού αυτό πωληθεί –όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Κύπρο, όπου δανειολήπτες και εγγυητές έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για την ιστορία ο Γιώργος Σταθάκης το είχε παρουσιάσει ως απαίτηση της τρόικας –συγγνώμη, στη συριζαϊκή διάλεκτο τη λέμε θεσμούς. Ο Μοσκοβισί, όμως, με την απάντησή του στον Ανδρουλάκη μάλλον διαψεύδει τον έλληνα υπουργό. Ιδού το σχετικό απόσπασμα αυτής: «Οι ελληνικές Αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου κειμένου του Νόμου 4354/2015. Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής, η οποία ενεργεί εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τραπέζης της Ελλάδος οριοθετεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και θέτει τους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν, ενώ η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές Αρχές». Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, ο επίτροπος συμπληρώνει πως θεωρεί ότι το υπάρχον σύστημα, όπως έχει ψηφιστεί, περιλαμβάνει διατάξεις που προστατεύουν τα συμφέροντα των οφειλετών, είτε πρόκειται για πρωτοφειλέτες είτε για εγγυητές.

Bruegel

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η επόμενη μεγάλη ερώτηση είναι πώς θα πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή την κλειστή εκδήλωση φιλοξενούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για να συζητήσουμε τα ακόλουθα: ποιο είναι το επόμενο επιχειρηματικό μοντέλο για την Ελλάδα; Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει η χώρα να κάνει ώστε να διασφαλίσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί και θα δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Θα θέλαμε να μάθουμε πώς η Ελλάδα σκοπεύει να επανεπινοήσει τον εαυτό της, ιδίως ενόψει του κινδύνου διαρθρωτικής στασιμότητας, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι: 1) να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας από εξωτερική χρηματοδότηση, 2) η γήρανση του πληθυσμού και η μετανάστευση, πρόκειται για μια χώρα που φεύγουν οι νέοι της, 3) εκσυγχρονισμός και βελτίωση της εκπαίδευσης, 4) το κράτος δικαίου και η εφαρμογή των νόμων, 5) διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους. Πώς ένα κράτος χτίζει εμπιστοσύνη όταν έχει παρελθόν “κακών πρακτικών”; Ποιο είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο και πως οι Ελληνες θα το αναγνωρίσουν και θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν;». Αυτά γράφει η πρόσκληση του ινστιτούτου Μπρίγκελ για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί 8 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με τον τίτλο: «Ποιο θα είναι το επόμενο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας;». Το event θα είναι μόνο για μέλη του Μπρίγκελ και επιλεγμένο αριθμό ειδικών που θα προσκληθούν. Και φυσικά θα είναι off the record. Η πρόσκληση από μόνη της αποδεικνύει πως αρκετοί στο εξωτερικό εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης –που καλείται από το θινκ τανκ να απαντήσει τα παραπάνω ερωτήματα –θα είναι ο επόμενος έλληνας Πρωθυπουργός. Κρίμα, όμως, που η εκδήλωση θα είναι off the record και δεν θα μάθουμε τι θα πει στο συγκεκριμένο ακροατήριο για τον διαχωρισμό Εκλησίας – Κράτους. Δεν είναι κρυφό, πάντως, πως για την ευρωπαϊκή διανόηση μια από τις βαθύτερες αιτίες τής –για να το πούμε κομψά –δυσλειτουργικότητας του ελληνικού κράτους βρίσκεται στο γεγονός ότι οι σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας δεν γνώρισαν Διαφωτισμό.

Δρώμενα

Τη Δευτέρα η Βουλή θα γιορτάσει την 153η επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Θα προσπεράσω την πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια και τις τοποθετήσεις που θα γίνουν σε αυτή για να εστιάσω στο κλου του προγράμματος των εορτασμών. Ποιο είναι αυτό; Οπως αναφέρει επί λέξει το σχετικό δελτίο Τύπου του Κοινοβουλίου: «Στις 18.30 στο Εντευκτήριο της Βουλής θα ακολουθήσει εκδήλωση με τίτλο “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά”, με θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες κειμένων και ρεσιτάλ μελοποιημένων επτανησιακών ποιημάτων». Δυστυχώς, δεν διευκρινίζεται αν θα απαγγείλει και ο ποιητής του ΣΥΡΙΖΑ και α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.