Είπε ή όχι ο Νίκος Βούτσης στους εκπροσώπους των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ότι η τροπολογία για το μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν θα κατατεθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή; Από το Κοινοβούλιο πάντως ξεκαθαρίζεται ότι η κατάθεση των τροπολογιών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η ιστορία όμως είναι πιο σύνθετη. Για την ακρίβεια, χθες στο μέγαρο της Βουλής όλα συνέβησαν σε εντελώς αντίθετη τροχιά από την προγραμματισμένη.

Ο Πρωθυπουργός για παράδειγμα ακύρωσε την ομιλία του στην Ολομέλεια, ενώ η επίμαχη τροπολογία δεν κατατέθηκε έως αργά τη νύχτα. Προφανώς υπάρχει και η σημερινή μέρα, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία –άρα μέχρι το απόγευμα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσής της. Και πάλι όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η επίμαχη διάταξη θα έρθει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικά αντικρουόμενων πηγών –η μία από την αντιπολίτευση και η άλλη από την κυβέρνηση –η καθυστέρηση της επαναφοράς της διακρίνεται ως πιο πιθανή. Η πρώτη εκδοχή λέει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπει στην ουσία της υπόθεσης, εξετάζοντας το θέμα συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, χάλασε τα σχέδια της κυβέρνησης. Η τελευταία, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, δεν θέλει να εκτεθεί περαιτέρω επί του θέματος οπότε δίνει χρόνο στον χρόνο. Η δεύτερη εκτίμηση θέλει την κυβέρνηση να αναβάλλει προσωρινά την κατάθεση της τροπολογίας για να μην επισκιάσει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τις διαβουλεύσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται δηλαδή για ζήτημα αμιγώς επικοινωνιακής στρατηγικής, αφού αν σήμερα ψηφιζόταν το μαύρο στα κανάλια θα πρωταγωνιστούσε στην επικαιρότητα. Ο υπουργός Επικρατείας πάντως, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, τόνισε ότι στην κυβέρνηση «θα είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση της τροπολογίας μέχρι τέλους». Η φράση του μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξουν αλλαγές.

Παρέμβαση Μητσοτάκη. Ανατροπή σχεδίων υπήρξε και στο στρατόπεδο της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιφνιδίασε χθες το μεσημέρι το Σώμα, αφού μπήκε στην Ολομέλεια και παρενέβη στη συζήτηση κηρύσσοντας ουσιαστικά τον «ανένδοτο» στην κυβέρνηση και στην «κρίση δημοκρατίας», όπως την κατηγόρησε ότι έχει φέρει στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας». «Τις τελευταίες μέρες βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που είχαν ως μόνο σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ. Μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την «πραξικοπηματική», όπως τη χαρακτήρισε, τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών.

Εξήγησε επίσης τη στάση του κόμματός του για το θέμα συγκρότησης του ΕΣΡ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση, αλλά ζητά «συνενόχους» και «προθύμους» που θα τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε λοιπόν ότι η ΝΔ επιμένει στη μία και μοναδική προϋπόθεση που έχει θέσει από την πρώτη στιγμή για τη συγκρότησή του: την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. «Την ακύρωση, δηλαδή, του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η κυβέρνηση υφάρπαξε από το ΕΣΡ. Η σύνθεσή του είναι μεταγενέστερο θέμα» είπε. Διερωτήθηκε μάλιστα «τι νόημα θα έχει ένα ΕΣΡ από το οποίο ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης;» και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναμένει την οριστική απόφαση του δικαστηρίου.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μία φορά να είναι ουρά των συμφερόντων» απάντησε λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «ύβρεις και συκοφαντίες». Οπως επισήμανε, η υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ «δεν είναι υπό αίρεση ούτε μπορεί να μπαίνει υπό όρους» και καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια, απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ για να τους πει: «Βγείτε και πείτε στον λαό να επιστραφούν πίσω τα λεφτά που πρώτη φορά πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, τα λεφτά που ποτέ εσείς δεν τολμήσατε να εισπράξετε, αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας».