Δευτέρα απόγευμα και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Westin Grand Central της βροχερής –εκείνη την ημέρα –Νέας Υόρκης από τις επίσημες υποχρεώσεις του στα Ηνωμένα Εθνη.

Στην Αθήνα που βαδίζει προς το ξημέρωμα βράζει όμως το θέμα Καλογρίτσα, με τα Μέσα να πυροβολούν την κυβέρνηση για το πόθεν έσχες του επιχειρηματία και τις δανειοδοτήσεις του από την Τράπεζα Αττικής. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι στις ΗΠΑ μαζεύεται σε μια κλειστή αίθουσα των upper ορόφων τού ξενοδοχείου για να ενημερωθεί από τον υπουργό Επικρατείας για τις εξελίξεις. Ο Νίκος Παππάς παραθέτει τα γεγονότα, επισημαίνει τις δυσκολίες, μεταφέρει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και ο Τσίπρας σχολιάζει: «Μην επηρεάζεστε. Προχωράμε με τα προβλεπόμενα». Ο υπουργός Επικρατείας συμπληρώνει: «Θα επισπεύσουμε».

Την επόμενη ημέρα o Παππάς φτιάχνει βαλίτσες και αναχωρεί για το JFK για να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής. «Οχι εσπευσμένα, αλλά προγραμματισμένα» διευκρινίζει πριν φύγει στους έλληνες ανταποκριτές, θέλοντας να προλάβει σχόλια που εμφανίζουν τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό να έχουν κλονιστεί με αφορμή το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ακόμη ένα δημοφιλές θέμα εκείνων των ημερών.

Από την άλλη, βεβαίως, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η σκόνη που σηκώθηκε τους τελευταίους μήνες γύρω από το καυτό ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων με πολιτικό κόστος για το Μαξίμου θα μπορούσε κάλλιστα να έχει επικαθήσει στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Προς το παρόν φαίνεται, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες με αφορμή τη συζήτηση για την παιδεία, αλλά και η παρουσία του σε συναντήσεις στο Μαξίμου με τους επίσημους καναλάρχες το τελευταίο διήμερο το καταδεικνύουν.

Το δίδυμο Τσίπρα – Παππά δείχνει πως δεν είναι ένα κυβερνητικό δίδυμο όπως πολλά άλλα. Θρυλείται ότι ο Καραμανλής δεν έπεφτε για ύπνο πριν καληνυχτίσει τον Ρουσόπουλο. Οταν όμως η διακυβέρνηση Καραμανλή άρχισε να κλυδωνίζεται έντονα μετά τον Σεπτέμβριο του 2009, οι σχέσεις των δύο σταδιακά τσάκισαν. Ομοίως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αχώριστος με τον Δημήτρη Σταμάτη, εξού και τον είχε κοντά του στο Μαξίμου. Ομως οι σχέσεις τους πολλές φορές παρασύρθηκαν από την ορμή των πολιτικών εξελίξεων. Στην περίπτωση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Επικρατείας τα πράγματα είναι διαφορετικά, λένε συνεργάτες και των δυο. Γνωρίζονται 25 χρόνια και η σχέση τους έχει χτιστεί πρωτίστως στο επίπεδο της φιλίας. Μαζί έφτιαχναν κλίμα στη Νεολαία του Συνασπισμού, μαζί προσπάθησαν να ανασυγκροτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Ο Παππάς μπορεί να μην είναι ο τελευταίος άνθρωπος που καληνυχτίζει ο Αλέξης Τσίπρας προτού κοιμηθεί, είναι όμως ένας από τους πρώτους ανθρώπους στους οποίους λέει καλημέρα.

ΣΤΗ ΔΕΘ. Επομένως, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τους «μελετούν» χρόνια, όταν ο Πρωθυπουργός προέτρεψε στη συνέντευξη της ΔΕΘ τους δημοσιογράφους να επισημάνουν στον Παππά πως δεν είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν θα μετακινηθεί ή όχι στον ανασχηματισμό (οπωσδήποτε μετά το Συνέδριο), ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανέναν σκοπό να αδειάσει τον στενό του συνεργάτη. Αλλωστε, ως Πρωθυπουργός ο Τσίπρας δεν έχει κοντύνει ποτέ δημοσίως υπουργό της κυβέρνησής του. Ούτε τον Μπαλτά για την αριστεία ούτε τον Σκουρλέτη για τα ενεργειακά ούτε τον Δρίτσα για τα λιμάνια ούτε τον Πολάκη για τις άναρθρες κραυγές του. Σημειωτέον πως για να φτάσει στο σημείο να σχολιάσει τις ενέργειες και όχι τα πρόσωπα της Κωνσταντοπούλου και του Λαφαζάνη, που τον σφυροκοπούσαν, είδε πρώτα την κυβέρνησή του να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και να χάνει τη δεδηλωμένη.

