Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε περιοχή του νομού Ηλείας, δύο Eλληνες, φορώντας κουκούλες και κρατώντας ένα αυτοσχέδιο ξύλινο ρόπαλο επιτέθηκαν σε δύο αλλοδαπούς από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι επέστρεφαν στο σπίτι τους. Οι δύο δράστες, αφού τους τραυμάτισαν, απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένα από τα δεκάδες που διαπίστωσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Στην ετήσια έκθεση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, καταγράφεται μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών ρατσιστικής βίας, ωστόσο διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των σοβαρών επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο. Μάλιστα, διαφαίνεται μια τάση επανεμφάνισης οργανωμένων ή άτυπων ομάδων θυτών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων, συνολικά 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας, με περισσότερα από 130 θύματα. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση του 2015, ο αριθμός των περιστατικών ήταν 273, με περισσότερα από 300 θύματα.

Μάλιστα, από το σύνολο των περιστατικών ρατσιστικής βίας για το 2016, σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες ή ακόμη και το προσωπικό οργάνωσης που δραστηριοποιείται στον τομέα του προσφυγικού. Τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες, φθορά περιουσίας ενώ δέχθηκαν απειλές. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2015 ήταν 75 περιστατικά με θύματα πρόσφυγες ή μετανάστες.

Αριθμητικά περισσότερα είναι τα περιστατικά, στα οποία στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουηρ, Ίντερσεξ άτομα). Ο αριθμός τους έφτασε τα 57, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

«Ο ρατσισμός και η ρατσιστική βία αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ελάχιστα θα κατορθώσει η πολιτεία, χωρίς την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών. Γι’ αυτό θεωρούμε κρίσιμη τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, μέσω της θεσμοθέτησης του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.