Ο δρόμος που έχει διανυθεί από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι σημαντικός. Αρκετά διαφορετικά είναι και τα δεδομένα. Για παράδειγμα το εγχείρημα της Επιτροπής Διαλόγου ναυάγησε αλλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποκτήσει σταθερή πορεία, με μικρές αλλά όχι αμελητέες προσαυξήσεις, στο πεδίο των δημοσκοπήσεων. Αν όπως λέγεται όμως η απόσταση δεν έχει σημασία αλλά είναι το πρώτο βήμα αυτό που μετράει, τότε ένα μικρό φως έχει ήδη ανάψει στο βάθος του τούνελ όπου στροβιλίζονται οι συνεργασίες της Κεντροαριστεράς. Κι αυτό επειδή η πρωτοβουλία της προχθεσινής συνάντησης του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ανήκει στον ίδιο τον Παπανδρέου. Σε ανάλογο πνεύμα έχει ζητηθεί και συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή πιθανότατα να καθυστερήσει λίγο, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν μια σειρά ταξιδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το νέο ραντεβού της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον πρώην Πρωθυπουργό –τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους τετ α τετ συνάντηση στη Βουλή –θα έχει όμως μικρή σημασία αν δεν ξεπεραστεί ένας και μοναδικός σκόπελος. Να μην εγκλωβιστεί ο χώρος σε νέες αέναες συζητήσεις και διαδικασίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η άτυπη προϋπόθεση είναι αναμενόμενη αν συνυπολογίσει κανείς ότι στο λογισμικό της Συμπαράταξης έχει ήδη καταγραφεί το κακό προηγούμενο με Το Ποτάμι και το άδειασμα που ένιωσαν στο «παρά πέντε» τα στελέχη της από την ηγεσία της Σεβαστουπόλεως. «Μια πολύμηνη προσπάθεια πετάχτηκε στα σκουπίδια λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές και περάσει ο χώρος στην επόμενη φάση» λέγεται σε Αγίου Κωνσταντίνου και Χαριλάου Τρικούπη.

«Ηρθε η ώρα

των πράξεων»

Ενα πρώτο πλαίσιο συνεργασίας έθεσε άλλωστε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Στην πρόταση του Παπανδρέου να υπάρξει διαδικασία προγραμματικής διαβούλευσης, ο Θεοχαρόπουλος απάντησε ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και ήρθε η ώρα των πράξεων. Αντιπρότεινε μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό η όποια συζήτηση να διεξαχθεί στο εσωτερικό της Συμπαράταξης, η οποία είναι ένα κόμμα ανοιχτό και το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να προσέλθει διατηρώντας την οργανωτική του αυτονομία. «Θέλουμε να σπάσουμε την καχυποψία, γι’ αυτό διατηρούμε την πολιτική μας αυτονομία αλλά και την οργανωτική. Με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα προσπαθήσουμε να ενισχυθεί το εγχείρημα» επισημαίνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Να σημειωθεί ακόμη ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης (01.40) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Αγίου Κωνσταντίνου εστάλη το e-mail με τις θέσεις του ΚΙΔΗΣΟ για την Κεντροαριστερά. Για λόγους τεχνικής φύσεως ωστόσο δεν ήταν εύκολο να διαβαστεί, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί να σταλεί εκ νέου.

Η στάση του Θεοχαρόπουλου αποτυπώνει με ακρίβεια όμως τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να συμβάλει στην ισχυροποίηση της Κεντροαριστεράς. Στο ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε όποια σύμπλευση αρκεί να μη χαθούν σε έναν φαύλο κύκλο επιτροπών και παραεπιτροπών διαλόγου και σε ατελείωτα διαδικαστικά θέματα. «Οποιος θέλει να έρθει, θα έρθει. Αυτός είναι ο μοναδικός κανόνας που δεν τίθεται υπό συζήτηση» ξεκαθαρίζει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο πως «η συζήτηση για την Κεντροαριστερά έγινε last year, τώρα πρέπει να τη φτιάξουμε. Να ξεκαθαρίσουμε τον ορίζοντα και να προχωρήσουμε στον κόσμο, ο οποίος απαιτεί συγκλίσεις για τα προβλήματά του. Η επιθυμία μας είναι να μη χάσουμε χρόνο και όχι να πολώσουμε».

Προσηλωμένοι

στη βάση

Ολα τα παραπάνω αιτιολογούν βεβαίως και τους λόγους για τους οποίους στην κορυφή της ατζέντας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκονται δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, προχθές στη Βουλή, αποφασίστηκε ομόφωνα η ενίσχυση των περιοδειών και ο εμπλουτισμός των οργάνων της Συμπαράταξης σε όλη τη χώρα. Ο πρώτος απολογισμός των προσπαθειών που έχουν αρχίσει από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε περιφέρειες διαφορετικές από αυτές που εκλέγονται, με στόχο την οργάνωση και κινητοποίηση της βάσης –όπως του Κώστα Σκανδαλίδη στη Λευκάδα, της Εύης Χριστοφιλοπούλου στην Κορινθία και του Βασίλη Κεγκέρογλου στην Αρτα καθώς η παράταξη δεν διαθέτει εκεί βουλευτές –ήταν εξαιρετικά θετικός. «Τα μηνύματα που εισπράττουμε είναι ότι η σαφής επανατοποθέτησή μας στον χώρο γίνεται όλο και πιο βαθιά» λέγεται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο επόμενοι σταθμοί της Φώφης Γεννηματά θα είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία) και αμέσως μετά η Πελοπόννησος (Αρκαδία, Μεσσηνία). Στο πλευρό της θα είναι τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και βουλευτές που εκλέγονται στους συγκεκριμένους νομούς, όπως π.χ. ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στα μέσα Νοεμβρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε εκδήλωση (Act for Youth) που διοργανώνεται ταυτόχρονα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα από τους Ευρωσοσιαλιστές. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στην Κομοτηνή.

Οι προτάσεις

της Συμπαράταξης

Βεβαίως οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν εδώ. Μια πολυπληθής ομάδα στελεχών αποτελούμενη από τραπεζικά στελέχη, δικηγόρους, οικονομολόγους και βουλευτές εργάστηκε εντατικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταρτίσει τις προτάσεις της Συμπαράταξης για τα κόκκινα δάνεια –στεγαστικά και επιχειρηματικά. Αυτά στη Χαριλάου Τρικούπη αξιολογούνται ως ένα από τα φλέγοντα προβλήματα των πολιτών, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωσή της –πιθανότατα στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας –όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το τελικό κείμενο. Συντάκτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο δικηγόρος Παντελής Καμάς και ο τραπεζικός Βαγγέλης Βότσης.

Ταυτόχρονα η Συμπαράταξη προχωρά στη δημιουργία τεσσάρων επιτροπών (Πολιτικού Σχεδιασμού, Οργανωτικού, Οικονομικής Ενίσχυσης και Επικοινωνίας). Σκοπός τους θα είναι από το να καθοριστεί η πλήρης ατζέντα της παράταξης μέχρι και να οργανωθούν οι πυρήνες των ψηφοδελτίων, αλλά και οι ομάδες στελεχών που θα εκπροσωπούν τον χώρο στα τοπικά μέσα.