Μετά τη δήλωση προσήλωσης στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να επουλώσει το τραυματισμένο της προφίλ με επίθεση στη «συμμαχία των προθύμων», που επιθυμεί –όπως λέει –την αποτυχία του προγράμματος, ταυτιζόμενη με τους ακραίους δανειστές.

Το Μαξίμου έδωσε τελικώς στη δημοσιότητα την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, η οποία και λειτούργησε ως κλειδί για να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αιτιολογώντας πως αυτό θα είχε γίνει πιο νωρίς, απλώς για το τυπικό περίμενε την ολοκλήρωση της παράδοσής της σε όλους τους εκπροσώπους των δανειστών. Με αυτό τον τρόπο αφενός αντέκρουσε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συρθεί στη δημοσιοποίηση της επιστολής υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου δικαιολόγησε τη διαρροή της (στο «Βήμα») υπαινισσόμενη ότι το περιεχόμενό της έφυγε από τους παραλήπτες και όχι από την κυβέρνηση.

Ο ΦΠΑ και οι συντάξεις

Από την επιστολή γίνεται σαφές αυτό που εξαρχής είχε διαφανεί με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών. Δηλαδή η προσωρινότητα των μέτρων κοινωνικής στήριξης των πιο αδύναμων. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις ότι «τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού». Σε ό,τι δε αφορά την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, στην επιστολή του τονίζεται ότι «το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017». Επί αυτών των εξηγήσεων, κύκλοι του Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έπειτα από οδηγίες και συγχρόνως διερωτώνται σε σχέση με τη χρονική ισχύ του παγώματος του ΦΠΑ «αν κατάλαβαν στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού τι ψήφιζαν ή αν πήγαν μόνο για την ατάκα».

Επίσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν έχουν επιτευχθεί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, «οι ελληνικές Αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης (κόφτης)». Σύμφωνα με όσα είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι θεσμοί στη διαβούλευση για το επίμαχο θέμα με το οικονομικό επιτελείο είχαν πει: «Συνταξιούχους θελήσατε να ενισχύσετε, από συντάξεις θα κόψετε σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Τι υποστηρίζει το Μαξίμου

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, δηλαδή την επιστολή που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι «ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας». Και ειδικότερα στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή στη μείωση των φορολογικών βαρών. Αλλιώς η υπεραπόδοση των εσόδων μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας είτε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Επ’ αυτού και πάλι κυβερνητικές πηγές προκαλούν τη ΝΔ να απαντήσει εάν διαφωνεί και να εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση επιθυμεί να αποδοθεί η υπεραπόδοση των εσόδων.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Συγχρόνως καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να πει εάν διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θυμίζοντας ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε υποσχεθεί στους θεσμούς ότι μπορεί να υλοποιήσει ό,τι θέλουν «και πέρα από το πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί». Συγχρόνως ζητά από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει σε ποια κατηγορία ΦΠΑ θα βάλει τα φάρμακα που σήμερα είναι στο 6,5%, καθώς στη ΔΕΘ είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές: στο 11% και στο 22%.

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας πως αρχικά η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους, στην συνέχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το πρόγραμμα, ακολούθως ψήφισε «παρών» στη Βουλή και δήλωσε ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της ΝΔ για να δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη «13η σύνταξη». Ολα αυτά, σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου στο τέλος η ΝΔ να παρακαλά να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος που οι ίδιοι χαρακτήριζαν αστεία.