Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου ψήφισε την Τρίτη νομοσχέδιο για την ρύθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κίνηση που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας απαγορεύει την ενεργή τους δραστηριοποίηση στην χώρα.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο τονίζουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλέον σφοδρή καταστολή στην ιστορία της χώρας που διαδραματίζεται εν μέσω ευρύτερης εκστρατείας του προέδρου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να καταργήσει ελευθερίες που αποκτήθηκαν στην λαϊκή εξέγερση του 2011 και την πτώση της 30χρονης εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος Σίσι κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έχει εγκαθιδρύσει αυταρχικό και ιδιαίτερα καταπιεστικό καθεστώς αφότου ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε τελική ψηφοφορία αργότερα, απαγορεύει κάθε δραστηριότητα οργανώσεων της κοινωνίας της πολιτών που δεν πληροί τους κανόνες του, περιορίζει τις εργασίες των ΜΚΟ για την ανάπτυξη του έργου τους και της κοινωνικής τους δραστηριοποίησης και επιβάλει ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις.

«Ξένη επιχορήγηση για να προκαλέσουν χάος»

Παράλληλα, απαγορεύει στους εργαζόμενους στις ΜΚΟ να διεξάγουν επιτόπιες έρευνες, είτε οποιαδήποτε έρευνα χωρίς την άδεια των αρχών ακόμη και «την συνεργασία με κάθε τρόπο με οποιονδήποτε διεθνή φορέα χωρίς την απαραίτητη έγκριση», με τις οργανώσεις να τονίζουν ότι στους διεθνείς φορείς περιλαμβάνονται και τα Ηνωμένα Εθνη.

Το νομοσχέδιο καθορίζει ότι οι αλλοδαπές ΜΚΟ θα ελέγχονται από ρυθμιστική αρχή στην οποία θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, μέλη των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Εσωτερικών.

«Η νομοθεσία αυτή είναι πρωτοφανής στην καταστολή που θα επιφέρει και στον τρόπο με τον οποίο το κράτος κηρύσσει τον πόλεμο στους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Μοχάμεντ Ζαρί, υπεύθυνος προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί κάποιες ΜΚΟ ότι λαμβάνουν ξένη επιχορήγηση με σκοπό να προκαλέσουν χάος στη χώρα.

«Η κυβέρνηση θα προβεί σε επίσημο σχολιασμό του νομοσχεδίου», περιορίστηκε να δηλώσει ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γκάνα Γουάλι, στο υπουργείο του οποίου υπάγεται ο έλεγχος των ΜΚΟ.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε και τα 89 άρθρα του νομοσχεδίου την Τρίτη και το απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας πως θα θέσει αργότερα σε τελική ψηφοφορία το νομοσχέδιο.