Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, « διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ»

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…).

Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (…) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Πρώτη αντίδραση υπήρξε και από την Τουρκία. «Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να χειραγωγηθούν» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ και φαβορί για τη νίκη Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε στηρίξει από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας. Η κ. Λεπέν αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Παράλληλα ιταλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994».