Η πρωθυπουργική –εκ Βρυξελλών –εντολή, το βράδυ της Τετάρτης, για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στην τροπολογία με το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους προκάλεσε δεύτερες και τρίτες σκέψεις σε Χαριλάου Τρικούπη και Αγίου Κωνσταντίνου. Κι αυτό επειδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν και από την πρώτη στιγμή είχε εμφανιστεί ιδιαιτέρως επικριτική με τις παροχές του Πρωθυπουργού, στην Ολομέλεια είχε ταχθεί υπέρ του μέτρου –όπως άλλωστε και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αιφνίδια απόφαση του Αλέξη Τσίπρα γέννησε μεγάλη καχυποψία, γι’ αυτό και νωρίς χθες το πρωί συνεδρίασε το Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να αποφασισθεί από κοινού η στάση στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πηγές από τη σύσκεψη, η μόνη βουλευτής που πρότεινε την καταψήφιση της τροπολογίας ήταν η Χαρά Κεφαλίδου. Το σκεπτικό τής βουλευτού Δράμας κινήθηκε στη λογική ότι «δεν πάει άλλο με τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα». Φαίνεται ωστόσο ότι υποχώρησε άμεσα καθώς πείστηκε από τα επιχειρήματα των συναδέλφων της ότι δεν γίνεται σε ένα τέτοιο διχαστικό δίλημμα να μπούμε απέναντι σε ευπαθείς ομάδες.

Από τη σύσκεψη απουσίαζε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, καθώς βρισκόταν στις εργασίες της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στη σύσκεψη διά του εκπροσώπου του, Παναγιώτη Ρήγα, προτάσσοντας την επιλογή της αποχής. Η συλλογιστική τους ήταν απλή: η ονομαστική ψηφοφορία αλλοιώνει το περιεχόμενο της ψήφου των κομμάτων καθώς δεν πρόκειται για «όχι» στο εφάπαξ βοήθημα των συνταξιούχων αλλά για υφαρπαγή μιας ψευδούς εντύπωσης δημιουργίας εθνικού μετώπου στήριξης της κυβέρνησης. «Το θέμα είναι λεπτό και απαιτεί προσοχή» φαίνεται να επισήμανε η πλευρά Βενιζέλου.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Συμπαράταξης τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της τροπολογίας, με το σκεπτικό ότι «λέμε “όχι” στον Σόιμπλε και στην ακραία πολιτική λιτότητας που οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδα και “όχι” στις εμμονές του κ. Τσίπρα που οδηγούν τη χώρα και τους πολίτες σε τέλμα». Πού λένε «ναι» στη Συμπαράταξη; Σ’ αυτό το μικρό επίδομα που δίνει στους συνταξιούχους ο Πρωθυπουργός, παρότι, όπως τονίζουν, τους το παίρνει από την άλλη τσέπη. «Οχι επειδή ο Τσίπρας είναι τυχοδιώκτης, εμείς θα αρνηθούμε το επίδομα σε συνταξιούχους. Ούτε φυσικά θα κάνουμε σαν τη ΝΔ που αλλάζει θέση επειδή μίλησε ο Σόιμπλε» εξηγούσε χθες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ομοίως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν είμαστε ούτε με τον Τσίπρα ούτε και με τον Σόιμπλε, είμαστε με τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Πάντως ο Βενιζέλος ήδη από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού είχε ξεκαθαρίσει πως σέβεται απόλυτα την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάτι τέτοιο επανέλαβε μάλιστα και λίγες ώρες αργότερα από το βήμα της Ολομέλειας. «Θα ακολουθήσω την απόφαση της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προς την οποία διατύπωσα την άποψή μου, για να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης και να εξαντλήσω τη δυνατότητα ενοποίησης του ευρύτερου προοδευτικού μεσαίου χώρου» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «έβλαψε και βλάπτει βαριά τη χώρα, παίζει εν ου παικτοίς».

Δύο σενάρια. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δοκιμάζει δύο σενάρια. Το πρώτο, είπε, είναι «τα ψίχουλα αντιπερισπασμού», δηλαδή κάποια μέτρα εφάπαξ προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα χάσουν πολύ περισσότερα μέσα από την περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου. «Αυτό είναι το δόλωμα, προκειμένου να ψηφιστούν με σχετική άνεση πολύ σκληρά μέτρα, που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση» τόνισε.

Το δεύτερο σενάριο, κατά τον ίδιο, είναι αυτό «της ρήξης με εκβιασμό και πάλι των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών». «Μόνο που όλα τώρα είναι επανάληψη και φάρσα. Και δεν αναφέρομαι αναγκαστικά σε ένα νέο αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, αλλά σε μια δημοψηφισματικού χαρακτήρα λογική, που θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ένα αντιφατικό, αντιευρωπαϊκό, λαϊκιστικό μέτωπο. Στο όνομα ποιου πράγματος; Στο όνομα της απόλυτης εθνικής καταστροφής» εξήγησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Από την κριτική του δεν γλίτωσαν όμως ούτε ορισμένοι ευρωσοσιαλιστές –«φωτογράφισε» κυρίως τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ Τζιάνι Πιτέλα. «Υπάρχουν ορισμένοι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες που άλλα λένε δημοσίως, άλλα κάνουν ως κυβέρνηση και άλλα ψηφίζουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup. Νομίζουν ότι ενθαρρύνουν τον ελληνικό λαό, ενώ ενθαρρύνουν τον απόλυτο τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά. Βλάπτουν την ελληνική οικονομία γιατί δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποδείχθηκε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του 2015 καθώς αν οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν ζητήσει κύρωση από τη Βουλή, τότε η χώρα δεν θα βυθιζόταν στην τραγική περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2015.