«Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση, και της δημοκρατικής παράταξης, και της Αριστεράς, που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι αλλά πολλές φορές ξεχωριστά, σε παράλληλους δρόμους, όμως είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ στην πρώτη αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το 2017 (18 Ιανουαρίου, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά). Δεν είναι βέβαιο αν η παραπάνω φράση του Πρωθυπουργού τροφοδότησε διάφορα σενάρια την τελευταία εβδομάδα που θέλουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τελικώς συνέβη αυτό που υποστηρίζουν οι κακοπροαίρετοι «δείχνοντας» το Μέγαρο Μαξίμου. Οτι δηλαδή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσβλέπει πλέον ο κυβερνητικός πυρήνας. Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ένα: με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Ούτε κι αν η υπόσχεση είναι πως αντί γάμου θα συναφθεί κάποιο σύμφωνο συμβίωσης.

Κι αυτό επειδή στο ΠΑΣΟΚ αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν θα είναι στο κάδρο της εθνικής συνεννόησης. Αρα με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Δεδομένης μάλιστα της αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα, η στάση του κόμματος ισχύει τόσο για αυτήν όσο και για την επόμενη Βουλή και δεν επιδέχεται περισσότερης σκέψης ή διαπραγμάτευσης στους παροικούντες τον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί μάλιστα έχουν ενταθεί οι συσκέψεις κορυφαίων στελεχών, υπό την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, στις οποίες επεξεργάζονται τις κινήσεις του κόμματος τόσο στην περίπτωση ενός εκλογικού αιφνιδιασμού όσο και σε επίπεδο επικαιρότητας και στρατηγικής απέναντι στο «τεχνητό δίπολο» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Ωστόσο, μετά και τα νέα δεδομένα του προχθεσινού Eurogroup, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης προκειμένου «να αποφευχθεί η εθνική καταστροφή». Το σκεπτικό είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να ετοιμάσουν ένα εθνικό σχέδιο απεγκλωβισμού της χώρας από τη μέγγενη της λιτότητας. Οτιδήποτε διαφορετικό θεωρείται ότι βλάπτει τη χώρα, καθιστώντας όλο και πιο αδύναμες τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες στα χρόνια του Μνημονίου μετατράπηκαν σε κυβερνήσεις «μιας χρήσεως».

Στελέχη του κόμματος σχολίαζαν χθες τις τελευταίες απαιτήσεις των θεσμών, λέγοντας πως προφανώς και υπάρχουν ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη που προσπαθούν να εγκλωβίσουν την Ελλάδα στο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα». Τεράστιες ευθύνες, συμπλήρωναν, αναλογούν όμως και στην ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαπραγμάτευση, αποφεύγοντας να κλείσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ενώ θα μπορούσε να το είχε κάνει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. «Οι συμμαχίες που υποτίθεται ότι έχτισαν κατέρρευσαν το βράδυ της Πέμπτης. Ευθύνες έχουν οι ακραίοι κύκλοι αλλά και αυτοί που τους έδωσαν δικαίωμα. Περαιτέρω καθυστέρηση και επιπολαιότητα σημαίνουν επικίνδυνη περιδίνηση για την Ελλάδα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ. Αυτή η κατηγορηματική άρνηση δεν συναντάται μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Από την Αγίου Κωνσταντίνου ξεκαθαρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει η παραμικρή χαραμάδα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στην Κουμουνδούρου έκαναν την επιλογή τους στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία για κυβέρνηση της Αριστεράς κι αντ’ αυτού επέλεξε τους ΑΝΕΛ» επισημαίνει στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας πως μοναδική πιθανότητα για αλλαγή στάσης είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης –φυσικά με συμμετοχή και της ΝΔ –με προγραμματική συμφωνία και εθνικό σχέδιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τόσο τα αποτελέσματα του Eurogroup όσο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά που έχουν οδηγήσει στην ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση προς τα μέλη του οργάνου θα υπογραμμίζεται ότι «το εγχείρημα της Συμπαράταξης οφείλει να συμβάλει σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, που υπερβαίνει στερεότυπα του παρελθόντος, σε ένα ανοικτό φορέα ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους». Επίσης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναμένεται να επιμείνει στην πρόσκληση σε κόμματα του ευρύτερου χώρου, κινήσεις και στελέχη να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές τους και να συμβάλουν όλοι μαζί στη νέα πορεία για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα.