Αποκωδικοποίηση απαιτεί η στάση της κυβέρνησης εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. Το Μαξίμου έχει χαμηλώσει τους τόνους, αναζητεί συναινέσεις από την αντιπολίτευση και κρατάει (προς το παρόν) στο συρτάρι την τροπολογία, με βάση την οποία μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εκχώρηση των αδειών στα τέσσερα κανάλια θα πρέπει να σταματήσει η εκπομπή από την Digea των λοιπών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πρόσθεσε χθες δύο νέα στοιχεία ως προς το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση στην υπόθεση που συνδέεται με τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε ότι αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τότε θα γίνει νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ και ότι η τροπολογία για την αναστολή λειτουργίας των καναλιών που δεν έχουν λάβει άδεια θα κατατεθεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ. Σημειωτέον πως το ΣτΕ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα και Τετάρτη, επισήμως όμως η απόφαση θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση αφού πρώτα κάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει με βελτιωτικές προτάσεις στη διαμόρφωση της τροπολογίας, χθες θέλησε να αποδείξει ότι εννοεί αυτό που λέει, δίνοντας χρόνο στα κόμματα να το σκεφτούν και απέφυγε την κατάθεσή της στη Βουλή. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε (Παραπολιτικά FM) πως η τροπολογία θα κατατεθεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ. Εχει όμως σημασία η επισήμανσή του πως εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί πως μόνο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει την αδειοδότηση των καναλιών, θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο μη συνταγματικό καθεστώς. «Αυτό το καθεστώς των 27 χρόνων έχει την πτυχή της παραβίασης των δικαιωμάτων άλλων επιχειρηματιών, που δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν στην αγορά στην οποία κάποιοι με μια σκοτεινή διαδρομή εκκινούσαν με περιφερειακή άδεια, η οποία τη νύχτα γινόταν πανελλαδικής εμβέλειας». Πρόσθεσε πως εάν η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας που αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματική, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα διενεργήσει νέο διαγωνισμό και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Αρμόδιες πηγές αρνούνται πως η κυβέρνηση ελίσσεται ή υποχωρεί στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Κυβερνητικός παράγων αναφέρει πως από τη στιγμή που η απόφαση δεν πάει για τον Ιανουάριο αλλά θα ληφθεί άδεια, «δεν έχει νόημα να συντηρείται μια ένταση αφού πολύ σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει».

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποβαθμίζει τις δηλώσεις Παππά πως ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα σημάνει επιστροφή στην κατάσταση ανομίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις αλλεπάλληλες προσπάθειες επηρεασμού στου ΣτΕ» και διερωτήθηκε: «Τι θα συμβεί σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού για τις άδειες; Μόνο ο νόμος του κυρίου Παππά μπορεί να βάλει τάξη; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όπως ορίζει το Σύνταγμα με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και με αξιοποίηση όλου του ψηφιακού φάσματος; Τέτοιες προβλέψεις υποκρύπτουν έναν νέο κύκλο απειλών και προσπάθειας επηρεασμού των δικαστών».

Η κυβέρνηση, στον αντίποδα, κατηγορεί τη ΝΔ ότι με τη στάση της έχει μπλοκάρει τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για κυκεώνα συμφερόντων που έπαιξαν τα ρέστα τους σε αυτή την ιστορία.

Το Μαξίμου, δε, ψέγει την αξιωματική αντιπολίτευση πως είναι εκείνη που παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη είτε όταν προεξοφλεί τις αποφάσεις του ΣτΕ είτε όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχοποιεί στις ομιλίες του ανώτατους δικαστικούς. Καταγγέλλει μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία πως προκειμένου να υπερασπιστεί το καθεστώς ανομίας που η ίδια εξέθρεψε, διαπράττει το ένα θεσμικό ατόπημα μετά το άλλο ελπίζοντας ότι έτσι θα πετύχει την επάνοδό της στην εξουσία. Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας διά του Κουμουτσάκου είναι πως «ζούμε μέρες που ευτελίζουν τους θεσμούς και προσβάλλουν τη δημοκρατία με σκοτεινές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που κάποιες φέρουν τα χαρακτηριστικά παρακράτους».

«Σας θυμίζω τον κύριο Φορτσάκη που έκρινε κακή την ποιότητα του ΣτΕ λέγοντας ότι οι δικαστές πηγαίνουν διακοπές και διάφορα άλλα σχόλια, τα οποία αν είχε τολμήσει να ξεστομίσει πρόσωπο το οποίο δεν είναι στη ΝΔ θα είχε γίνει σήμερα καινούργιος πόλεμος. Αυτό όμως πέρασε απαρατήρητο» ήρθε η απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, που διαπίστωσε προσπάθεια τρομοκράτησης του δικαστικού σώματος.

«ΑΝΟΙΓΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Πάντως, παρά το συντηρούμενο πολεμικό κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως κύκλοι της κυβέρνησης έκαναν χθες ένα νέο άνοιγμα στη Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας πως εάν θέλει να συμβάλει στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για το χρέος, αυτή είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Νομοσχέδιο – παράθυρο για την τροπολογία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, η μόνη άμεση επιλογή που έχει η κυβέρνηση –αν τελικώς δεν περιμένει να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αρχίζει να γίνεται πλέον και το πιθανότερο σενάριο –για την κατάθεση της τροπολογίας Παππά βρίσκεται σε σύμβαση της επόμενης εβδομάδας. Το «Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με την Οργάνωση, Διοίκηση, Ασφάλεια, Χρηματοδότηση και Επάνδρωση του Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο» είναι το μόνο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια για τις επόμενες επτά ημέρες, οπότε και θα ξεκαθαριστούν πλήρως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.