«Η αγροτιά είναι βάσανο» λέει μια γνωστή λαϊκή σοφία. Αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όταν σε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες δεν δίνονται απαντήσεις στα βασικά προβλήματά τους, αλλά επιλέγεται από τον Πρωθυπουργό η –κλασική – τακτική της αναδρομής στο παρελθόν με δριμύ «κατηγορώ» στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να εκθειάσει το έως τώρα κυβερνητικό έργο και να προχωρήσει σε εξαγγελίες για τον αγροτικό κόσμο.

«Είμαστε σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και εκεί οφείλεται ο εκνευρισμός σας. Αυτό χαλάει το αφήγημά σας ότι η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τους αγρότες και είναι περικυκλωμένη από ένα παναγροτικό κίνημα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα εξής: αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, ΕΝΦΙΑ των αγροτικών εγκαταστάσεων, μείωση στο 13% του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες εισροών και χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία. Ολα αυτά πάντως αντιμετωπίστηκαν από την αντιπολίτευση ως «απλές υποσχέσεις» του Πρωθυπουργού, καθώς όπως έλεγαν βουλευτές της Περιφέρειας οι αγρότες «ζεσταίνουν τις μηχανές για να βγουν στα μπλόκα».

Τα αγροτικά ζητήματα αποτέλεσαν απλώς μια «παρένθεση» κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Κι αυτό επειδή στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών βρέθηκε ο ΔΟΛ και οι τελευταίες εξελίξεις στο Συγκρότημα, με την «άφιξη» του –έως προχθές, Τρίτη –προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Η Αυγή».

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «προσπάθειας ελέγχου της ενημέρωσης» και «εκφοβισμού των δημοσιογράφων». Φανερά εκνευρισμένος προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά του ΔΟΛ –αν και πρώτη φορά τον αποκάλεσε «έγκυρο» Συγκρότημα –με πιο χαρακτηριστική την αναφορά του ότι εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πέσει θύμα «πολιτικού μπούλινγκ» από αυτό! «Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα. Είναι από αυτές τις σελίδες που άλλες φορές αρέσκεστε, κύριε Μητσοτάκη, να έρχεστε εδώ και να τις επιδεικνύετε (…). Αυτή, λοιπόν, η εφημερίδα η ιστορική επί ενάμιση χρόνο με προπηλακίζει πολιτικά στα πρωτοσέλιδα ή στις ραδιοφωνικές της εκπομπές, γιατί είναι Συγκρότημα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν ωστόσο πολλές απορίες χθες στα πηγαδάκια της Βουλής. «Για όποιο μέσο ενημέρωσης τον αντιπολιτεύεται σκληρά, σε επίπεδο “κίτρινου Τύπου” όπως λέει ο ίδιος, η λύση που θα δίνεται πλέον θα είναι η τοποθέτηση ενός στελέχους του ΔΣ της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ;» ήταν μία από αυτές που ειπώθηκε από έμπειρο κοινοβουλευτικό παράγοντα.

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε πάντως τα «χτυπήματα» που δέχθηκε από τον ΔΟΛ στο ότι ήταν το μέσο πίεσης για να κάνει «ό,τι και οι προηγούμενοι». «Να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω “δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα”» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Μουλόπουλο κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως όταν τα δικά τους στελέχη μεταπηδούν από τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω είναι «ελεύθερη αγορά», αλλά «όταν δικοί μας κάνουν κάτι αντίστοιχο, είναι Βόρεια Κορέα».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπο, εφόσον όμως υπάρξει «διακομματική βούληση». «Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου. Αλλά μέχρι στιγμής, επενδυτές δεν υπάρχουν. Η ιδιοκτησία, εξ όσων γνωρίζω, δεν θέλει να βάλει χρήματα. Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν, και δικαίως ζητούν, λύσεις. Ζητούν να βρεθούν τρόποι, ώστε να μην κλείσουν τα έντυπα, ώστε να έχουν ρευστότητα. Ζητούν όσο διαρκεί η εκκαθάριση –που απ’ όσο ξέρω στον ΔΟΛ ξεκινά το επόμενο διάστημα, με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, διότι τα δάνεια έχουν καταγγελθεί –να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται, αυτονόητο αίτημα από την πλευρά τους, ζητούν να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική τους αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο»

«Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε το ΣΥΡΙΖΑ channel, προσπαθείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ NEWS. Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε τον κ. Μουλόπουλο αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ, τον επιβάλετε στον ΔΟΛ. Και μη μας λέτε για τη δήθεν άΔΟΛη σχέση του με το Συγκρότημα. Μια ακόμη μάταιη προσπάθεια να στήσετε καθεστώς, την ώρα που καταρρέετε» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε ακόμη πως «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης», αλλά και ότι μέρος του τραπεζικού συστήματος «χρησιμοποιείται απροκάλυπτα από την κυβέρνηση για τον έλεγχο της ενημέρωσης». «Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο. Οι δημοσιογράφοι σε ομηρεία. Ο Πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαφάνειας και διαπλοκής γίνεται γάτα Ιμαλαΐων. Μετά από τις χθεσινές μεθοδεύσεις το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολέμιος της διαπλοκής. Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την Αριστερά» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»

«Ανεβήκατε στην εξουσία παριστάνοντας τους αδιάφθορους, που θα άλλαζαν το πολιτικό κατεστημένο. Και μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. «Το αποδείξατε με το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, όταν πήγατε να ελέγξετε πλήρως το τοπίο. Το επιχειρήσατε όταν πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ξεσηκώθηκε το σύμπαν εναντίον σας. Το κάνετε σήμερα με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλαχθήκατε μαζί τους. Τους συναντούσατε στα κρυφά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να διστάσει να συμπληρώσει πως «υπήρξαν κάποιοι που συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της κυβέρνησης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κορύφωσε την επίθεσή του καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό» και έκανε «δικαστικό εκβιασμό» στην περίπτωση του ΔΟΛ. «Χρησιμοποιήσατε τις δικαστικές τους εκκρεμότητες για να πάρετε στα χέρια σας το έλεγχο του Συγκροτήματος, βάζοντας ως τοποτηρητή τον κ. Μουλόπουλο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και των μεθοδεύσεων. Είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία».

«Προσπαθείτε να ελέγξετε ΔΟΛ και MEGA»

Σε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης προχώρησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγορώντας την ότι αναλαμβάνει πλέον η ίδια τους δημοσιογραφικούς ομίλους. «Η επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ ανατέθηκε ήδη στον κ. Μουλόπουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και πρόεδρο του ΔΣ της “Αυγής”. Προσέξτε τώρα τη μεγάλη σύμπτωση: σήμερα ο κ. Ψυχάρης –με αρκετές φορολογικές εκκρεμότητες –πέρασε την πόρτα του ανακριτή, αφού πρώτα χθες το βράδυ παρέδωσε το συγκρότημά του στον έμπιστο του κ. Τσίπρα» πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που πάντως συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό μόνο στο ότι πράγματι πρέπει να σωθεί ο ΔΟΛ και οι εργαζόμενοί του «χωρίς θαλασσοδάνεια». Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποβίβασε την υπόθεση του Βασίλη Μουλόπουλου και διερωτήθηκε: «Και τον Μαρινόπουλο δεν έπρεπε να σώσουμε; Επρεπε. Εστειλε ο κ. Τσίπρας τον κ. Σκουρλέτη να αναλάβει τον Μαρινόπουλο; Αστειότητες. Είναι σαφές ότι προσπαθεί το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία στα κανάλια, να ελέγξει τις εξελίξεις στον ΔΟΛ και μέσω αυτού, πιστεύω, το MEGA». Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε πάντως ότι «η συμφωνία (για τον ΔΟΛ) στρώνεται και είναι συγκεκριμένο το ενδιαφέρον του εργολάβου κ. Μπόμπολα –έκανε και συναντήσεις με τους υπουργούς –να σώσει υποτίθεται τον ΔΟΛ, όπως έχει… σώσει και τον Πήγασο».