Λίγα λεπτά πριν καταψηφιστεί σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση Βύρων Πολύδωρας για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, ο Πρόεδρος της Βουλής αιφνιδίασε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων. Επικαλέστηκε την πρωινή συνομιλία του με τον Πολύδωρα κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του στη Βουλή, λέγοντας πως ο ίδιος του εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί οριακή επιλογή. Γι’ αυτό, ξεκαθάρισε ο Νίκος Βούτσης, δεν θέτω σε ψηφοφορία την πρόταση εν συνόλω.

Τι ακολούθησε; Ο Πρόεδρος της Βουλής έβγαλε σαν άσο από το μανίκι του μια νέα λίστα αρκετά διαφοροποιημένη, σε μια προσπάθεια να επιτύχει έστω και στο παρά πέντε τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σε αυτήν πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, ως αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο και ως μέλος τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Νίκο Κιάο. Επιπλέον διατήρησε ίδια τα μέλη της προηγούμενης λίστας, δηλαδή τη δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου, τον καθηγητή πανεπιστημίου Βασίλη Καραποστόλη, την καθηγήτρια πανεπιστημίου Λίλιαν Μήτρου, την επίσης καθηγήτρια πανεπιστημίου Δήμητρα Παπαδοπούλου, τη διδάκτορα Δικτύων Υπολογιστών Αγγελική Σγώρα και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο. Βεβαίως μετά την ένσταση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επικαλέστηκε το πολιτικό παρελθόν του Μουλόπουλου, ο Πρόεδρος της Βουλής εκδήλωσε τη διάθεση να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του. Εκανε δεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε στη θέση του αντιπροέδρου να τοποθετηθεί ο Κιάος και ο Μουλόπουλος να ακολουθήσει ως μέλος. Οι δύο εκπρόσωποι της Συμπαράταξης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Ανδρέας Λοβέρδος υπερψήφισαν τη νέα πρόταση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξουν τη συναινετική διάταξη του κόμματός τους στη σύσταση του Συμβουλίου.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το αποτέλεσμα της πέμπτης –και διπλής –προσπάθειας οδήγησε σε νέο αδιέξοδο. Προς το παρόν βεβαίως. Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αρχική της πρόταση, δεν είχε μοναδικό σύμμαχο τον εαυτό της. Η βελτιωμένη λίστα κέρδισε και τη συναίνεση του Ποταμιού, με τον Σπύρο Δανέλλη και τον Σπύρο Λυκούδη να υπερψηφίζουν. Για λόγους διαδικασίας, όπως είπε, καταψήφισε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ –παραδοσιακά –δήλωσε «παρών», ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Η αξιωματική αντιπολίτευση από το αρχικό «όχι» προχώρησε στο «παρών», εγείροντας ωστόσο μείζον θέμα σε ό,τι αφορά την τροπολογία με την ακύρωση του άρθρου 2α του νόμου Παππά. Ετσι το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε χθες σε 16 «υπέρ», ένα «κατά», 6 «παρών» και έναν απών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ακούγοντας τη νέα λίστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος». «Είναι άσκοπο, ατελέσφορο, ανώφελο και στην πραγματικότητα δεν επιδιώκει τη σύσταση του ΕΣΡ» είπε σχετικά με τον αιφνιδιασμό του Προέδρου της Βουλής. Κι αυτό επειδή ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τον νόμο και τότε θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ». Πρότεινε μάλιστα να σταματήσει η Διάσκεψη σε εκείνο το σημείο, «να συμφωνήσουμε πρώτα στο κείμενο της τροπολογίας και αμέσως μετά να πάμε στα πρόσωπα».

Ο ίδιος κατήγγειλε προσπάθεια διάσπασης του μετώπου που έχει διαμορφωθεί για το ΕΣΡ και προσυνεννόηση με άλλα κόμματα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου και του Σπύρου Δανέλλη.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ. Δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, σε νομοσχέδιο διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία ακυρώνεται το άρθρο 2α του νόμου Παππά. Συγκεκριμένα αναστέλλεται μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ η διάταξη που μετέφερε τις αρμοδιότητες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και καθόριζε τον αριθμό των αδειών. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές αναστέλλονται και δεν καταργούνται προκάλεσε από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης την αντίδραση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η ΝΔ μάλιστα επέμεινε μέχρι τέλους σε αυτό. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι η διατύπωση περί αναστολής έγινε προκειμένου οι υπερθεματιστές να μην εγείρουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου και εγγυήθηκε προσωπικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Νίκου Βούτση. Σε αυτή, δεδομένου του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα που θα αφορά το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Αντί γι’ αυτό, αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων –πιθανότατα την Πέμπτη –με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια, όπως λέγεται από την κυβέρνηση, να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ.