Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση πίσω από το 251 Νοσοκομείο της Αεροπορίας, μάθαμε χθες από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη (φωτογραφία).

Στο άκουσμα αυτής της είδησης (που δεν είναι δα και είδηση, καθώς το σχέδιο έχει ξαναακουστεί…) πολλοί ήταν οι ειδικοί που κόντεψαν να χάσουν τα μαλλιά τους!

«Μα καλά, δεν ξέρουν στην κυβέρνηση ότι εκεί η περιοχή ανήκει στη Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού και συνεπώς δεν μπορεί να χτιστεί γήπεδο» μου έλεγαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φίλοι καθηγητές, που δεν μπορείς να τους πεις και πολέμιους της κυβέρνησης, για να μη λέω ονόματα.

Ομως επειδή «μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται», να θυμίσω σε όλους τους ειδήμονες πως για να γίνει μετεγκατάσταση του γηπέδου θα πρέπει να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση, να αλλάξουν και πάλι ο σχετικός νόμος του 2011 αλλά και το ΠΔ για τον Ελαιώνα!

Γιατί αν δεν γίνουν, μεταξύ άλλων, ο δήμος πρέπει να επιστρέψει 100 στρέμματα που του δόθηκαν ως δωρεά για το γήπεδο στον Ελαιώνα. Και αν αυτό το σχέδιο που ξεκίνησε επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά δεν προχώρησε, φανταστείτε τι χρόνο θα πάρει –αν θα πάρει –το καινούργιο.

Επιπλέον, επειδή κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Καμίνη εξαγγέλθηκαν και μέτρα για την ανάπλαση της Αθήνας νιώθω την ανάγκη να θυμίσω σε όλους ότι στις 15 Ιανουαρίου 2014 έγινε ανάλογη συνάντηση και στο τότε ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής και παρουσιάστηκε ολόκληρη μελέτη για το Κέντρο (βγήκε και ΚΥΑ), η οποία παραμένει στα χαρτιά. Οποιος θέλει να τη βρει ας ανατρέξει στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ.

Αφού λοιπόν επισημάνω ότι ή κάποιοι θέλουν να θολώσουν τα νερά ή –λέτε; –αρχίζει να μυρίζει εκλογές, να αναφερθώ και στις άλλες τέσσερις «μείζονες παρεμβάσεις για την ανάπλαση της Αθήνας», τις οποίες περιλαμβάνει το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Ο πρώτος άξονας παρεμβάσεων είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, κάτι που έχει εξαγγελθεί άπειρες φορές, αλλά παραμένει αενάως στα χαρτιά. Ο δεύτερος είναι η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, η οποία επίσης παραμένει μετέωρη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο τρίτος είναι η ανάπλαση στα Κουντουριώτικα (τα περίφημα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) και ο τέταρτος η αναβάθμιση του Βοτανικού –σχέδιο που αποτελεί την ιστορική Διπλή Ανάπλαση με τη μεταφορά της έδρας του Παναθηναϊκού από τη Λεωφόρο στον Βοτανικό, την οποία είχε «πολεμήσει» τότε ως πρόεδρος του Συνασπισμού και δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα ο Τσίπρας.

Ολα, λοιπόν, ξαναζεσταμένο φαγητό;