Και τι δεν κάναμε; Ολες τις κυβερνήσεις δοκιμάσαμε. Δεξιά, κεντροαριστερά, τεχνοκράτες, δεξιοκεντρώους, πρώτη φορά αριστερά, δεύτερη φορά αριστεροδεξιά και πάει λέγοντας. Τώρα οι δημοσκοπήσεις λένε δεξιά πάλι, ώστε να κλείσει ο κύκλος και να ξαναπάμε από την αρχή.

Κατά το «επτά χρόνια γρουσουζιά», εμείς έχουμε επτά χρόνια Μνημόνια. Ακόμα και η στρατιωτική δικτατορία επτά χρόνια άντεξε, μετά χάσαμε τη μισή Κύπρο! Δεν υπάρχουν αναλογίες ευτυχώς, υπάρχουν όμως άλλοι κίνδυνοι.

Ολα τα κόμματα ήταν αντιμνημονιακά ώσπου να γίνουν εξουσία, μετά έγιναν τόσο μνημονιακά ώστε η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που παραμένει σε Μνημόνιο! Κράτος ανάδελφο, όπως έλεγε κάποιος.

Μετά το τρίτο Μνημόνιο θα έχουμε τέταρτο ή παράρτημα του τρίτου. Μας αρέσει να αποτελούμε εξαίρεση! Και οι δανειστές δεν μας χαλάνε το χατίρι!

Στοιχειώδη κοινωνικά αντανακλαστικά αν διαθέτει κάποιος καταλαβαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν λαό απογοητευμένο. Ο,τι χειρότερο για μια χώρα. Κυρίως για τα εθνικά της θέματα.

Σήμερα δεν κλείνει η αξιολόγηση. Θα κλείσει εντός του Δεκεμβρίου; Το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν φτάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ότι είναι ανέφικτος στόχος το 2019-20 να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%. Κατόπιν τούτου ζητά μέτρα 4,2 δισ. ευρώ!

Εδώ που φτάσαμε (πάλι) τα εξής μπορεί να συμβούν: 1. Ψηφίζονται τα νέα μέτρα ή δεσμευόμεθα γι’ αυτά. 2. Οι δανειστές μειώνουν το υπογραφέν πλεόνασμα κάτω του 3,5%. 3. Αποχωρεί το ΔΝΤ από τους δανειστές. 4. Πάμε σε εκλογές.

Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δικαιούνται να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις». Ο κ. Μητσοτάκης αδημονεί κι αυτός να δαγκώσει το μήλο του Παραδείσου!

Η Ελλάδα στο κενό σε μια Ευρώπη στο κενό;

Η Ελλάδα, γιατί οικονομικά εξουθενώνεται και εθνικά απειλείται. Η Ευρώπη, γιατί αλλάζει κάθε μέρα προς το χειρότερο και η θέση της ήδη έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν.

Επειδή δεν ξέρουμε πού θα το πάει ο αντισυστημικός κ. Τραμπ ο οποίος βάζει στην κυβέρνησή του «αντισυστημικούς» δισεκατομμυριούχους υπουργούς, διατηρούμε μία ελπίδα μόνο, να μη γίνει πόλεμος!

Δεν είναι μαύρο χιούμορ. Πόλεμος γίνεται σε οικονομικές κρίσεις, τώρα προστίθεται το Μεταναστευτικό και η γενική αστάθεια. Οι απογοητευμένοι λαοί δεν σκέπτονται, οργίζονται και ποδηγετούνται.

Το καπιταλιστικό σύστημα στη νέα του σεζόν, της παγκοσμιοποίησης, προχωρά σε ανακατατάξεις. Μη ξεχνάμε ότι όλοι οι πόλεμοι από την ίδια φαρέτρα βγήκαν.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός