Θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο κομμάτι μιας προεκλογικής εκστρατείας. Πέντε εκδηλώσεις στην Αθήνα και επτά στην περιφέρεια –Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Καλαμάτα, Λάρισα, Σπάρτη, Καβάλα, Αγρίνιο –έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι θεματικές τους ενότητες ποικίλλουν. «Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;», «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος», «Εν ου παικτοίς. Μια συζήτηση για το Σύνταγμα και τη δημοκρατία» καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα;» είναι μερικά μόνο από τα πεπραγμένα του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση κατά το πρώτο έτος του βίου του.

Το φόρουμ διαλόγου του Βαγγέλη Βενιζέλου ή ένα «think and do», όπως το περιγράφει ο πρόεδρος του ΔΣ καθηγητής Πέτρος Καβάσαλης, δεν έχει σκοπό τη συλλογή ψηφοφόρων αλλά την είσοδο νέων ιδεών στη δημόσια συζήτηση και ένα νέο σχέδιο εφαρμογής τους. «Είναι μια δεξαμενή σκέψης, μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας. Γι’ αυτό προσπαθούμε κάθε φορά να δώσουμε βάθος σε θέματα επικαιρότητας, ενώ ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ανάπτυξης» λέει ο Καβάσαλης. Οπως υπογραμμίζει, υπάρχει ένα κοινό που θέλει να ακούσει και να σκεφτεί, να συμμετέχει ενεργά. «Ετσι θελήσαμε να του παρέχουμε κάθε φορά την πιο ορθή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση προκειμένου να είναι όλο και πιο δύσκολο να πιάσουν τόπο σε αυτό τα ψέματα, οι απλουστεύσεις και οι γενικολογίες που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης» λέει. Στο ίδιο πλαίσιο ο Γιάννης Κουτσομύτης, μέλος του Κύκλου, συμπληρώνει πως αυτό το φόρουμ συμβάλλει «ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κρίση για να δούμε πώς βγαίνουμε από αυτήν. Στόχος είναι ο πολίτης, σε όποια πολιτική θέση κι αν βρίσκεται, να έχει όλα τα στοιχεία για να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Δεξαµενή σκέψης και όχι κόµµα

Πώς βλέπει άραγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τον εαυτό του μέσα από τον Κύκλο; Πολιτικά τι σημασία έχει για τον ίδιο το συγκεκριμένο φόρουμ; Οπως διευκρινίζεται ακόμα και στην άτυπη ιδρυτική διακήρυξή του, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση δεν ανταγωνίζεται ούτε τον κομματικό ούτε τον δημοσιογραφικό ούτε τον επιστημονικό λόγο, αλλά συμβάλλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένος δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και ως «ολοκληρωμένος» ορίζεται ο «μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες». Ο Πέτρος Καβάσαλης ξεκαθαρίζει μάλιστα πως «από την πρώτη στιγμή σκεφτήκαμε ένα φόρουμ ιδεών και ανθρώπων και όχι ένα κόμμα». Δεν αποκλείει ωστόσο ότι μέσα από αυτό επηρεάζεται και η γενικότερη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για την ανασυγκρότηση και το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Πάντως για την ώρα ο Βενιζέλος δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρου. Αντιθέτως, παραμένει κι επιμένει στο ΠΑΣΟΚ. Το βασικό σκεπτικό του για τη σύσταση του Κύκλου ήταν ότι η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα από τον διχασμό. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα και ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν και το κυριότερο για τον ίδιο είναι ότι ως χώρα χρειάζεται να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν για να ορίσουμε το μέλλον.

Το πάντρεµα θεωρίας και πράξης

Υπό αυτό το σκεπτικό αξιολογείται ως ιδιαιτέρως πολύτιμη η διαδραστική σχέση που έχει ο Κύκλος με τους πολίτες. Η συζήτηση με το ακροατήριο, άλλωστε, είναι από τα βασικότερα κομμάτια των εκδηλώσεών του. Ο Πέτρος Καβάσαλης μιλάει με ενθουσιασμό για την ανταπόκριση του κόσμου ειδικά στην περιφέρεια. Η επιτυχία, λέει, ήταν μεγάλη γιατί «ενδιαφέρθηκε για τις εκδηλώσεις μας ένας κόσμος που ανήκει στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού Κέντρου και όχι μόνο σε αυτόν». Σημειώνει ακόμη πως ένα επιπλέον στοιχείο αυτής της τόσο ενθαρρυντικής ανταπόκρισης των πολιτών στον Κύκλο είναι ότι τέτοιες δομές επιτρέπουν την επεξεργασία των ιδεών, την οργάνωση της πληροφορίας και φέρνουν πιο κοντά τους θεωρητικούς με τους πρακτικούς του δημόσιου λόγου. Ο Γιάννης Κουτσομύτης συμπληρώνει με τη σειρά του ότι επιδίωξη δική του –και όχι μόνο –«είναι να υπάρχει στις εκδηλώσεις μια συζήτηση με όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου διότι έτσι αναδεικνύονται τα πιο σημαντικά συμπεράσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκδηλώσεις στην περιφέρεια υπό τον τίτλο «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα;» θα συνεχιστούν με το νέο έτος και θα ολοκληρωθούν με εκδήλωση στην Αθήνα που θα συνθέτει τα επιμέρους θέματα (π.χ. Θεσμική εκτροπή και οικονομικό αδιέξοδο. Οι πολιτικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης / Μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο Μνημόνιο; / Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής / Οι αντοχές και οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας κ.λπ.) υπό τον καταφατικό τίτλο «Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα». Επιπλέον θα υπάρξουν νέα πρότζεκτ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Κύκλος Ιδεών διαθέτει επίσης δική του σελίδα στο Διαδίκτυο (ekyklos.gr), ενώ ορισμένα από τα πρακτικά συζητήσεων έχουν ήδη εκδοθεί σε βιβλίο. Σύμφωνα με μέλη του, το συγκεκριμένο φόρουμ δεν βάζει ρήτρες αλλά «είναι ανοικτό σε όλους εκείνους που θέλουν να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, παρακολουθώντας ταυτοχρόνως τη συγκυρία και παρεμβαίνοντας σε αυτή, βλέποντας πάντα πιο μακριά από τα γεγονότα και τις καταστάσεις».