Η ιδέα δημιουργήθηκε εδώ και αρκετό καιρό και ανήκει στη Φώφη Γεννηματά. Η επεξεργασία των θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όμως και η σύνταξη του τελικού σχεδίου, για το οποίο δούλεψαν βουλευτές, στελέχη και άνθρωποι από τον τραπεζικό και νομικό χώρο, ολοκληρώθηκαν τον τελευταίο μήνα. Ο λόγος για την πρόταση «12+1» σημείων της Συμπαράταξης για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Αυτή παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι σε ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αξιοσημείωτη παρουσία εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων. Μεταξύ των άλλων το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς και η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Βεβαίως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία της δεν απέφυγε να σχολιάσει τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι αποδείχθηκε «ολοκληρωτικά δέσμιος του ακροδεξιού συνεταίρου του» Πάνου Καμμένου και των εσωκομματικών του ισορροπιών. Στο επίκεντρο της κριτικής της βρέθηκε και η συγκρότηση του ΕΣΡ. Η Φώφη Γεννηματά προειδοποίησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την άγονη στάση της «οδηγεί συνειδητά στο να αναπαραχθεί η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» και την κυβέρνηση ότι πρέπει να αφήσει «κάθε σκέψη για έλεγχο του ΕΣΡ και νέες μεθοδεύσεις που θα έχουν στόχο την επιβολή ελεγχόμενης ενημέρωσης, κάτι που θα αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία».

Επί του θέματος της εκδήλωσης η Γεννηματά επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πήραν από την αρχή μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, τόσο με τον νόμο που έγινε γνωστός ως νόμος Κατσέλη αλλά –όπως τόνισε –ήταν νόμος ΠΑΣΟΚ όσο και με σειρά ειδικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Κατηγόρησε ακόμη τη σημερινή κυβέρνηση ότι συμφώνησε με την τρόικα για την δυνατότητα πώλησης των στεγαστικών δανείων σε ξένα funds και περιόρισε δραστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας. με ημερομηνία λήξης έως 31/12/2017. «Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ποιο ήταν; Τι κατάφεραν; Από το “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”, στους ωμούς εκβιασμούς των funds στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά. Με λίγα λόγια, ξεχρεώστε ή αλλιώς “κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη”. Είναι αυτό Αριστερά;» διερωτήθηκε.

Ποιους αφορά. Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αφορά αυτούς που επλήγησαν από την κρίση, «τα μεσαία και λαϊκά στρώματα που σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» και όχι όσους καταχρηστικά αξιοποίησαν το καθεστώς αναστολής των πλειστηριασμών, για να μην εξοφλούν το τίμημα απόκτησης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας περιουσιών. Υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση της Συμπαράταξης κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος προς όφελος όλων –δανειοληπτών, τραπεζών, ελληνικής οικονομίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Νίκος Διακουλάκης από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Οπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, η πρόταση της Συμπαράταξης είναι αποτέλεσμα μελέτης των ποιοτικών στοιχείων του δανεισμού των πολιτών και στηρίζεται σε δεδομένα ποσοτικά και ποιοτικά. «Με την πρόταση ένα μέσο στεγαστικό δάνειο που σήμερα έχει σε οριστική καθυστέρηση 100.000 ευρώ, θα ρυθμιστεί στις 75.000 ευρώ ονομαστική αξία του δανείου, η δόση μπορεί να περιοριστεί ανάλογα τη φορολογική δήλωση, έως και το 15% – 20%, συμβατικής δόσης» εξήγησε ο τραπεζικός Βαγγέλης Βότσης.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση νόμου με τα συγκεκριμένα σημεία, καθώς θα ακολουθήσουν σύντομα ακόμα δύο εκδηλώσεις για τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Οδικός χάρτης για τη ρύθμιση

1. Πάγωμα της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

2. Αναμόρφωση του Τειρεσία

3. Αφαίρεση τόκων υπερημερίας

4. Αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης

5. Ενιαίοι κανόνες για τις ρυθμίσεις

6. Ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων

7. Αναδιάρθρωση οφειλών με βάση την εμπορική αξία

8. Εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων

9. Ρύθμιση των δάνειων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

10. Υιοθέτηση από τα πιστωτικά ιδρύματα κινήτρων για τους ενήμερους δανειολήπτες

11. Δραστικός περιορισμός της ευθύνης των εγγυητών

12. Μετατροπή των δανείων σε ευρώ, για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

13. «Οχι» σε κάθε πώληση των στεγαστικών δανείων σε funds