Από την Κόκλα Μεσσηνίας εκτοξεύθηκε στο Οντάριο του Καναδά. Η νεαρή φυσικός και μελετητήρια του Σύμπαντος Ασημίνα Αρβανιτάκη, την οποία αρκετοί χαρακτήρισαν «ελληνίδα Αϊνστάιν», τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο New Horizons in Physics για το 2017. Η απονομή έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια και συνοδεύτηκε από ένα εκατομμύριο δολάρια, ποσό το οποίο θα μοιραστεί με πέντε συναδέλφους της. Είναι μια σημαντική αναγνώριση για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και την πρακτική στη σωματιδιακή φυσική. Η ίδια έχει αναπτύξει πρωτότυπα πειράματα μικρής κλίμακας από τα οποία προκύπτουν οι αποδείξεις ή οι ενδείξεις στη σωματιδιακή φυσική.

Με καταγωγή από το χωριό Κόκλα της Μεσσηνίας, μαθήτευσε στα σχολεία του Κοπανακίου. Ακολούθως σπούδασε φυσικός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Stanford των ΗΠΑ, από όπου και έλαβε το διδακτορικό της το 2008. Η δίψα της για έρευνα και μάθηση την οδήγησε σε δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον τομέα των φυσικών επιστημών, Berkeley και Stanford στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Και επειδή οι επιστήμονες αυτού του επιπέδου στο εξωτερικό δεν αναζητούν τον δρόμο τους αλλά ο δρόμος τους στρώνεται με κόκκινο χαλί, έγινε τον περασμένο Μάιο σε ηλικία μόλις 36 ετών καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής στο Perimeter Institute for Theoretical Physics. Η Εδρα αυτή επιχορηγείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι γονείς της Ασημίνας ήταν καθηγητές. Ο πατέρας της μαθηματικός και η μητέρα της φιλόλογος. Η ίδια αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά αν και είχε και πολύ καλή σχέση και με τα φιλολογικά μαθήματα. Το επαγγελματικό όνειρο της Μίνας, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της, ήταν να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Είχε ψύχωση με τα αυτοκίνητα. Τελικά την κέρδισε η φυσική διότι όπως είπε σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας», «αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι, και όχι γιατί το πώς θα κάνω τα πράγματα να δουλεύουν όπως θέλω». Και συμπλήρωσε, «γιατί ο κόσμος που είναι γύρω μας είναι όπως τον βλέπουμε».

Εξηγεί ότι όλα αυτά που αντιλαμβανόμαστε στο οπτικό μας πεδίο αποτελούν μόνο το 5% του Σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% είναι πράγματα που έχουμε «δει» μόνο μέσω της βαρύτητας. Περίπου το 25% είναι η σκοτεινή ύλη. Και ονομάζεται σκοτεινή διότι δεν αλληλεπιδρά με το φως, γι’ αυτό και δεν φαίνεται. Είναι ένα είδος ύλης που επίσης έχουμε δει μέσα από τη βαρυτική της επίδραση στην κίνηση των ουράνιων σωμάτων.

Αναφερόμενη στο πεδίο της επιστημονικής της έρευνας, σχολιάζει με κυνισμό ότι η ηλικία του Σύμπαντος είναι δέκα δισεκατομμυρίων ετών «και συνήθως αυτό που λέω εγώ είναι πράγματα που έχουν δημιουργηθεί όταν το Σύμπαν ήταν ηλικίας ενός δευτερολέπτου».

Στο πλαίσιο των πειραμάτων της χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Σχολιάζοντας εάν οι ανακαλύψεις της θα προσφέρουν μεσοπρόθεσμα οφέλη στην ανθρωπότητα, ξεκαθαρίζει πώς οι πρακτικές εφαρμογές δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό της επιστήμης. Κανείς δεν ανέθεσε στους αρχαίους προγόνους μας τι να ανακαλύψουν και κανείς δεν είπε στο Σωκράτη τι να σκεφθεί.

Στην ερώτηση αν όλα τα φαινόμενα και τα επιφαινόμενα μπορούν να επαληθευτούν πειραματικά, απάντησε ότι «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και γι’ αυτό ερευνούμε, διότι δεν γνωρίζουμε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουμε θέσει, και μπορεί να υπάρχουν άλλες ερωτήσεις τις οποίες δεν έχουμε καν καταλάβει ακόμα ότι πρέπει να ρωτούμε».

Τα επίσημα εγκαίνια της Εδρας του Ινστιτούτου έγιναν πρόσφατα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος παραβρέθηκε και στην ομιλία του τόνισε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτές οι αρχικές συζητήσεις οδήγησαν στη συνεργασία των δύο Οργανισμών οι οποίοι συνέβαλαν στο ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας των 8 εκατ. δολαρίων». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή στην Εδρα της καθηγήτριας Ασημίνας Αρβανιτάκη και τόνισε πως «δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι από αυτή την επιλογή».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Perimeter Neil Turokείπε ότι«η Ασημίνα είναι μία εξαιρετική φυσικός» για να προσθέσει ότι «οι ιδέες της γεφυρώνουν τη θεωρία και το πείραμα με νέους και δημιουργικούς τρόπους. Χάρη στην υποστήριξη από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ασημίνα θα έχει την ευκαιρία να επιδιώξει σημαντικές ανακαλύψεις».

Το Perimeter Institute ίδρυσε το 1999 ο Ελληνοκαναδός Μιχάλης Λαζαρίδης με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε εφεύρει το Blackberry. Παράλληλα και για αρχή χρηματοδότησε το Ινστιτούτο με 100 εκατ. δολάρια. Η ανάθεση της Εδρας Αρίσταρχος, όπως ονομάζεται, θεσπίστηκε στο Perimeter Institute του Καναδά με χορηγία 8 εκατ. δολαρίων. Το ποσό αυτό ήταν κοινή επένδυση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Perimeter Institute.Η Εδρα έχει σκοπό να υποστηρίξει την πρωτοποριακή έρευνα στο πιο θεμελιώδες επίπεδο του Σύμπαντος, καθώς και να προωθήσει τους δεσμούς έρευνας και εκπαίδευσης μεταξύ του Perimeter Institute και της Ελλάδας. Ελαβε το όνομα από τον Αρίσταρχο, τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό και αστρονόμο ο οποίος πρότεινε το πρώτο γνωστό μοντέλο που είχε τον ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος.