Ας δούμε λίγο τη λεγόμενη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο και ας επιχειρήσουμε τη γεωγραφία της. Κατ’ αρχάς υπάρχει κάτι τέτοιο σε ενδεχόμενο εκλογών; Προφανώς. Εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, αλλά αυτό είναι πια και συνάρτηση του βαθμού επιτροπείας και της πίεσης των χρονικών προθεσμιών (πότε θα μπούμε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα με ρύθμιση για το χρέος, αν θα γίνει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι κ.τ.λ.). Ας θεωρήσουμε τις εκλογές πιθανές λοιπόν.

Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφος αποτελεί μόνο σήμερα κυρίαρχη τάση. Και αυτό το τονίζω γιατί προφανώς ο σημερινός Πρωθυπουργός θα πάει –όταν πάει –σε εκλογές μόνο θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα και όχι με το ταμείο-σύνοψη της πολιτικής του. Αρα, σε άλλο χώρο και χρόνο η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφος θα αμβλυνθεί.

Ποια είναι όμως αυτή; Δυνητικά για τον Κυριάκο –που σήμερα ηγείται της αντι-ΣΥΡΙΖΑ πλατφόρμας –είναι το ποσοστό του Ναι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Τότε όμως υπήρξε διαιρετική τομή. Και οι πλατφόρμες ήταν δύο. Τώρα η ρητορική έχει αραιώσει (αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ). Δεν μπορεί κανείς να επιστρέψει στα ερωτήματα του 2015. Είναι όμως η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφος απλώς μια επανεγγραφή του φιλευρωπαϊκού τόξου; Θα μπορούσε. Σήμερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με προσήλωση –και με πόνο –εφαρμόζει πρόγραμμα. Θα μπορούσε να το εφαρμόσει καλύτερα και πιο γρήγορα η ΝΔ; Ενδεχομένως. Ομως οι δεξιότητες δεν συνιστούν στρατηγικό δίλημμα για τις κοινωνίες. Συνιστούν πιθανώς σε φάση ευμάρειας. Οχι τώρα. Βέβαια, ένα κομμάτι κόσμου στοιχίζεται πίσω από την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο με γνώμονα την κακή «διακυβέρνηση». Αυτό όμως ήδη καταγράφεται σε αυτή την τάση. Δεν αποτελεί πρόσθετο κομμάτι που θα διαμορφώσει εκλογική πλειοψηφία.

Ποιοι είναι επιπλέον σήμερα αντικυβερνητικοί; Είναι η Αριστερά. Αυτή όμως έχει πολιτικούς σχηματισμούς να επιλέξει. Και προφανώς δεν μπορεί να υπολογίζει ο Κυριάκος πως θα τον ψηφίσουν δυσαρεστημένοι μαοϊκοί.

Τι απομένει πολιτικά; ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το δεύτερο ήδη σε τροχιά αποδόμησης, δύσκολα θα φτάσει συγκροτημένο στις εκλογές. Από εδώ η ΝΔ μπορεί να ελπίζει σε κομμάτι, δεν ξέρω όμως αν τη συμφέρει να το ενσωματώσει ή απλώς να συνεργαστεί μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ έχει κοινωνική βάση και ιστορικό φορτίο. Αρα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ρυμουλκηθεί στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο της ΝΔ.

Τι μένει κοινωνικά: μια ευρεία κοινωνική συμμαχία που θα ενεργοποιήσει και αυτούς που μέχρι σήμερα δεν πάνε να ψηφίσουν. Αυτό όμως απαιτεί άλλα αφηγήματα. Ενδεχομένως μεταμνημονιακά. Αν η χώρα κατορθώσει να βγει από τα Μνημόνια.