Ηταν οι φράσεις «δεν έχω να φοβηθώ τίποτα» και «δεν με κρατάει κανείς στο τσεπάκι του» που έκαναν τον κοινοβουλευτικό ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτεί με ένταση τον Πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Κυρίως γιατί στην τρέχουσα συγκυρία οι βουλευτές της πλειοψηφίας είχαν την ανάγκη να ακούσουν από τα πρωθυπουργικά χείλη πως παρά την κριτική που υφίσταται το Μαξίμου για χτίσιμο της νέας διαπλοκής με αιχμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το κόμμα τους εξακολουθεί να διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να κερδίσει πόντους στο εσωκομματικό ακροατήριο λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων θα κριθούν τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή λειτούργησε ως ένας καλός προπομπός της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας με επιδίωξη τη συσπείρωση κυβέρνησης και κόμματος.

Οι αιχμές για τη Siemens

Για τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, η ειδική συνεδρίαση για τη διαφθορά αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να βγάλει από τις ντουλάπες της Νέας Δημοκρατίας κρυμμένους σκελετούς και συγχρόνως να καταδείξει την αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που κατά την κυβέρνηση συνιστούν σκάνδαλα της διαπλοκής. Ξεκινώντας από το ερώτημα με το οποίο ο Πρωθυπουργός έκλεισε την πρωτολογία του απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το εάν «υπάρχει ή όχι σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα». Ερώτημα με το οποίο άνοιξε και τη δευτερολογία του. Για το Μαξίμου το συγκεκριμένο ερώτημα είχε δύο στοχεύσεις. Η πρώτη ήταν να προκαλέσει αμηχανία στον Μητσοτάκη αναγκάζοντάς τον να προσπεράσει σε πρώτη φάση το ερώτημα και η δεύτερη το να ταυτιστεί το πρόσωπο του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια σκανδαλώδη υπόθεση από το παρελθόν. Και για να το πετύχει αυτό υποστήριξε στην δευτερολογία του πως τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Χριστοφοράκο 356 φορές, διερωτώμενος και εάν υπήρξε ευχαριστήρια επιστολή του προέδρου της ΝΔ προς τον φυγόδικο καθώς και μαύρα ταμεία που πλήρωσαν για το τηλεφωνικό κέντρο.

Για το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Τσίπρας μίλησε ανοιχτά «με ονόματα και διευθύνσεις» και επί της ουσίας προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση για ζητήματα για τα οποία επιλέγει συστηματικά τον δρόμο της σιωπής. Στον αντίποδα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε να προσάψει κάτι το ιδιαίτερο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξ αυτού ανάλωσε την ομιλία του στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες προσπαθώντας να πείσει ότι κρύβεται κάποιο σκάνδαλο πίσω από αυτόν. «Καμία κουβέντα για την ταμπακέρα» σχολίασε δηκτικά ο Πρωθυπουργός.

Για το τηλεοπτικό τοπίο

Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν πως ο Πρωθυπουργός κυριάρχησε στην αναμέτρηση για τη διαπλοκή καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να υποβαθμίσει όλα τα θέματα που τέθηκαν. Ανέφεραν ότι δεν είπε κουβέντα για το καθεστώς των 27 χρόνων ανύπαρκτης αδειοδότησης των καναλιών, για το γεγονός ότι η ΝΔ υπονόμευσε την συγκρότηση του ΕΣΡ, για τον διαγωνισμό που παραχώρησε στην Digea το ψηφιακό φάσμα έναντι 18 εκατ. ευρώ, καθώς και για την παραδοχή των καναλαρχών ότι έπαιρναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις.

Συγχρόνως οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είπε τίποτε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 13 εκατ. που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Τράπεζα Αττικής, για τον ρόλο των Μάναλη, Μουσά και Ζευγώλη στην Τράπεζα Αττικής, ενώ απέφυγε να απαντήσει και για τα θαλασσοδάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ που χρωστάει η ΝΔ, όπως επίσης και για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» που είναι στο όνομα του κ. Μητσοτάκη.

Αφωνία καταλογίζει το Μαξίμου στον πρόεδρο της ΝΔ και για το θέμα της τροπολογίας του 2012 που καθιστούσε ακατάσχετη την κρατική επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και για την τροπολογία του 2013 που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας προέδρους, μέλη ΔΣ και στελέχη τραπεζών για τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης το Μαξίμου διακρίνει αμηχανία στους γαλάζιους για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη συγκάλυψη στις λίστες φοροδιαφυγής, για τον Σκλαβούνη, τον υπεύθυνο ανάπτυξης της ΝΔ και επικεφαλής της τράπεζας UBS.