Το ίδιο έργο –αυτό του Ελληνικού –σε επανάληψη παίχθηκε χθες στη Βουλή. Κινήθηκε όμως σε σαφώς πιο εκρηκτικούς τόνους. Εχει προγραμματιστεί μάλιστα να επαναληφθεί και σήμερα σε ολοήμερη παράσταση καθώς το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αφήνει τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Σε αυτήν, όπως ψιθυρίζεται το τελευταίο 24ωρο στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός δεν αναμένεται να τοποθετηθεί. Είναι κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Χθες πάντως επικράτησε ο γνωστός εκνευρισμός. Αυτός δηλαδή που προκύπτει από τις αντιφάσεις παρόντος – παρελθόντος, οι οποίες έχουν στοιχειώσει εσχάτως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι μιλούσαν στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας; Ποιοι πράττουν τώρα εκείνα που κάποτε κατήγγελλαν; Αυτά και άλλα πολλά δεν έχασαν την ευκαιρία να τους υπενθυμίσουν χαιρέκακα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, παίρνοντας κατά μία έννοια το αίμα τους πίσω. Εντάξει, δεν είναι και λίγο άλλωστε κυβέρνηση –αυτοαποκαλούμενη –της Αριστεράς να εντάσσει στο Υπερταμείο τις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μετρό, Κτιριακές Υποδομές).

Από την «προπαγάνδα» στον Ιησού Χριστό

Τα υπουργικά αντεπιχειρήματα τουλάχιστον είχαν πλούσια ποικιλία. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι έπεισαν. Ο Πάνος Σκουρλέτης, για παράδειγμα, επέλεξε να παίξει με τις λέξεις. Χαρακτήρισε ως «προπαγάνδα» τον ισχυρισμό ότι η μεταφορά μιας δημόσιας επιχείρησης στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση. «Μη θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση, ότι η μεταφορά στο Υπερταμείο ταυτίζεται με την ιδιωτικοποίηση. Για αυτήν υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ που στη σύστασή του έχει σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενας άλλος υπουργός, ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μία προσπάθεια να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Υπερταμείο, επικαλέστηκε μέχρι και τον Ιησού Χριστό! «Δεν μπορεί ένας οργανισμός που δεν έχει περιουσία, που έχει απίστευτο χρέος και οφειλές από το παρελθόν, να λέμε ότι πάει για ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι του Χουντίνι» είπε ο υπουργός Υποδομών, αναφερόμενος στην περίπτωση των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ κατά τη χθεσινή ακρόαση των φορέων. Συμπλήρωσε δε ότι «δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα να υπάρχει ιδιώτης ο οποίος θα πάρει εταιρεία με 800 εκατ. δάνειο και που δεν έχει περιουσία. Εκτός κι αν ο Ιησούς Χριστός κατέβει να αγοράσει. Μόνο αυτός θα μπορούσε!».

Το «όχι» του Ευκλείδη

για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στα πυρά του αντιπροέδρου της ΝΔ, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ίδιος δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. «Εχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης. Δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον ιδιωτικοποίηση. Αλλά όσο εγώ θα είμαι υπουργός δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού και της ΕΥΑΘ. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την υπογραφή μας σε κάτι τέτοιο. Εάν η ΝΔ έρθει στην κυβέρνηση και αποφασίσει ιδιωτικοποιήσεις, θα πάρει και την ευθύνη» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ενώ μιλώντας για την 17ωρη διαπραγμάτευση και τη δημιουργία του Υπερταμείου μίλησε για «συμβιβασμό».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε επίσης γνωστό πως αύριο θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Θα ακολουθήσει και αυτό κατεπείγουσα διαδικασία από αύριο Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, οπότε συνεδριάζει το EuroWorking Group. Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, αναμένεται η κατάθεση μίας τροπολογίας –πιθανότατα στο πολυνομοσχέδιο –που θα αφορά το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα για «υποκρισία» και «κατάρρευση των μύθων που καλλιέργησε» είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Αν κάποιος μου έλεγε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα χειροκροτούσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του νερού, των νοσοκομείων, των φυλακών κλπ… πραγματικά, δεν θα το πίστευα. Δεν θα πίστευα ότι οι μισοί από εσάς θα ήσασταν εδώ, θα χειροκροτούσατε και θα ψηφίζατε με δύο χέρια χωρίς να υπάρχει αντίδραση. Χωρίς να υπάρχει μια λέξη ότι “είπαμε πολλά”» είπε γαλάζιος βουλευτής. Ακολούθως ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση γιατί τα δάνεια της χώρας είναι για 30-35 έτη και το Υπερταμείο έχει διάρκεια 99 έτη. «Λέτε πως δεν θα κάνετε ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή, τι θα κάνετε; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε πάνω από τη ΔΕΗ;» διερωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Μανιάτης επισήμανε ότι ακόμα και το 1898 που η Ελλάδα μπήκε σε Διεθνή Οικονομική Επιτροπεία δεν εκχωρήθηκε στους δανειστές η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Για «μεγάλη υποχώρηση» και «πισωγυρίσματα» έκανε λόγο η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου υπενθύμισε τις καταγγελίες και τη φρασεολογία των συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν διεξάγονταν η συζήτηση για τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ. «Μόνο τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μας έκανε αυστηρή κριτική τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή εμείς δεν δημιουργήσαμε το Υπερταμείο, το οποίο είναι το ξεπούλημα του αιώνα και στο οποίο δεν έχει ουσιαστικά στις αποφάσεις την πλειοψηφία η ελληνική πλευρά» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το πολυνομοσχέδιο είναι «ένας δρόμος αδιέξοδος και θυσιών, χωρίς τέλος, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα» υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και προανήγγειλε ότι στη σημερινή συζήτηση το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία. Από το Ποτάμι ο Κώστας Μπαργιώτας κατηγόρησε τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι δεν πιστεύουν καν τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίζουν και παρομοίασε την κυβέρνηση με σουπερμάρκετ, που «από τα ράφια του καθένας αγοράζει ό,τι θέλει». Κατά του πολυνομοσχεδίου τάχθηκε και η εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

«Νίκη του φεμινισμού και των 53»

Δεν ήταν μόνο η διαδικασία του επείγοντος με την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο που εξόργισε την αντιπολίτευση. Η αντιπαράθεση διεξήχθη χθες και στον απόηχο της προώθησης της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου Ολγας Χαρίτου για το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. «Δώσατε το Υπερταμείο στη σύζυγο του βουλευτή σας και σας λύθηκαν τα χέρια, θα ψηφίζετε τώρα τα πάντα» είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η αναφορά του στο θέμα εξόργισε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τού φώναξε «είσαι χυδαίος». «Εσείς που εμπαίζετε τον λαό μιλάτε για χυδαιότητα;» διερωτήθηκε ο γαλάζιος βουλευτής. Αμέσως μετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε τον λόγο και εξήγησε: «Παραφέρθηκα όταν είπα ότι είστε χυδαίος. Αυτό που είπατε είναι χυδαίο. Μετά από 100 χρόνια φεμινιστικού κινήματος πρέπει να μάθετε ότι οι γυναίκες δεν είναι ούτε του ανδρός τους ούτε του πατρός. Εχουν τη δική τους υπόσταση». Απαντώντας ο Βαρβιτσιώτης είπε ειρωνικά «ο υπουργός με αποστόμωσε. Αξιες συζύγους έχουν μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγο αργότερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε γιατί «η κυβέρνηση δεν βρήκε για τη θέση ένα νέο παιδί από αυτά που φεύγουν στο εξωτερικό με τα εκπληκτικά βιογραφικά» και εκτίμησε πως δεν πρόκειται μόνο για νίκη του φεμινισμού αλλά και των 53.

«Ο πρωταγωνιστής του Καλογρίτσας gate»

Οι τόνοι ανέβηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου. Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του επανέλαβε ένα λεκτικό σαρδάμ, αποκαλώντας τον υπουργό Υποδομών Σπρίτζη. «Σπίρτζη τον λένε και όχι Σπρίτζη» του είπε ο προεδρεύων Κώστας Μπάρκας, με τον Αδωνη Γεωργιάδη να προχωρά σε ένα ξέσπασμα χωρίς προηγούμενο. «Σπρίτζης ή Σπίρτζης, το ίδιο λαμόγιο παραμένει. Αρχιλαμόγιο, όχι λαμόγιο» είπε, για να κατηγορήσει τον υπουργό ότι είναι «πρωταγωνιστής του “Καλογρίτσας gate”». «Αυτός που έδινε τα έργα στον κ. Καλογρίτσα και είχε κανονίσει τις δανειοδοτήσεις από την Τράπεζα Αττικής έχει τα μούτρα και εμφανίζεται στην Βουλή;», διερωτήθηκε ο Γεωργιάδης, προκαλώντας τα σχόλια των βουλευτών από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως από τα πυρά του αντιπροέδρου της ΝΔ δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Με αφορμή το γεγονός ότι ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε στείρα την αντιπολίτευση της ΝΔ, ο Γεωργιάδης φανερά εκνευρισμένος διερωτήθηκε: «Δεν έχετε τσίπα; Ρίξατε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου με όχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μιλάτε τώρα για στείρα αντιπολίτευση;».