Σειρά κρίσιμων συναντήσεων έχει σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στον απόηχο των δηλώσεων χθες της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέμεινε ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αλλά και περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιστρέψει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ειδικό του βάρος έριξε εξάλλου χθες, υπέρ της ταχύτερης δυνατής ρύθμισης του χρέους, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, με τον οποίο συναντάται σήμερα το πρωί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Ταμείου, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του –με χρηματοδότηση –στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει. «Πιστεύουμε», είπε, «ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επίσης ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Εχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι το χρέος, όπως είναι, δεν είναι βιώσιμο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων σήμερα και αύριο. Σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Τζακ Λιου, ο Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ το απόγευμα υπάρχει ραντεβού με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Επίσης αύριο, εκτός από τη Λαγκάρντ, το πρόγραμμα του Τσακαλώτου προβλέπει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ολες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενόψει της οποίας ανακοινώθηκαν προχθές οι προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος. Προβλέψεις οι οποίες απέχουν από τον στόχο της κυβέρνησης και του προγράμματος, που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους δανειστές της χώρας. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να «βγαίνουν οι αριθμοί» πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος.

ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΙΟΥ. Στην ίδια γραμμή, ο Τζακ Λιου είπε χθες σε σχετική ερώτηση ότι «όσο πιο σύντομα τεθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, τόσο το καλύτερο, γιατί η καλύτερη απάντηση για ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «όσο το αναβάλλει κανείς, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

Στο περιθώριο της Συνόδου, το πόκερ μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ θα παιχθεί στο κατά πόσον θα είναι πειστικά και θα περάσουν ως ελάφρυνση χρέους τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο ESM, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν. Πρόκειται βασικά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν κυρίως τεχνικό χαρακτήρα και μέχρι στιγμής δεν κρίνονται ως επαρκή από το Ταμείο, το οποίο περιμένει να συγκεκριμενοποιηθούν τουλάχιστον και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο, η Γερμανία , ενόψει και των εθνικών εκλογών της το 2017, δεν θέλει να προσφέρει τίποτα περισσότερο. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο κατά τις επαφές Τσακαλώτου – Σόιμπλε σήμερα.

Σκληρό παιχνίδι, όμως, θα παιχθεί και μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των νέων μέτρων που ζητά το Ταμείο. Αυτά αφορούν κυρίως το Ασφαλιστικό, με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου να θέτει θέμα μείωσης και των υφιστάμενων συντάξεων, πέραν των μειώσεων σε επικουρικά, ΕΚΑΣ και μελλοντικές συντάξεις που ήδη έγιναν.

«Η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει δουλειά στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου χθες.

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έκανε και χθες νέα βήματα για να καλυφθούν τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε η τροπολογία για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, έχει βρεθεί συμφωνία με τους θεσμούς και για το θέμα της ΔΕΠΑ.

Εφόσον κλείσει ώς τη Δευτέρα το θέμα των προαπαιτουμένων και αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση.