Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο σήμερα Τετάρτη από τις ανατολικές ακτές της στη θάλασσα, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μία ημέρα πριν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας κατά την οποία αναμένεται να συζητήσουν το οπλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Η εκτόξευση έγινε από τη Σίνπο, πόλη με λιμάνι, και ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο στρατιωτικό επιτελείο. Στη Σίνπο βρίσκεται και βάση υποβρυχίων.

Η εκτόξευση έλαβε χώρα μια μέρα πριν την έναρξη της συνάντησης κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Φλόριντα, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα για τον τερματισμό της ανάπτυξης των οπλικών της συστημάτων.

Οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου με χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας ότι καταστρατηγεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ολο το ενδιαφέρον στη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Κίνας

Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η εκτόξευση του πυραύλου ήταν «ιδιαίτερα προβληματική».

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει την κατάσταση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο Τραμπ θα πιέσει τον κινέζο ομόλογό του, κατά τη συνάντησή τους, για άσκηση επιρροής προκειμένου να πειθαρχήσει η Βόρεια Κορέα.

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, και περιέγραψε τις συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα ως δοκιμασία στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει από την Κίνα να ασκήσει οικονομική πίεση στην απρόβλεπτη Πιονγκγιάνγκ για να περιορίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, ενώ το Πεκίνο διατείνεται ότι δεν έχει αυτού του είδους την επιρροή στη χώρα αυτή.