Με υποχωρητική διάθεση προσήλθε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μάταια, βεβαίως, διότι με εξαίρεση τη θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν κατάφερε να πετύχει μεγαλύτερες συναινέσεις παρά μόνο επιμέρους. Ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη συζήτηση κύρωσης διακρατικής συμφωνίας, άλλαξε σημαντικές διατάξεις του νόμου του, ο οποίος βεβαίως έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Νίκος Παππάς όμως δεν κατάφερε να πείσει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι καχύποπτη απέναντί του θέτει ως προϋπόθεση την πλήρη κατάργηση του νόμου για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση.

Εκτός από την πρώτη τροπολογία για την αναστολή του 2Α, η οποία είχε κατατεθεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας –προέβλεπε ότι αναστέλλονται, τουλάχιστον έως τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία από τη Γενική Γραμματεία -, η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε δύο ακόμα κινήσεις «καλής θελήσεως». Το πρωί κατάθεσε νέα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών θα πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη –και όχι απλώς με την «αιτιολογημένη» γνώμη, όπως όριζε μέχρι πρότινος η διάταξη –του ΕΣΡ. Το απόγευμα έκανε δεκτή βουλευτική τροπολογία σύμφωνα με την οποία και η τιμή εκκίνησης της κάθε δημοπρατούμενης άδειας θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Σ’ αυτό βεβαίως συνέβαλαν καθοριστικά οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων από την έναρξη της συνεδρίασης τόνιζαν πως η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ απαιτείται για το σύνολο των ζητημάτων που προέβλεπε το κομμάτι του νόμου το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τις διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης αλλά και με τον αέρα τον δημοσκοπήσεων που της δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά των τριών τροπολογιών. «Ανέμενα τον υπουργό να αποκτήσει μετά την απόφαση του ΣτΕ μια πολιτική σεμνότητα. Αντ’ αυτού είδαμε μια κυβέρνηση, σε πρώτη φάση, επιτιθέμενη με χυδαίο τρόπο εις βάρος της Δικαιοσύνης και επ’ αυτού δεν ελέχθη μια συγγνώμη, δεν θεώρησε η κυβέρνηση ότι υποχρεούται να ζητήσει συγγνώμη» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Νίκος Δένδιας, αφού πρώτα υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει ήδη για τις τέσσερις ανεξάρτητες Αρχές, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί ως αντιπολίτευση δεν συνέτρεξε σε τίποτα, ούτε και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και έριξε την τότε κυβέρνηση. «Γιατί η κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του ΣτΕ αν, όπως λέει, σέβεται το Σύνταγμα, αλλά νομοθετεί τώρα;» διερωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας.

Επιπλέον, ο Αδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας κατηγορώντας τον ότι ηττήθηκε κατά κράτος. «Κανείς υπουργός στην ιστορία της χώρας δεν να έχει υποστεί τέτοια ήττα και δεν έχει ακόμη παραιτηθεί» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Υποστήριξε ακόμη ότι το κόμμα του θέλει να υπάρξει Συμβούλιο, «αλλά η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο ΕΣΡ και να επαναφέρει τον αριθμό των τεσσάρων αδειών. Αν έχουμε κομματικά στελέχη στο ΕΣΡ, δεν έχουμε ανεξάρτητο Συμβούλιο».

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Με το αίτημα της ΝΔ να υπάρξει η διατύπωση περί κατάργησης και όχι αναστολής συντάχθηκε και Το Ποτάμι. Ωστόσο, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη υπερψήφισε τις δυο τροπολογίες που επιστρέφουν αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Η Ενωση Κεντρώων, αν και επέλεξε το «παρών», συμφώνησε με την αξιωματική αντιπολίτευση στην ολοκληρωτική κατάργηση του νόμου και καταψήφισε τις δύο τροπολογίες που προβλέπουν ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. «Οχι» σε όλα ψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε το «παρών».

Σημειώνεται ότι η συναίνεση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δόθηκε υπό όρους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος για παράδειγμα, αν και επέμεινε στη διατύπωση περί κατάργησης, επεσήμανε ότι οι υποχωρήσεις του υπουργού συνεκτιμήθηκαν θετικά. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ως προϋπόθεση για το «ναι» είναι μια νέα λίστα προσώπων και ζήτησε έως τη Δευτέρα να υπάρξει σοβαρή διαβούλευση του Προέδρου της Βουλής με τα κόμματα προκειμένου να βρεθεί διέξοδος με τη διαμόρφωση μιας νέας συνθετικής πρότασης προσώπων υψηλού κύρους για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορούν πια να συντηρούν τις ακρότητες και τα μικροκομματικά παιχνίδια. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να ασχοληθούν όλοι με τα μείζονα και πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας» επισημαίνεται από τη Συμπαράταξη.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Η ατμόσφαιρα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να οργανώσει μια προνομιακή επιχειρηματική σχέση με συγκεκριμένα συμφέροντα και να ελέγξει όλο το τηλεοπτικό τοπίο. «Τέτοιο θράσος και τέτοια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας! Σας είχα πει, θα είναι ο πολιτικός σας τάφος αυτή η διαδικασία αν επιμείνετε. Κι όταν ανέβουν οι νέοι ενδιαφερόμενοι στο δέντρο, θα φανούν τα οπίσθιά τους. Φανήκανε πριν καν φτάσουν στην κορυφή του δέντρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη πως αν η κυβέρνηση θέλει να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη, πρέπει να καταργηθεί η επίμαχη διάταξη, να αποκατασταθεί πλήρως η αρμοδιότητα του ΕΣΡ με αντίστοιχη τροποποίηση του νόμου και να μην υπάρχουν έμμεσες ρυθμίσεις στο κείμενο του νόμου που περιορίζουν τον αριθμό των αδειών.

Στις αναφορές του Βενιζέλου περί διάψευσης του κυβερνητικού αφηγήματος απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Σοβαρά; Υπήρξε διάψευση ποιου αφηγήματος; Οτι υπήρξε πατεντάτη διαπλοκή; Οτι υποχρεώθηκε το πολιτικό σύστημα σε επικύψεις;» διερωτήθηκε ο Νίκος Βούτσης, αφήνοντας αιχμές για πολιτικούς και δικαστικούς ότι η σημερινή ευαισθησία δεν υπήρχε τα τελευταία 27 χρόνια.