Ακόμα κι οι θεοί αδυνατούν ν’ αλλάξουν το μέλλον των ανθρώπων, πόσω μάλλον οι άνθρωποι! Ο Δίας στην «Ιλιάδα» είναι ανίκανος να αποτρέψει τον θάνατο του γιου του Σαρπηδόνα, που είναι έτοιμος να καταλήξει υπό το δόρυ του Πατρόκλου.

Η Λάχεσις, μία από τις τρεις Μοίρες, με το ραβδί της όριζε τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Οι θεοί είχαν θεσπίσει νόμους τους οποίους ευλαβικά τηρούσαν. Η ειμαρμένη ήταν ο νόμος που διείπε τον κόσμο, νόμος που τον είχε θεσπίσει ο ίδιος ο Δίας και που δεν διανοήθηκε να παραβεί προς ίδιον όφελος.

Οι νόμοι των ανθρώπων είναι άλλη ιστορία. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των ισχυρών κι όταν οι ισχυροί προσκρούσουν σε κάποιον νόμο (τους) έχουν τη δύναμη και την ευχέρεια να τον γκρεμίσουν.

Ετσι κατεδαφίζονται οι νόμοι στο ποδόσφαιρο προς όφελος προέδρων ισχυρών ομάδων, προς όφελος ομάδων – δορυφόρων ισχυρών, προς όφελος των κρατούντων πάντα και παντού!

Από τα διαιτητικά λάθη ποιοι ευνοούνται συνήθως έως πάντοτε; Οι δυνατές ομάδες, οι ευνοημένες ομάδες, οι γηπεδούχες, οι πλούσιες, οι προβεβλημένες! Αδυνατώ να θυμηθώ εξόφθαλμο λάθος διαιτητή να ευνοεί μικρή, ασήμαντη ομάδα.

Το γκολ του Χαρστ το 1966 ακόμη συζητείται.

Ακόμη σήμερα, 51 χρόνια μετά, ο τερματοφύλακας της Εθνικής Δυτικής Γερμανίας Χανς Τιλκόφσκι κλείνει τα μάτια και βλέπει την μπάλα να μην περνάει τη γραμμή της εστίας του.

Ακόμη σήμερα, 51 χρόνια μετά, ο Τζεφ Χαρστ κλείνει τα μάτια και βλέπει τη μπάλα να περνάει τη γραμμή της εστίας του Τιλκόφσκι.

Ετσι είναι: όταν κλείνεις τα μάτια και ξαναζωντανεύεις την Ιστορία βλέπεις ό,τι ποθείς συνήθως κι όχι ό,τι έχει πραγματικά συμβεί.

Αν, όμως, η τεχνολογία είχε από το 1966 καταστεί αρωγός του διαιτητή Γκόντφριντ Ντάιενστ, Χαρστ και Τιλκόφσκι θα «έβλεπαν» την πραγματικότητα κι όχι ό,τι ο καθένας τους ποθούσε.

Η Ιστορία τι έγραψε; Η Αγγλία κυπελλούχος κόσμου και η Δυτική Γερμανία απλώς αδικημένη. Ποιος ευνοήθηκε; Η γηπεδούχος!

Η τεχνολογία, λοιπόν, που δειλά δειλά πατάει πόδι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, η τεχνολογία που θα δείχνει αν το οφσάιντ είναι οφσάιντ, που θα ξεκαθαρίζει αν το πέναλτι ήταν πέναλτι, που θα τελεσιδικεί αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι, αυτή η τεχνολογία αντιμετωπίζεται σαρκαστικά από τους μεγάλους με το επιχείρημα: θα χάσει το ποδόσφαιρο τη μαγεία του. Ομως δεν είναι αυτό το διακύβευμα. Η ουσία είναι ότι θα χάσουν οι μεγάλοι τον μεγάλο σύμμαχό τους: τον εκάστοτε εξυπηρετητή των συμφερόντων τους, είτε διαιτητής λέγεται αυτός είτε βοηθός ή κάποτε επόπτης γραμμών. Αλλος ο κόσμος του 1966 κι άλλος του 2017. Τότε για να δει κάποιος μετανάστης το σπίτι του έπρεπε να το ονειρευτεί. Τώρα έχεις φύγει στην Αυστραλία προς αναζήτηση εργασίας, ανοίγεις το λάπτοπ σου, μπαίνεις στο Διαδίκτυο, ανοίγεις την πόρτα της κουζίνας του σπιτιού σου στην Ελλάδα και οσμίζεσαι τι φαγητό μαγειρεύουν…

Οταν μπορείς νόμιμα να αποτρέψεις μια αδικία, όταν έχεις τη δυνατότητα να παρακάμψεις νομότυπα και ηθικά της Λάχεσης την ειμαρμένη, είναι παράνομο και ύβρις να το αρνείσαι. Η μαγεία του ποδοσφαίρου έχει χαθεί από καιρό, η τεχνολογία ίσως την επαναφέρει!