Ηταν μια πολιτική ομιλία με πολλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς τους έξω αυτή που εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μηνύματα προς την κοινωνία και τους πολιτικούς αντιπάλους του Μαξίμου ότι «χτυπηθήκαμε σκληρά, αλλά μείναμε όρθιοι και δεν θα λυγίσουμε», μηνύματα προς τους δανειστές και κυρίως τον Σόιμπλε ότι «δεν είμαστε μαθητές» και ασφαλώς μηνύματα προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του πως «κανείς δεν είναι μόνιμος». Βεβαίως το σύνολο της ομιλίας Τσίπρα ήταν ένα γενικότερο μήνυμα πως στο μυαλό του Πρωθυπουργού δεν υφίσταται η ιδέα των εκλογών, όπως αξιώνει με επιμονή η αξιωματική αντιπολίτευση. «Πέρα από την Αριστερά της απόδρασης υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στη φωτιά» ανέφερε δείχνοντας τις προθέσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες να μιλήσει πρωτίστως ως Πρωθυπουργός ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου παρά ως πρόεδρος ενός κυβερνώντος κόμματος της Αριστεράς. Αλλωστε την Κυριακή μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει αναλυτικά τις προτεραιότητες του κόμματος.

Για χρέος και αξιολόγηση

Εξ αυτού του λόγου αναφέρθηκε διεξοδικά στη στρατηγική της κυβέρνησής του και συνέδεσε ευθέως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. «Η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους» είπε χαρακτηριστικά για να ακουστεί κυρίως σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πως η αόριστη –όπως την περιέγραψε –προτροπή «κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές ότι ταυτόχρονα με τη δεύτερη αξιολόγηση που τυπικά ανοίγει στις 18 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ενώ επίσης ταυτόχρονα θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Δεν υπάρχει “θα δούμε”. Ταυτόχρονα» είπε με νόημα ικανοποιώντας το σώμα των συνέδρων που τον χειροκροτούσαν.

Γίνεται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτάξει το επόμενο διάστημα αυτήν τη γραμμή στη συνολική στρατηγική του Μαξίμου διαβλέποντας ήδη μετά τη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup μια προσπάθεια πρωτίστως της Γερμανίας να ματαιώσει τις ελληνικές αξιώσεις για το χρέος, προκαλώντας ενδεχομένως και καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά και μολονότι κατονόμασε τη γερμανική κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αισθάνεται απομονωμένη καθώς ακόμη και στο γερμανικό Κοινοβούλιο οι πλειοψηφικές δυνάμεις, όπως είπε –Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς -, υποστηρίζουν την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος του χρέους.

Ο Τσίπρας για μία ακόμη φορά έδειξε να επιμένει στην ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Και απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο λεγόμενο σύστημα της διαπλοκής ανέφερε πως «νομίζουν πως θα μας αποσταθεροποιήσουν, νομίζουν ότι θα υποχωρήσουμε», όμως «δεν μας φοβίζουν οι εκβιασμοί». Για την ακρίβεια, είπε ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες έπειτα από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας είναι πια μια πραγματικότητα και θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί για πρώτη φορά η διαπλοκή. Κάλεσε δε όσους αντιμάχονται την κυβέρνηση σ’ αυτήν την προσπάθεια να κατανοήσουν πως το Μαξίμου θα εντείνει ακόμη περισσότερο τον αγώνα του λέγοντας ότι «είναι αγώνας τιμής για την Αριστερά και τον ελληνικό λαό».

Προς τον ανασχηµατισµό

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα υπήρχαν και υπαινιγμοί για τις προθέσεις του αναφορικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» είπε επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον εμφανίζουν αποφασισμένο να ενισχύσει πολιτικά την Κουμουνδούρου προωθώντας σε επιτελικές θέσεις προβεβλημένα στελέχη, όπως επίσης και στη θέση του γραμματέα κάποιον σημερινό υπουργό. «Αλλωστε οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το δούμε αυτό στο μυαλό μας» είπε με νόημα. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο το σχόλιό του πως η στρατηγική κάποιων υπουργείων αγνοεί τις επεξεργασμένες θέσεις των τμημάτων του κόμματος, όπως επίσης και η αναφορά πως το κόμμα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την κυβερνητική γραμμή.

Από την ομιλία του δεν έλειψε και το στοιχείο της αυτοκριτικής για διαλυτικά φαινόμενα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως την περίοδο μεταξύ του 1ου Συνεδρίου και της αποχώρησης της Αριστερής Πλατφόρμας, όταν «λειτουργούσε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα».

Κλείνοντας ανέφερε πως το κρίσιμο στοίχημα του Συνεδρίου είναι να θέσει ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό. «Ενα άνοιγμα που πρέπει να γίνει με εμπιστοσύνη τόσο στον λαό που θέλει να ενταχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Ενα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα». Αλλωστε, όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ένας από τους στόχους που δεν κερδήθηκαν επειδή κυριάρχησαν απόψεις φοβικές ήταν η αντιστοίχηση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ασπασµοί και χαιρετούρες

Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας από τα άνω διαζώματα στο Τάε Κβον Ντο για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους περίπου 2.700 συνέδρους. Μέλη της Νεολαίας του κόμματος κρατώντας κόκκινες σημαίες φώναζαν συνθήματα στα οποία κυριαρχούσε η λέξη «ανατροπή».

Πλησιάζοντας την πρώτη σειρά των επισήμων προκάλεσε αίσθηση ο ασπασμός του με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που συμμετέχει ως επίσημος προσκεκλημένος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο θερμός χαιρετισμός του με την πρώην γραμματέα και υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η παρουσία των δύο συγκεκριμένων πολιτικών στο Συνέδριο εντείνει τη φημολογία που θέλει τον Πρωθυπουργό να διευρύνει την κυβέρνησή του στον αναμενόμενο ανασχηματισμό και με πρόσωπα που θα ενταχθούν στην Κουμουνδούρου προερχόμενα από άλλους χώρους. Σημειώνεται πως χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σχολίασε πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης –όποτε γίνει –θα πρέπει να είναι δομικός και επιπλέον να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές αρμοδιοτήτων στα υπουργεία.

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν επίσης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας και ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αντώνης Ρουπακιώτης.

Λίγο πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, ενθουσιασμό προκάλεσε η άφιξη στον χώρο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Τάκη Μπενά, τον οποίο έσπευσαν να αγκαλιάσουν πολλά μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τάκης Μπενάς τοποθετήθηκε άλλωστε και ως μέλος του προεδρείου του Συνεδρίου, ενώ επίτιμος πρόεδρος ορίστηκε ο Νίκος Βούτσης.