Ηταν μια αναμέτρηση όπου και οι δύο θεωρούσαν ότι είχαν το πλεονέκτημα. Στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή ο Πρωθυπουργός υπήρξε για ακόμα μία φορά έντονα επιθετικός, ενώ έδειξε διάθεση να γίνει αποκαλυπτικός. Χωρίς όμως να πει κάτι καινούργιο. Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αποφασιστικός, ενώ επέδειξε αυστηρότητα και δηκτική διάθεση. Σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, οι τόνοι –όπως ήταν αναμενόμενο –ανέβηκαν στα ύψη. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές λειτούργησαν με διαφορετικό –από τον συνήθη –τρόπο.

Ο υπουργός Επικρατείας για παράδειγμα, επέλεξε να καθήσει στα πίσω ορεινά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ –και όχι στα υπουργικά. Ο Νίκος Παππάς κρατούσε σημειώσεις – απαντήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και μοίρασε χαμόγελα αγανάκτησης σε όλες τις αναφορές του περί διαβλητότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ή στο άκουσμα του ονόματος «Καλογρίτσας». Λίγα έδρανα πιο μακριά, η Φώφη Γεννηματά με άνεση σήκωσε το γάντι που της πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, αποσαφηνίζοντας πως ήταν το μοναδικό κόμμα που έβαλε ορκωτούς ελεγκτές στα οικονομικά του κι έστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα. Κι επειδή η συζήτηση ξαναπήγε χθες στα βιώματα των πολιτικών αρχηγών –με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στις καταλήψεις των νεανικών χρόνων του και τον πρόεδρο της ΝΔ στα πτυχία του στο εξωτερικό –η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως οι δικές της εμπειρίες έχουν «πολιτικές ρίζες σε μια εποχή πραγματικής αλλαγής, αληθινής ελπίδας, πραγματικής Αριστεράς, την εποχή της εθνικής συμφιλίωσης, του ΕΣΥ, της κοινωνικής δικαιοσύνης». Μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκοψε τη φόρα του Αλέξη Τσίπρα στο κομμάτι των επιθέσεων, τονίζοντας πως δεν έχει το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να της κουνάει το δάχτυλο. «Δεν σηκώνω μπούλινγκ. Αυτό, εκεί που σας παίρνει. Ντρέπομαι για λογαριασμό σας, ντρέπομαι που παρακολούθησα αυτή τη συζήτηση σε αυτή τη συγκυρία για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ». Η ένταση του Πρωθυπουργού πάντως ήταν έκδηλη τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του. Φάνηκε στα απανωτά ποτήρια νερό που ήπιε, όσο και στο χρώμα του προσώπου του που για πρώτη φορά ήταν κατακόκκινο. Οπως και στα χέρια του, τα οποία για δεύτερη φορά χτυπούσε με δύναμη στο βήμα –η πρώτη ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιανουαρίου 2015 και στην ομιλία του «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι σε «απόλυτη ταύτιση με το μιντιακό κατεστημένο» και δεν δίστασε να μιλήσει για απόπειρα πραξικοπήματος –όχι στρατιωτικού –λέγοντας: «Είστε σε μια διαρκή απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής εντολής. Πρόκειται για μια διαρκή απόπειρα μεταμοντέρνας μορφής μιντιακού πραξικοπήματος με όπλα την προπαγάνδα και τη συκοφαντία».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «έωλα» τα επιχειρήματα περί διαπλοκής της δικής του κυβέρνησης. Υπερασπίστηκε τον επιχειρηματία Καλογρίτσα κι έκανε λόγο για «Καλογριτσιάδα» από την αντιπολίτευση. Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις είπε μάλιστα πως «δεν ήξερε ότι σε αυτή τη χώρα η διαπλοκή είχε ένα όνομα: Καλογρίτσας!» αλλά απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκδιώχθηκε όταν «πιαστήκατε στα πράσα» και όχι επειδή τηρήθηκε η νομιμότητα. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «το σύστημα της διαπλοκής επιχείρησε να λερώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» και προειδοποίησε ότι «αυτό είναι ύβρις και έπειτα από αυτή έρχεται η Νέμεσις». Το μεγαλύτερο τμήμα των χθεσινών παρεμβάσεων Τσίπρα αφιερώθηκε πάντως στα δάνεια που έλαβαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πολύ μικρό στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Η SIEMENS. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ αποδέχθηκε την πρόκληση του Πρωθυπουργού και απάντησε ότι υπάρχει το σκάνδαλο της Ζίμενς. Κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση, αν δεν της αρέσει ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί, να τον καταργήσει. Ο ίδιος τόνισε ότι κανείς δεν του χάρισε τηλεφωνικό κέντρο, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει επιτέλους αυτό το ψέμα!». Σε ό,τι αφορά τον «Κήρυκα Χανίων», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «χυδαιότητα». «Ψάξτε αλλού για θαλασσοδάνεια, στον κ. Καλογρίτσα που παρουσίαζε τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη σαν να ήταν στο Μονακό» είπε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «ακατάσχετη φλυαρία και χυδαιότητα λόγου», υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η επιβεβαίωση της ενοχής του. Στην πρώτη ομιλία του εξάλλου, είχε επιτεθεί με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας πως «Κοσκωτάς – Τσίπρας είναι ένας Μαντζουράνης δρόμος».

«Η ταυτότητά του γράφει ότι είναι ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός αυτής της χώρας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα θέλοντας να βάλει όρια, δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του όταν ο Πρωθυπουργός του μίλησε στον ενικό, λέγοντας «όχι ψευτομαγκιές σε μένα, ενικό να χρησιμοποιείτε στους υπουργούς σας».

Στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τους πλειστηριασμούς που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Μητσοτάκης απάντησε με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που, όπως είπε, γίνονται για πρώτη φορά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για πρακτικές αδιαφάνειας και διαπλοκής, κάνοντας λόγο για «λίστα Τσίπρα, που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και της διαπλοκής». Αυτή, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τη φάμπρικα των ΜΚΟ στα κέντρα ψυχικής υγείας, την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του Προσφυγικού, τη νομοθέτηση της επιστροφής επίορκων υπαλλήλων, την ψήφιση σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore και την παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε ακόμη 12 προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ». Σε μία διμέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Υποστήριξε δηλαδή πως κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταγωνίζονται για την κυβερνητική καρέκλα και νιώθουν τη λαϊκή αγανάκτηση, καταφεύγουν στα αγαπημένα τους θέματα. «Παρακολουθούμε το ίδιο έργο. Τόσο χιλιοπαιγμένο. Μόνο με καχυποψία αντιμετωπίζει αυτό το έργο ο λαός» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλοι χαμένοι πάλι θα είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση». Επιπλέον άσκησε δριμύτατη κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η δημοπράτηση των θεματικών – πανελλαδικών και περιφερειακών καναλιών –μολονότι είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει άμεσα. «Προφανώς όλο αυτό παραπέμπει σε υποχώρηση μπροστά στους νέους καναλάρχες, αν όχι υπόγεια συμφωνία, για να τους δώσετε χρόνο να εδραιωθούν στην αγορά και γι’ αυτό δεν υλοποιείτε ούτε τον δικό σας νόμο» εκτίμησε.

«ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ». Σε μια αναδρομή στο παρελθόν και στους «τόνους λάσπης» που, όπως είπε, είχε ρίξει η κυβέρνηση στο Ποτάμι, προχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε μάλιστα προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντάς του πως «προσπαθείτε να βρωμίσετε Το Ποτάμι, γιατί ο λαϊκιστής και ο δημαγωγός το καινούργιο φοβάται, δεν φοβάται το παλιό».

Ο Θεοδωράκης κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «ψεύδεται» όταν λέει πως «έκοψε τον Καλογρίτσα». «Η επιτροπή σας τον κάλυψε. Ο ίδιος όμως έφυγε από την κούρσα όταν κατάλαβε ότι οι κινήσεις του μπήκαν στο μικροσκόπιο της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης» ανέφερε. Υποστήριξε μάλιστα πως αν η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει τη διαπλοκή, υπάρχει ένας απλός τρόπος: διαφάνεια στη ροή του δημόσιου χρήματος.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Σε μία προσωπική επίθεση κατά του Βαγγέλη Βενιζέλου προχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Εκμεταλλευόμενος την απουσία τού πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την αίθουσα της Ολομέλειας, τον κατηγόρησε ότι «δεν ήρθε εδώ γιατί την τελευταία φορά που μιλήσαμε με φώναζε “αλητάμπουρα”, όταν ρώτησα αν υπήρχαν μετοχές του ομίλου Βγενόπουλου στο οικογενειακό του περιβάλλον. Τώρα που βγήκε η δίωξη κατά του Βγενόπουλου, τα τέσσερα μέλη Μπακατσέλου είναι ή δεν είναι μέτοχοι;». Στην αίθουσα της Ολομέλειας όμως μπήκε λίγη ώρα αργότερα ο Βενιζέλος, εξηγώντας ότι η οικογένεια της συζύγου του ανήκει στη ΝΔ κι έχει στενές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή. «Θα μπορούσε ο κ. Καμμένος, που ανάγεται στον καραμανλισμό, να έχει ρωτήσει και να έχει πληροφορηθεί. Συνδέει συνεχώς σχετικούς και ασχέτους που φέρουν το επίθετο αυτό, με εμένα. Με την πολιτική μου δράση και την προσωπικότητά μου. Είπαμε εμείς ποτέ τίποτα για τους συγγενείς του; Να ρωτήσει, να μάθει και να σέβεται τον χώρο από τον οποίο προέρχεται και τον οποίο έγλειφε και προσκυνούσε επί χρόνια» απάντησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«ΣΑΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ». «Ενας οξύς Μητσοτάκης αναγκάζει και τον Τσίπρα να ακολουθήσει σαν σαλιγκάρι» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης απευθυνόμενος στο Σώμα σχολίασε ακόμη πως «αντί να σας απασχολούν το Κυπριακό και το Μακεδονικό, σας απασχολεί ποιος ήταν ορντινάτσα του Τσοχατζόπουλου».

«Εάν τολμάτε, προκηρύξτε εκλογές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την πρόσφατη φράση του Πρωθυπουργού ότι «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά» για να επαναλάβει το αίτημά του για εκλογές. «Αφού είστε τόσο σίγουρος για τον εαυτό σας και σας αρέσουν τα λογοπαίγνια, δεχτείτε και το επόμενο αίτημά μας: Προκηρύξτε εκλογές! Ελάτε αν τολμάτε» ανέφερε.