Οσοι λοιπόν γνωρίζουν τι συνδέει τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά άκουσαν περισσότερο από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού στην έκθεση για τον υπουργό Επικρατείας ένα σχόλιο «δεν είναι ο Παππάς που θα αποφασίσει εάν θα απομακρυνθεί από μένα», παρά ένα καμπανάκι προς τον εξ απορρήτων του να μην κάνει δικούς του σχεδιασμούς.

Σε ό,τι, δε, αφορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, πρόσωπα που κινούνται κοντά στο Μαξίμου δύσκολα βλέπουν ως πιθανή μια μετακίνηση του υπουργού Επικρατείας σε άλλο χαρτοφυλάκιο, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν πολιτική αναβάθμιση.

Γενικά η διαχείριση εξουσίας δεν λειτουργεί διαλυτικά μεταξύ των συριζαίων. Είναι σπάνιες ή ελάχιστες οι περιπτώσεις που ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει δημοσίως αιχμές για συνάδελφό του της ίδιας κομματικής προέλευσης. Κι όταν τις περισσότερες φορές μπαίνουν στο στόχαστρο οι πασοκογενείς της κυβέρνησης, όπως οι Κουρουμπλής και Σπίρτζης, και πάλι δημοσίως δεν βγαίνει άχνα από άλλους κυβερνητικούς για τους συναδέλφους τους, ανεξαρτήτως του εάν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μπορεί και να γίνονται αντικείμενο κριτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Πολάκη ακόμη κι όταν ανακατεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τον Πρωθυπουργό, π.χ. στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Η μόνη δημόσια διαμάχη μεταξύ συριζαίων καταγράφεται στις κόντρες υπουργών με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ωστόσο στη συνείδηση αρκετών κυβερνητικών δεν λογίζεται πλέον ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως όψιμος συνεργάτης των τροϊκανών.

ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ. Θα έλεγε κανείς παρακολουθώντας το δίδυμο Τσίπρα – Παππά ότι οι σχέσεις τους είναι αλληλεξάρτησης. Ο ένας θέλει δίπλα του τον άλλον. Η επιρροή επίσης που ασκεί ο ένας στον άλλον είναι δεδομένη, όμως όλη αυτή η στάση στηρίζεται στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στις σχέσεις του. Ο Πρωθυπουργός –σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες –δίνει χώρο στον Παππά να κινείται με σχετική αυτονομία κι από την άλλη εκείνος ενημερώνει για κάθε του πρωτοβουλία τον Τσίπρα. Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρεται στον «αρχηγό» όταν μιλάει σε τρίτα πρόσωπα για τον Τσίπρα δείχνοντας τον σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπό του.

Ολοι θυμούνται ότι ο Νίκος Παππάς είχε αναλάβει κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου με τους δανειστές. Είναι δε χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις που έκανε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στον δημοσιογράφο της «Λιμπερασιόν» Ζαν Κατρεμέρ όταν η διαπραγμάτευση είχε χτυπήσει κόκκινο. Μια από αυτές αναφερόταν στην αξίωση των πιστωτών για την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά με αυτόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο Νίκος Παππάς πήρε τότε θέση και ενώπιον όλων απευθύνθηκε στον Τσίπρα μιλώντας στα αγγλικά: «Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε» αναφώνησε. Σε λίγο οι δυο τους, πάντα σύμφωνα με αφηγήσεις, αποχώρησαν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν με την ελληνική αντιπροσωπεία. Οταν ο Τσίπρας επέστρεψε εξήγησε πως δεν μπορεί να δεχθεί να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Ο Γιούνκερ και οι συνεργάτες του έμειναν έκπληκτοι, όμως από την άνοιξη του 2015 έως σήμερα μεσολάβησαν τόσα, που τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Μοσκοβισί όταν συναντούν τον υπουργό Επικρατείας τον χαιρετίζουν με θέρμη. Το ίδιο και τον Τσίπρα.

Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Εκ των πραγμάτων, Τσίπρας και Παππάς αποτελούν τον κλειστό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Που συνομιλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς και ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Από κοντά και καθόλου παροπλισμένος –όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές –βρίσκεται και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας μπορεί να έχει αποσυρθεί από τα μέσα ενημέρωσης, συμβάλλει όμως με τον τρόπο του στην επίλυση κυβερνητικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης τακτοποίησης. Για παράδειγμα, θεωρείται καθοριστική η συμβολή Φλαμπουράρη στο ξεκόλλημα θεμάτων που είχαν φρακάρει, όπως ο ΟΛΠ, η Fraport, το Θριάσιο και παλαιότερα και το Ελληνικό. Στενή συνεργασία υπάρχει επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και φυσικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.