Το Μαξίμου δείχνει σχεδόν έτοιμο για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και αποτελεί πλέον ζήτημα πολιτικής απόφασης του Πρωθυπουργού ο χρόνος της ανακοίνωσής του. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει ως προς το timing μόλις διασαφηνιστεί το τοπίο γύρω από το θέμα του ΕΣΡ, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα.

Τα προεδρικά διατάγματα που έστειλε στις 26 Οκτωβρίου η κυβέρνηση στο ΣτΕ, για να εγκριθούν, επιβεβαιώνουν την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σημαντικές δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο συνεπάγεται αλλαγές ή ακόμη και προσθήκες προσώπων στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αργά το βράδυ το Μαξίμου άφησε πάντως αιχμές για τη διαρροή που έγινε από το ΣτΕ.

Από τα προεδρικά διατάγματα που ακόμη δεν έχουν σταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, άρα δεν φέρουν την υπογραφή του Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, προκύπτει η διάθεση του Αλέξη Τσίπρα για μια αξιοσημείωτη δομική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης με ανασύσταση έξι υπουργείων και συγκρότηση υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για δομική αλλαγή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αποκόλληση του τομέα των Θρησκευμάτων στο Εσωτερικών, όπως επέμεναν πληροφορίες μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση του Νίκου Φίλη με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Το σημαντικότερο όμως είναι πως διαφαίνεται η πρόθεση Τσίπρα να χωρίσει στα δύο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρώντας το υπάρχον μόνο ως υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκροτώντας αυτόνομο χαρτοφυλάκιο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός καλείται έως ότου προχωρήσει στον ανασχηματισμό να αποφασίσει σε πολιτικό επίπεδο εάν θα αναθέσει τα καθήκοντα του υπουργού Ενέργειας στον Πάνο Σκουρλέτη ή εάν θα επιλέξει να τον αντικαταστήσει. Υπενθυμίζεται ότι η αρνητική στάση του Σκουρλέτη στο ζήτημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ όπως και η συνολικότερη θέση του για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων –πέραν των εννιά που προβλέπονται καθαρά στη συμφωνία –έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο Μαξίμου και υπήρξαν η αφορμή για την πρόσφατη παρεξήγηση Τσίπρα – Σκουρλέτη. Οι εξηγήσεις δόθηκαν στη συνάντηση των δύο στο Μαξίμου, ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο Πρωθυπουργός. Ο υπουργός πάντως μετά το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε σε συνομιλητές του ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραμείνει στην κυβέρνηση, κάτι που θα σήμαινε είτε τη διατήρησή του στα ενεργειακά είτε την πολιτική αναβάθμισή του με έναν νέο ρόλο.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Από τα δύο προεδρικά διατάγματα τα οποία, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, «μπορεί να τροποποιηθούν εφόσον ο Πρωθυπουργός αλλάξει σχεδιασμό έως ότου προχωρήσει στον ανασχηματισμό» φαίνεται πως αποδυναμώνεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο στην αρχική του μορφή κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπεριείχε και τον τομέα της Ναυτιλίας. Με τον νέο σχεδιασμό μένει μόνο ως Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς συστήνεται αυτοτελές υπουργείο Τουρισμού. Επίσης ενισχύεται και το Ναυτιλίας από τον χωρισμό του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και σ’ αυτό μεταφέρεται ως Γενική Γραμματεία ο τομέας των Μεταφορών και Δικτύων. Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι εάν θα διατηρηθεί στη θέση του υπουργού ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων παραβιάζει τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, ή εάν θα υπάρξει αλλαγή προσώπου.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός πως σπάει στα δύο και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπως επίσης και το εάν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διατηρήσει ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια. Οι τελευταίες πληροφορίες εμφάνιζαν τον Πρωθυπουργό διατεθειμένο να τον αντικαταστήσει, χωρίς ωστόσο να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΣΡ. Στο μεταξύ, περιμένοντας να ωριμάσουν πολιτικά οι συνθήκες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ως μια πρώτη κίνηση και πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α του Νόμου 4339/15 που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις άδειες από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Μετά την άγονη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή μελών του ΕΣΡ, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε δεν θα επισπευσθεί η κατάθεση της ρύθμισης για το προσωρινό καθεστώς. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα περιμένει να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα σε μια ακόμη προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ.