Τρίζει επικίνδυνα το αφορολόγητο όριο καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ευθέως ότι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κλείσει την αξιολόγηση.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τα Τρίκαλα όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ύψος του αφορολογήτου, είπε: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σημερινό όριο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρουμε».

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εντάξει τη μείωση του αφορολογήτου μεταξύ των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2018 στο πλαίσιο της πρότασής του για έναν ενισχυμένο κόφτη εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η σχετική πρόταση θα παρουσιαστεί στους ομολόγους του ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στις 26 Ιανουαρίου.

ΟΡΙΟ ΤΟ 2018. Ο Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί και επομένως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου, αλλά αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο για μια σειρά ετών μετά το 2018. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», είπε χθες σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για ένα περίγραμμα μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ενισχυμένου κόφτη, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι «είναι απίθανο να χρειαστούν».

Ωστόσο, το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει πεισθεί ακόμη για την αποτελεσματικότητα του κόφτη και είναι πιθανό να επιμείνει στη νομοθέτηση των μέτρων που θεωρεί σωστά από τώρα. Κάτι που ίσως φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση καθώς θέλει πάση θυσία να κλείσει την αξιολόγηση.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Παρασκευή έκανε ένα ακόμη βήμα ανακοινώνοντας την από πολλού αναμενόμενη νέα διοίκηση του Υπερταμείου με διευθύνουσα σύμβουλο την Ουρανία Αικατερινάρη.

Παρόλα αυτά κανένας δεν βάζει στοίχημα για την τύχη της αξιολόγησης αυτή τη στιγμή εν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη δημοσίως δηλώνουν ότι περιμένουν καταγραφή προόδου.

Ο Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει συμφωνία όχι μόνο για τα μέτρα που εκκρεμούν (εργασιακά, ενεργειακά και δημοσιονομικό κενό 2018) και για τον στόχο μετά το 2018, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο υπουργός βασίζει την άποψή του αυτή στο γεγονός ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν θέσει θέμα μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να αποφασίσουν για τη βιωσιμότητά του. Μόνο έτσι το ΔΝΤ μπορεί να αποφασίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ομως η Γερμανία αρνείται να δώσει άλλες υποσχέσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι επικείμενες εκεί εκλογές δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη συμβιβαστική λύση που διαφαίνεται είναι να υποχωρήσει το ΔΝΤ παραμένοντας ως σύμβουλος στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά και χωρίς να ανακοινώσει εάν θεωρεί το χρέος βιώσιμο ή όχι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, εφόσον δεν υπάρξει εξέλιξη στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα παραμείνει σε εκκρεμότητα και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ευχήθηκε εξάλλου χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αν και την τοποθέτησε στους «επόμενους μήνες». Σε συνέντευξή του στη «Realnews» πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξετασθούν οι προϋποθέσεις ελάφρυνσης του χρέους. Ως σημεία διαφωνίας χαρακτήρισε τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης: «ενεργειακή μεταρρύθμιση και συλλογικές διαπραγματεύσεις». Μίλησε επίσης για δημοσιονομικές αποκλίσεις που πρέπει να καλυφθούν με μέτρα.