Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Νίκο Τόσκα για να του ζητήσει να χαλαρώσει η στάση της Αστυνομίας απέναντι σε πολίτες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, τον είχε καλέσει και πάλι στο τριψήφιο με αφορμή τον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν οι αστυνομικοί στην περίπτωση του καστανά της Αριστοτέλους.

Αυτή τη φορά το θέμα ήταν ακόμη πιο ευαίσθητο, καθώς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψη χημικών μπροστά σε συνταξιούχους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να ανατρέψουν αστυνομική κλούβα που βρισκόταν σταθμευμένη εκατό μέτρα από το Μαξίμου. Το ζήτημα κρίθηκε από το Μαξίμου κομβικό. Στη συνείδηση του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό με στόχο να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις που αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες. Επομένως, το να δέχονται οι συνταξιούχοι επίθεση με χημικά –για περικοπές που τελικώς είδαν στις συντάξεις τους –ήταν κάτι που προκάλεσε τουλάχιστον ενόχληση στον Πρωθυπουργό.

«ΥΠΗΡΧΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ…». Σύμφωνα με όσα περιγράφει το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και του είπε: «Νίκο, καλό θα ήταν να μην ξαναπέσουν δακρυγόνα σε παππούδες και παιδιά. Είναι άλλο οι χούλιγκαν και οι ταραξίες κι άλλο αυτό». «Μα υπήρχε κίνδυνος να ανατραπεί η κλούβα και να έχουμε κάποιο δυστύχημα» φέρεται ότι αποκρίθηκε ο αναπληρωτής υπουργός προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έγινε χρήση δακρυγόνων. «Επίσης μπορεί να έφθαναν στο Μαξίμου» πρόσθεσε. «Ας έρχονταν, τι να κάνουμε. Ισως πρέπει να υπάρχει άλλο σχέδιο. Στις χώρες όπου δεν χρησιμοποιούνται δακρυγόνα πώς επιχειρεί η αστυνομία;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Λίγη ώρα αργότερα ο Νίκος Τόσκας αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για τη ρίψη των χημικών και ανακοίνωνε πως δεν θα γίνει ξανά χρήση σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το χθεσινό συμβάν μερικές δεκάδες μέτρα από το Μαξίμου δεν συνιστά πολιτική κρίση. Ούτε υπάρχει πολιτικό θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος σημειωτέον τις τελευταίες ημέρες μπήκε στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων από αστυνομικούς. Υπενθυμίζεται πάντως ότι και ο Γιάννης Πανούσης ανάλογες επιθέσεις δεχόταν από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική κίνηση Πράττω στην οποία ανήκει πολιτικά ο Νίκος Τόσκας δεν σχολίασε τις χθεσινές εξελίξεις. Ενδεχομένως γιατί η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που προΐσταται της Πράττω εξέφρασε εμμέσως την ενόχλησή της για τις συστάσεις που έγιναν και από το Μαξίμου προς τις υπηρεσίες της για την «κακοποιημένη» μετάφραση επίσημης ανακοίνωσης.

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ. Η χθεσινή ήταν γενικώς ημέρα νουθεσιών και συστάσεων. Διότι πρωτίστως ως μήνυμα προς την εφημερίδα «Αυγή» ερμηνεύεται το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων πως οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για τη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος. Και αυτό το πολιτικό κλίμα ήταν που ενόχλησε περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πέραν της δυσαρέσκειας για την «Αυγή» δείχνει πως αμφισβητεί τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας της Public Issue. «Οι χειρότερες για μας δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μικρότερες διαφορές» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας που δέχεται ότι πράγματι «όταν είδαμε τη δημοσκόπηση μας ήρθε νταμπλάς». Παράγοντες κοντά στον Πρωθυπουργό εκφράζουν μάλιστα τη δυσφορία τους για το γεγονός πως η «Αυγή» επέλεξε να προβάλει από τη δημοσκόπηση το αίτημα της πλειονότητας των πολιτών (51%) για προσφυγή στις κάλπες –εξέλιξη που ενισχύει το σχετικό αίτημα της ΝΔ –και την απορία της κοινωνίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, θέμα που αποτελεί σημαία της κυβερνητικής πολιτικής.

Το Μαξίμου χθες εξέπεμψε παράλληλα και ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πως τίποτα δεν έχει κριθεί στο εκλογικό τοπίο. Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας παραμονές των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 έπεσαν έξω, μολονότι στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτος με διαφορά 7,5% έναντι της ΝΔ.

Τα ευρήματα που παρουσίασε η κυβέρνηση δείχνουν πως πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν σφάλμα από 6,7% έως 8% και αντιστοίχως απέτυχαν στις προβλέψεις τους με μεγάλες αποκλίσεις και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση την Πέμπτη θα ανακοινώσει την πρόταση της επιτροπής διαλόγου για το Σύνταγμα για τα θέματα που θα τεθούν σε διάλογο στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως επικεφαλής της επιτροπής θα τεθεί ο καθηγητής του Παντείου Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κρίσης των προδικαστικών προσφυγών για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ανακηρύσσει ως αδειούχους τους τέσσερις καναλάρχες θα γίνει γύρω στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.