Ο Βασίλης Νικολαίδης σκηνοθετεί το κλασικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και το πιο πολυδιαβασμένο έργο του Αλεξάνδρου Δουμά (πατέρα) οι «Τρεις Σωματοφύλακες». Ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις, είναι οι τρεις αχώριστοι φίλοι, που ενώνονται υπό το σύνθημα «Ένας για όλους, όλοι για έναν». Και ο ντ’ Αρτανιάν, αν και δεν είναι ένας από τους τρεις σωματοφύλακες, είναι ο πιο αγαπητός ήρωας μικρών και μεγάλων.

«Ουσιαστικά είναι ένα “ιπποτικό” μυθιστόρημα με περιπέτειες, έρωτες, ξιφομαχίες, δύσκολες περιπέτειες και έχει ένα μήνυμα το οποίο νομίζω είναι διαχρονικό: ότι όταν κάποιος δεν είναι μόνος του και έχει φίλους πιστούς και στενούς, μπορεί να κατορθώσει ακόμα και το ακατόρθωτο» λέει ο σκηνοθέτης.

Το διαχρονικό μήνυμα των σωματοφυλάκων. «Ένας για όλους και όλοι για έναν, είναι το βασικό του μότο. Από το έργο του Δουμά που είναι ένα βιβλίο 600 σελίδων ο Φίλιππος Μανδηλαράς, που έχει κάνει την διασκευή θεατρικού κειμένου, κράτησε το μισό. Το πρώτο μέρος ουσιαστικά, το απλούστευσε και αφαίρεσε κάποια πράγματα που είναι για μεγάλους. Κράτησε όμως τη βάση της ιστορίας και των γεγονότων και το έργο τελειώνει με το αίσιο τέλος μιας αποστολής που έχει αναλάβει ο Ντ’ Αρτανιάν και οι φίλοι του: να φέρουν από το Λονδίνο ένα περιδέραιο με διαμάντια, τα οποία πρέπει να είναι στον λαιμό της βασίλισσας και όχι στα χέρια του Δούκα του Μπάκιγχαμ».

Οι σπαθομαχίες. «Μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν ανατροπές, περιπέτειες, ξιφομαχίες. Υπάρχει μια σκηνή που ξιφομαχούν και οι έντεκα ηθοποιοί της παράστασης. Όλοι οι ηθοποιοί είχαν μια βάση και γνώριζαν τι εστί ξίφος. Οπότε έγινε μια πολύ εντατική εκπαίδευση από τον Γεννάδιο Πάτση, ο οποίος είναι έλληνας ηθοποιός και ξιφομάχος, που γεννήθηκε στη Ρωσία. Εφτιαξε λοιπόν τις σπαθομαχίες, όλες τις σκηνές, όχι μόνο την τεχνική του σπαθιού, αλλά και όλες τις σκηνές της σπαθομαχίας, που είναι ένα είδος χορογραφίας με σπαθιά».

Σκηνικά, κοστούμια, προβολές. «Έγινε πολύ δουλειά, όπως σε μια κανονική παράσταση. Δεν έγινε καμία έκπτωση, τα κοστούμια εποχής είναι πολύ πλούσια, οι μάσκες, τα καπέλα, κ.ά. Επειδή σχεδόν κάθε δύο λεπτά αλλάζει η σκηνή, δεν υπάρχουν σκηνικά αλλά υψηλής ευκρίνειας βίντεο – προβολές που λειτουργούν εικαστικά ως έργα τέχνης. Δεν είναι απλά και μόνο ζωγραφιές. Θέλαμε να ζωντανεύουν πίνακες και να έχει κανείς την αίσθηση ότι βλέπει έναν πίνακα εποχής, ο οποίος ξαφνικά ζωντανεύει. Δηλαδή τα σύννεφα κινούνται, υπάρχουν πουλιά που πετούν, υπάρχει φωτιά που τρεμοπαίζει στο βάθος και αυτό δίνει μια εικαστική όψη πολύ γοητευτική στην παράσταση και την κάνει αφενός ωραία αισθητικά και αφετέρου παραμυθένια».

Ταυτότητα της παράστασης

«Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά

Διασκευή θεατρικού κειμένου: Φίλιππος Μανδηλαράς

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Μάκης Καραχάλιος

Διδασκαλία – Επιμέλεια Ξιφασκίας: Γεννάδιος Πάτσης

Χορογραφία – Κινησιολογία: Δημήτρης Μαργαρίτης

Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση / Μάριος Γαμπιεράκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά

Μουσική Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Χαλντούπης

Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου

Παίζουν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Αλέξανδρος Αχτάρ, Πάρις Θωμόπουλος, Αμαλία Καβάλη, Χρήστος Καπενής, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Νατάσα Οικονομοπούλου, Δημήτρης Ραφαήλος, Ελεάνα Στραβοδήμου, Γιώργος Χουλιάρας.

Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9, τηλ. 210-3648.303)

Σάββατο στις 14.30, Κυριακή 11.00 & 14.00