Ηταν η έκτη απόπειρα, αλλά όχι η φαρμακερή. Η εκλογή νέου ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκάλεσε σαφή ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που είδε ότι περίπου έναν χρόνο μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών για την νέα Ανεξάρτητη Αρχή αυτό κατέστη εφικτό μόλις χθες. Επί της ουσίας η κυβέρνηση ερμήνευσε τη χθεσινή εκλογή ΕΣΡ ως δικαίωση μιας προσπάθειας να συγκροτηθεί μία νέα Αρχή, παρά τα προσκόμματα που έβαζε όλους τους προηγούμενους μήνες η Νέα Δημοκρατία. «Η επίτευξη συναίνεσης στη Διάσκεψη των Προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή, η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά πλέον, ύστερα από πολλά χρόνια, ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση» ήταν το σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Είχε προηγηθεί από το πρωί μια νέα καθησυχαστική δήλωση του ίδιου στο ΑΠΕ πως το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με την επισήμανση ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας Ανεξάρτητης Αρχής». Η δήλωση αυτή δεν άφησε πολλά περιθώρια στην αξιωματική αντιπολίτευση να αρνείται τη συναίνεση στην εκλογή των νέων μελών. Αλλωστε από νωρίς το πρωί ο Νίκος Βούτσης είχε διαβεβαιώσει τον εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια πως θα υιοθετούσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Η εξέλιξη με το ΕΣΡ επιτρέπει στην κυβέρνηση, που παραμένει αμετακίνητη στη θέση πως πρέπει να μπει τάξη σε ένα άναρχο επί 27 χρόνια τηλεοπτικό τοπίο, να επισημαίνει πως ο δρόμος για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι πλέον ανοιχτός. Το άρθρο 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ανασταλεί και οι αρμοδιότητες έχουν επιστρέψει στο ΕΣΡ. «Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον και πολιτική βούληση και ΕΣΡ και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Η κυβέρνηση δηλώνει μάλιστα μέσω του αρμόδιου υπουργού ότι όλες οι δυνατότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στις 30/8/16 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε το νέο ΕΣΡ επιλέξει. «Ελπίζουμε συντομότατα» λέει ο Νίκος Παππάς. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή τη συγκρότηση ΕΣΡ σχολίασε πως ακόμη και η ΝΔ μετά τη γενική κατακραυγή –η οποία αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης –αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στη νομιμότητα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Το «αγκάθι» του ΕΣΡ λύθηκε χθες, παραμένει όμως άλυτο το πρόβλημα με τη διοίκηση της Εθνικής. Η κυβέρνηση παρενέβη –και δεν το έκρυψε χθες –προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για να καλυφθεί, όπως ανακοίνωσε, το ρήγμα ανάμεσα στο ΔΣ της Εθνικής και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, στον οποίο και τόνισε ότι είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει το ρήγμα καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχει άλλες αναταράξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ασκήσει έμμεσες πιέσεις στον Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το ρεπορτάζ για την Εθνική Τράπεζα στη σελίδα 14.