Ο,τι και να συμβαίνει, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα. Πόσο μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο κοντά στη ΝΔ; Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε και στο πώς χειρίστηκε το κόμμα την υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών. Εικονογραφήθηκε από συμπεριφορές στο προσκήνιο, όπως αυτή του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ υπάρχει και αρκετό παρασκήνιο με τηλεφωνήματα, συσκέψεις και ενεργοποίηση της Χαριλάου Τρικούπη ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα πολιτικής συνοχής.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο «πυρήνας» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ανέλαβε την περασμένη Πέμπτη –απουσία της Φώφης Γεννηματά από τη Βουλή –να διαχειριστεί τις «τροπολογίες – οπισθοχωρήσεις» του Νίκου Παππά, μίλησε για καθαρή ήττα της κυβέρνησης και απόλυτη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το σκεπτικό ήταν απλό. Θεώρησαν ότι η πίεση και η επιμονή του κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα έφεραν αποτελέσματα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές επαναφέροντας αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Επιπλέον, με τη θετική ψήφο στις τρεις τροπολογίες, στη Συμπαράταξη ένιωσαν ότι παγίδευσαν τους αντιπάλους τους. «Αποδείξαμε ότι θέλουμε να υπάρξει ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Με την απεμπλοκή μας, η μπάλα πετάγεται πλέον στα γήπεδα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν μπορούν πια να συντηρούν τις ακρότητες και τα μικροκομματικά παιχνίδια» επεσήμανε χθες, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΣΚΕΨΗ. Το μοντέλο της πολιτικής επικράτησης δεν ήταν ιδέα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ανέλαβε να υπερασπιστεί τη θέση του κόμματος στην Ολομέλεια. Προέκυψε, όπως λέγεται, και ως θέση της πλειοψηφίας στη μεσημεριανή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στη Βουλή. Σε αυτή συμμετείχαν όσοι βουλευτές του κόμματος βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο του Κοινοβουλίου (Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιάννης Κουτσούκος) αλλά και στελέχη της Συμπαράταξης, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Τηλεφωνικά ενημερώθηκαν ο Μιχάλης Τζελέπης και η Χαρά Κεφαλίδου οι οποίοι απουσίαζαν, ενώ ο Γιώργος Αρβανιτίδης είχε παραμείνει στην Ολομέλεια καθώς ήταν ειδικός αγορητής του κόμματος στη συζητούμενη κύρωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν με το κείμενο της ανακοίνωσης, η οποία είχε γραφτεί από το μεσημέρι αλλά εστάλη από τη Χαριλάου Τρικούπη αμέσως μετά την ψηφοφορία. Σε αυτήν η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξηγούσε τους λόγους που οδηγήθηκε στην υπερψήφιση, αλλά και τις προϋποθέσεις της «επόμενης μέρας» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η στάση της στην ερχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η ιστορία ωστόσο γίνεται πιο σύνθετη, δεδομένου ότι χθες το πρωί από την τηλεόραση του Σκάι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως εάν πραγματοποιούνταν ονομαστική ψηφοφορία, θα καταψήφιζε. Αραγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν συμμετείχε στην προαναφερθείσα σύσκεψη; Με βεβαιότητα, όχι. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος μάλιστα, κατέβαλε εκείνη τη μέρα πολλές προσπάθειες προκειμένου να συνεδριάσει η ΚΟ και να ληφθεί μια συλλογική απόφαση. «Δεν με ρώτησε κανείς» είπε στη συνέντευξή του, συμπληρώνοντας ότι είχε ζητήσει επισταμένως από τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. «Πιστεύω ότι είναι άδικο για τον κόπο που κάνουμε, να αγωνιζόμαστε, να είμαστε πρωτοπόροι, να προσφέρουμε τα επιχειρήματα, να δίνουμε μάχες και μετά να δημιουργείται μια εντύπωση η οποία είναι, ας το πούμε, θολή ή μεσοβέζικη» ανέφερε χαρακτηριστικά και θεώρησε αφελές το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ δέθηκε στο άρμα της ΝΔ, τονίζοντας πως «η ΝΔ των Ζαππείων ήρθε στις θέσεις μας».

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ Σημειώνεται πάντως ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν συμμετείχε στο Συντονιστικό της Συμπαράταξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη με αποκλειστικό θέμα τη στρατηγική για το ΕΣΡ. Ακολούθως, το πρωί της Πέμπτης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, επέμεινε στην άποψη (και) της ΝΔ για πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά. Παραμένει άγνωστο αν η απουσία του Βενιζέλου από την άτυπη ΚΟ της Πέμπτης οφείλεται σε παρεξήγηση ή σκοπίμως δεν εκλήθη. Το κλίμα στο εσωτερικό της Συμπαράταξης, πάντως, αποτυπώνεται με γλαφυρότητα σε σχόλιο του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το οποίο ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Πέμπτης: «Σύντροφοι, ψυχραιμία… Οταν ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπήρχε μια ομάδα που έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεξιό και ουρά της ΝΔ, σήμερα παρακολουθώ μια άλλη ομάδα να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ! Δυστυχώς και τότε και τώρα, μόλις πάμε να ορθοποδήσουμε σε μια αυτοδύναμη πορεία, έχουμε τα ίδια φαινόμενα και στο τέλος οι μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ας σταματήσουμε τις διαμάχες, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ ούτε με ΝΔ, αυτοδύναμη πορεία, όλοι μαζί. Μη σπαταλάμε δυνάμεις σε εσωτερικές συγκρούσεις, δεν αξίζει».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται προφανώς στα όσα καταλόγιζε ο Γιώργος Παπανδρέου –επί προεδρίας Βενιζέλου –στο κόμμα, εκτιμώντας ότι κάτι παρόμοιο επαναλαμβάνεται και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πολλοί βουλευτές έθεσαν τόσο στο Συντονιστικό όσο και στην άτυπη ΚΟ το ερώτημα που τους τίθεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα από πολίτες: «Γιατί δεν ψηφίζετε ΕΣΡ τώρα που το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο;». Σημειώνεται ακόμη ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με τη ΝΔ κι αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η χρήσιμη «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ψήφος. Κατά μία έννοια η εσωκομματική «σύγχυση», λοιπόν, δεν αφορά μόνο θέματα πολιτικής στρατηγικής αλλά και πολιτικής κουλτούρας.

Το e-mail του Γιώργου

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προέταξε «ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης» όταν ερωτήθηκε χθες για ενδεχόμενη συνεργασία Συμπαράταξης – Γιώργου Παπανδρέου. Στη ΔΗΜΑΡ ωστόσο, έχοντας μελετήσει το μέιλ που έλαβαν από το ΚΙΔΗΣΟ, αναφέρουν ότι οι θέσεις του είναι στο σωστό πολιτικό πλαίσιο. Στην Αγίου Κωνσταντίνου συμφωνούν απόλυτα με τον Παπανδρέου σε τέσσερα σημεία: α) υπάρχει μια πελατειακή αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που κρύβεται πίσω από έναν αριστερό δογματισμό, β) η κυβέρνηση επιδιώκει τον κομματικό έλεγχο του κράτους, γ) η ΝΔ παραμένει δέσμια του λαϊκισμού, ένα πελατειακό κόμμα, δ) υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν τη συναίνεση.