Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την εσωτερική πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Αγκυρα με αφορμή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την πλευρά Ερντογάν και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή ενός ζητήματος εσωτερικής κατανάλωσης σε εστία έντασης στο Αιγαίο. «Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προχθεσινή διαμάχη μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν, καλώντας τον να «κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Στη διαμάχη ενεπλάκη το υπουργείο Εξωτερικών που κατέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «τα τελευταία 13 χρόνια (σ.σ. δηλαδή το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία το ΑΚP) δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων και των βραχονησίδων». Στην ανακοίνωσή του όμως, το τουρκικό ΥΠΕΞ συμπλήρωνε πως υπάρχει σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο, μεταξύ αυτών και «η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο» και σε σύνδεση με αυτό το ότι «δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».

Οι αιτιάσεις αυτές –που επαναφέρουν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο –προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Τουρκία ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά πως αυτή παραμένει η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο, η οποία θα επιλυθεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ άφηνε και μια σπόντα κατά των τουρκικών αιτιάσεων, λέγοντας ότι οι αναθεωρητικές λογικές «ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν». Ολα αυτά δυο 24ωρα μετά την απάντηση του Πρωθυπουργού στον Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνες της δηλώσεις του τούρκου προέδρου και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία σε αυτό τον δρόμο.

ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Εμπειροι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η όλη συζήτηση με φόντο τις ελληνοτουρκικές διαφωνίες γίνεται στη γειτονική χώρα με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό, αφού ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει την περαιτέρω αποδυνάμωση των κεμαλιστών σε συνδυασμό με τη δική του ενίσχυση και την προσπάθειά του να αυξήσει τις προεδρικές αρμοδιότητες μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στον πόλεμο δηλώσεων παρενέβη και η αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε σκλήρυνση της ελληνικής στάσης καθώς, όπως είπε, το γεγονός ότι το θέμα του Αιγαίου μπαίνει στον δημόσιο διάλογο της γειτονικής χώρας «είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή». «Απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις η Φώφη Γεννηματά, ενώ το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει με «σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις» με κατάλληλες ενέργειες στα διεθνή φόρα.