Εκατέρωθεν συμβιβασμούς έφερε για Κυβέρνηση και Εκκλησία το ραντεβού κορυφής, εν μέσω κλυδωνισμών στις σχέσεις τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι ενώ οι δύο πλευρές εμφανίζονταν πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση αμετακίνητες με αιχμή το μάθημα των Θρησκευτικών συμφώνησαν να ξεκινήσουν από νέα αφετηρία τον μεταξύ τους διάλογο με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιπαραθέσεις.

Με βάση δε τα όσα ανέφερε, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος θα συνεχιστεί σε συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας». Για παρεξηγήσεις που λύθηκαν έκαναν λόγο αργότερα τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Νίκος Φίλης. Η συνάντηση στο Μαξίμου ολοκληρώθηκε αφήνοντας αίσθηση ικανοποίησης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Εκκλησία καθώς από τη μία συνεχίζεται το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά και από την άλλη συμφωνήθηκε πως το πρόγραμμα αυτό θα αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τον Ιούνιο. Επιπλέον το μάθημα θα γίνεται με τα παλαιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές, καθώς τα νέα βιβλία βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής.

Οταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που έπαιξε διαμεσολαβητικό και εκτονωτικό ρόλο ανάμεσα στα δύο μέρη αναφώνησε: «Δόξα σοι ο Θεός».

Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην κρίσιμη συνάντηση είπε το βράδυ στα «ΝΕΑ» πως ο Αρχιεπίσκοπος προσήλθε σ’ αυτήν αποφασισμένος να λυθούν οι παρεξηγήσεις. «Αυτό ήταν σαφές, όπως με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως η θέση της για το θέμα είναι δεδομένη και ότι επιθυμεί οι δύο πλευρές να προχωρήσουν μαζί επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού». Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στη δίωρη συνάντηση «ειπώθηκαν πολλά για όλα τα θέματα που εθίγησαν το τελευταίο διάστημα είτε από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τον ρόλο της Εκκλησίας είτε από την πλευρά ορισμένων ιεραρχών για τον ρόλο της Αριστεράς».

Πάντως, οι ιεράρχες που συνόδευαν τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο δεν ήταν τόσο «επιεικείς» όσο ο Ιερώνυμος και, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη σύσκεψη, «προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης της διάθεσης για εκτόνωση της κατάστασης».

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Η σύνθεση της συνάντησης που έλαβε χώρα στο Μαξίμου φανέρωνε άλλωστε εξαρχής ότι παρά την προσπάθεια καταλλαγής των παθών θα υπήρχαν και ορισμένα εμπόδια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχοντας την εξουσιοδότηση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, ζήτησε να είναι παρών στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Μαξίμου. Υπό την προϋπόθεση ότι στη συνάντηση θα ήταν παρών και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τον οποίο ο Ιερώνυμος αρνιόταν να συναντήσει τις προηγούμενες ημέρες πρωτίστως λόγω των αναφορών του στις σχέσεις Εκκλησίας και χούντας. Η Αγίας Φιλοθέης δεν έφερε αντιρρήσεις. Με βάση τη διάταξη του τραπεζιού, Ιερώνυμος και Φίλης δεν κάθονταν αντικριστά. Ο Φίλης είχε δεξιά του τον Καμμένο και αριστερά του για τις ισορροπίες τη Γεροβασίλη.

Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Φθιώτιδος Νικόλαο και Μεσογαίας Νικόλαο, που θεωρούνται από τους πιο «ακραίους» ιεράρχες, εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τελευταία του επίσκεψη εκεί έγινε την 1η Σεπτεμβρίου, όταν του παρέθεσε δείπνο ο Πρωθυπουργός παρουσία και τότε του Νίκου Φίλη. Το γεγονός ότι στην πόρτα του Μεγάρου τον περίμενε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως επίσης και το ότι αντάλλαξαν ασπασμούς για δεύτερη φορά μέσα σε ένα διήμερο (η πρώτη ήταν κατά τον αγιασμό στη Βουλή) ήταν σαφείς ενδείξεις πως τουλάχιστον η κυβέρνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Αλλωστε η συντήρηση ενός ανοιχτού μετώπου με την Αρχιεπισκοπή παράλληλα με το μέτωπο για τις τηλεοπτικές άδειες και την αναταραχή στη Δικαιοσύνη ενέχει πολλούς πολιτικούς κινδύνους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως πριν από τη συνάντηση πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί η εγκύκλιος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ ο Νίκος Φίλης δήλωνε στο CNN Greece ότι τα προγράμματα του υπουργείου έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και θα συνεχιστούν κανονικά. «Οταν ολοκληρωθούν, θα αξιολογηθούν και θα εξαχθούν τα όποια απαραίτητα συμπεράσματα».

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Σημειώνεται ότι επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξαπέλυσε χθες η εφημερίδα «Η Αυγή» με χτύπημα στο πρωτοσέλιδό της που τιτλοφορούνταν «Ιερώνυμος στα χνάρια Χριστόδουλου». Κι αυτό με αφορμή την εισήγηση του προκαθημένου της Εκκλησίας στην έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά.

Η παρέμβαση Ιερώνυμου αξίζει να σημειωθεί ότι ενόχλησε σφόδρα ΚΚΕ και Λαϊκή Ενότητα που εξέδωσαν αυστηρές ανακοινώσεις με αποδέκτη την Εκκλησία. Αποστάσεις από τον λόγο του Αρχιεπισκόπου πήρε με ανακοίνωσή του και Το Ποτάμι.

«Ας αποφασίσουν οι δάσκαλοι»

Πηγές της Αρχιεπισκοπής ανέφεραν αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα, πως κατά τη διάρκεια της δίωρης επαφής έγινε προσπάθεια να βρεθεί τρόπος ώστε να εκτονωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η χρυσή τομή στην οποία συμφώνησαν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ήταν την απόφαση για το πώς θα διδάσκεται φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών «να την πάρουν οι δάσκαλοι και οι θεολόγοι. Δηλαδή, θα έχουν στα χέρια τους το βιβλίο (το γνωστό παλιό που ούτως ή άλλως δεν αλλάζει) αλλά και τα νέα προγράμματα. Αυτοί λοιπόν θα αποφασίσουν πώς να κάνουν το μάθημα».