Είναι το ανοιχτόχρωμο ύφασμα που βρέθηκε την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Κω, το στοιχείο που θα σημάνει το τέλος στην υπόθεση του μικρού Μπεν 25 ολόκληρα χρόνια μετά την εξαφάνισή του στο νησί; Ή μήπως οι νέες αστυνομικές έρευνες είναι ακόμη ένα επεισόδιο στις ατελέσφορες προσπάθειες της οικογένειας για να βρεθεί το αγόρι;

Κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας και σκαπτικά μηχανήματα μπήκαν στο χωράφι με τις ελιές στην περιοχή Ηρακλής, κοντά στο σημείο απ’ όπου είχε χαθεί ο μόλις 21 μηνών Μπεν, προκειμένου να ξεκινήσουν τις ανασκαφές. Μια μαρτυρία στις Αρχές, η οποία άργησε παραπάνω από δύο δεκαετίες, ήταν αυτή που έκανε τους βρετανούς αστυνομικούς να ανοίξουν και πάλι την υπόθεση και να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες. Σύμφωνα με την –αξιόπιστη για τις βρετανικές Αρχές –μαρτυρία, το μικρό αγόρι είναι πολύ πιθανόν να σκοτώθηκε κατά λάθος από οδηγό μηχανήματος κατά τη διάρκεια εργασιών. Οι νέες αυτές πληροφορίες έχουν προκαλέσει την οργή της μητέρας του Μπεν, Κέρι Νίνταμ, η οποία μιλώντας στον βρετανικό Τύπο έκανε λόγο πως αν αυτή είναι η αλήθεια, η οικογένεια άξιζε να τη μάθει από την πρώτη στιγμή.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ. Λίγο πριν μπει το καλοκαίρι του 1991, ο Εντι και η Κρις μαζί με τους γιους τους, τον 17χρονο Στέφεν και τον 11χρονο Ντάνι, άφησαν το Σέφιλντ για να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κω, τακτική που ακολουθούσαν πολλοί συμπατριώτες τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, την οικογένεια συμπλήρωσε και η 19χρονη –τότε –κόρη τους Κέρι μαζί με τον γιο της Μπεν.

Ολα κυλούσαν αρμονικά για τη βρετανική οικογένεια. Εμεναν σε τροχόσπιτο στην περιοχή Παραδείσι, ο πατέρας της οικογένειας εργάστηκε ως οικοδόμος στην ανακαίνιση ενός παλιού αγροτικού σπιτιού, ενώ και η Κέρι βρήκε εύκολα δουλειά ως σερβιτόρα στο μπαρ ενός ξενοδοχείου. Με τον μισθό της, μάλιστα, κατάφερε να νοικιάσει το δικό της διαμέρισμα.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ. Η 24η Ιουλίου δεν ήταν, όμως, μια από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές ημέρες της οικογένειας. Για την ακρίβεια, ήταν η μέρα που θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη τους. Η 19χρονη Βρετανίδα βρισκόταν στη δουλειά. Τη φροντίδα του μικρού Μπεν είχαν αναλάβει για τις ώρες που θα έλειπε η Κέρι ο παππούς, η γιαγιά και οι θείοι του. Το μικρό αγόρι, σύμφωνα με τα όσα είπε η οικογένεια, ήταν ευδιάθετο, έπαιζε με το νερό. Οταν ο 17χρονος θείος του Στέφεν πήγε να πάρει τη μηχανή του για να φύγει, το παιδί βγήκε μαζί του, παρακαλώντας τον για μια βόλτα. Η απάντηση από τον Στέφεν ήταν αρνητική, ζητώντας του να γυρίσει πίσω στον παππού και στη γιαγιά. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που είδαν τον Μπεν.
Από εκείνη τη στιγμή και για περισσότερα από 25 χρόνια η οικογένεια Νίνταμ, κάτοικοι του νησιού, βρετανικές και ελληνικές Αρχές ψάχνουν το ξανθό αγοράκι με το εκ γενετής καφέ σημάδι λίγο πάνω από το δεξί γόνατο. Η εικόνα της μητέρας τού Μπεν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής «ταξίδεψε» διεθνώς: Φορώντας ένα τζιν σορτς, μια λευκή αμάνικη μπλούζα και σανδάλια, με βλέμμα θλιμμένο, ο φωτογράφος την απαθανάτισε να περπατά σε επαρχιακό δρόμο του νησιού ψάχνοντας με αγωνία τον γιο της.
Αστυνομικές έρευνες σε Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τηλεφωνήματα από ανθρώπους που νόμιζαν ότι είδαν ένα παιδάκι ή αργότερα ένα νεαρό αγόρι που μοιάζει στον Μπεν, φωτογραφίες και σκίτσα των Αρχών που δείχνουν πώς θα είναι το παιδί σε διάφορες ηλικίες ήταν η καθημερινότητα της οικογένειας για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η κατάθλιψη, το βιβλίο και οι καταχρήσεις

Τα επόμενα χρόνια οι σχέσεις της οικογένειας Νίνταμ διαταράχθηκαν. Η ίδια η μητέρα δεν μπορούσε να διαχειριστεί το τραγικό γεγονός της εξαφάνισης. Σε αυτό συνέβαλε το μικρό της ηλικίας της, αλλά και η ζωή που αποφάσισε να κάνει η ίδια λίγα μόλις χρόνια μετά την απώλεια.

Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» το 2013, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, η Κέρι Νίνταμ είχε αναφέρει πώς η ίδια βίωσε την εξαφάνιση του παιδιού της: αλκοόλ, ναρκωτικά – κυρίως χρήση χαπιών έκσταση και αμφεταμινών -, περιστασιακές και εφήμερες σχέσεις ήταν η «συντροφιά» της. Τα πρώτα χρόνια, δε, μετά την εξαφάνιση, η Κέρι είχε αυτοκτονικές τάσεις – δύο φορές προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Ούτε η γέννηση της κόρης της Λιάνα τη βοήθησε να βγει από το τούνελ της κατάθλιψης. Ενιωθε, όπως η ίδια είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ», πως δεν μπορούσε να φροντίσει άλλο παιδί, όταν δεν μπόρεσε να το κάνει με το πρώτο της. Από τον σύντροφό της και πατέρα των δύο παιδιών της Σάιμον, η Κέρι χώρισε μόλις 15 μέρες μετά τη γέννηση της Λιάνα. Για μεγάλο διάστημα, μάλιστα, το μικρό κορίτσι δεν έμενε με τη μητέρα του και τη φροντίδα είχαν αναλάβει ο παππούς και η γιαγιά. Η 23χρονη σήμερα Λιάνα και πλέον μητέρα και η ίδια, από μικρή ζούσε με το βάρος της αναζήτησης του αδελφού της, ενός αδελφού που δεν πρόλαβε να γνωρίσει.

Παγκόσμια συκίνηση

Η ιστορία του Μπεν μπορεί να είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, όμως δεν φάνηκε να συγκινεί τόσο τους εκδοτικούς οίκους, όταν η μητέρα του προσπάθησε να τους πείσει για την έκδοση ενός βιβλίου με την ιστορία του παιδιού της. «Η απάντηση που μου έδιναν κάθε φορά ήταν ότι το βιβλίο αυτό δεν θα είχε ένα ευτυχές τέλος», είχε πει στα «ΝΕΑ». Η Κέρι τα κατάφερε και στις αρχές Μαΐου του 2013 το βιβλίο με τίτλο «Μπεν» κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία. «Με αυτό το βιβλίο θέλω να «ανοίξω» τα μάτια του κόσμου και να μας γνωρίσει, ότι είμαστε μία οικογένεια δεμένη που ουσιαστικά ενηλικιώθηκε μέσα από όλη αυτή την ιστορία. Είχαμε, βέβαια, τις κακές και τις καλές μας στιγμές, αλλά παραμείναμε στα δύσκολα μαζί. Απώτερος σκοπός του βιβλίου είναι να έχουμε ένα αίσιο τέλος στην ιστορία του Μπεν».

Το αρχαίο νεκροταφείο παγώνει τις έρευνες

Μία δικαστική εξέλιξη αργά το μεσημέρι της Παρασκευής μπλοκάρισε τη συνέχιση των ερευνών στο χωράφι, στην περιοχή Ηρακλής. Με απόφαση της ανακρίτριας, σταματά προσωρινά η αστυνομική επιχείρηση, έπειτα από την ανακάλυψη ενός αρχαίου νεκροταφείου, ηλικίας ακόμη και 2.000 ετών. Νωρίτερα και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, όπου από τις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιούνται οι έρευνες, ζήτησε, παρουσία του δικηγόρου του, τη διακοπή της επιχείρησης. Πάντως, οι έρευνες, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν σε ένα δεύτερο οικόπεδο – πίσω από το σημείο όπου μέχρι χθες έψαχναν οι αστυνομικοί – που ο μάρτυρας – κλειδί έχει υποδείξει στις αστυνομικές Αρχές.

Η τελευταία μεγάλη και συντονισμένη έρευνα για τον εντοπισμό του Μπεν έγινε πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012. Και τότε πάλι ο τόπος ερευνών ήταν η Κως, όπου άνδρες της βρετανικής αστυνομίας έκαναν έρευνες γύρω από κτίριο που κατά την εξαφάνιση του παιδιού ήταν υπό ανέγερση. Στόχος των ερευνών ήταν να εξεταστεί η πιθανότητα το ενάμισι έτους αγόρι να θάφτηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Η νέα έρευνα με τη συμμετοχή περίπου 15 αστυνομικών και επιστημόνων, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι, θα είναι δύσκολη και το πιθανότερο χρονοβόρα. Στην ομάδα του βρετανικού κλιμακίου, μάλιστα, ανήκουν και δύο έλληνες ερευνητές.

Ηδη από τις πρώτες μέρες των ερευνών αστυνομικοί και ειδικοί έχουν στα χέρια τους δεκάδες οστά, τα οποία όμως ανήκουν σε ζώα. Γεγονός που δεν τους ξάφνιασε, καθώς όπως δήλωσε και ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Κάζινς, το συγκεκριμένο χωράφι στα τόσα χρόνια έχει καλλιεργηθεί σε βάθος και άρα είναι αναμενόμενο να βρεθούν εκατοντάδες οστά.

Τα ευρήματα

Εκτός από ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμου υφάσματος που βρέθηκε στο χωράφι και αναμένεται να εξεταστεί για το αν έχει κάποια σχέση με τα ρούχα που φορούσε εκείνη τη μέρα το αγόρι, στο μικροσκόπιο των Βρετανών μπήκε και ένα δέντρο. Υστερα από σύγκριση φωτογραφιών των τελευταίων ετών διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο δέντρο σε φωτογραφία που τραβήχτηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση δεν υπήρχε.

Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη οι στοχευμένες έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο δέντρο απέφεραν καρπούς: Βρέθηκαν ίχνη αποσύνθεσης, χωρίς όμως να μπορεί κανείς ακόμη να πει εάν προέρχονται από άνθρωπο ή από ζώο. Αλλωστε, όπως υποστήριξαν και βρετανοί αξιωματικοί, η οριστική απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες από τα αγγλικά εργαστήρια. «Προσπαθούμε να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι και δυνατοί μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα» δήλωσε στον βρετανικό Τύπο μετά τις τελευταίες εξελίξεις η 44χρονη – σήμερα – μητέρα του Μπεν.