Σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης τείνει να μπει το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική ήταν η στάση του κόμματος την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή. Ακόμη και χωρίς τη Φώφη Γεννηματά, η οποία συνήθως δεν είναι παρούσα στις συνεδριάσεις ρουτίνας, η πράσινη ορχήστρα συντονίζεται και δουλεύει αποτελεσματικά, στηριζόμενη κυρίως στην εμπειρία των στελεχών της αλλά και στη διάθεσή τους να αποδομήσουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε στελέχη του ευρύτερου χώρου, τα οποία έχοντας περισσότερο ηγετικές βλέψεις παρά διάθεση για συνεργασία κοιτούσαν με καχυποψία και επιφυλακτικότητα τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς: χρειάζεται ο συνδυασμός των παλαιοτέρων με τους νεοτέρους προκειμένου ο χώρος να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος έλυσε τον γόρδιο δεσμό και έφερε προ των ευθυνών της την Τασία Χριστοδουλοπούλου με την αναγκαστική κλήτευση των τεσσάρων νέων υπερθεματιστών, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου. Μόνος σύμμαχός του ήταν τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής. Ωστόσο, με τη στήριξη και ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αποδείξει ότι οι τακτικισμοί των κυβερνώντων αντιμετωπίζονται εύκολα, αρκεί να γνωρίζει κανείς με λεπτομέρεια το Σύνταγμα.

Δεν ήταν μόνο αυτό. Στη συζήτηση για την επένδυση στο Ελληνικό, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μονοπώλησε τη συνεδρίαση. Στόχος της Συμπαράταξης δεν ήταν απλώς να εκθέσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να υπενθυμίσει τις αντιφάσεις και τα ψέματα που ειπώθηκαν, με καταγγελτικό λόγο, στο πρόσφατο παρελθόν. Ηταν να καταδείξει πως μια αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» κυβέρνηση έκλεινε ερμητικά τα μάτια της σε μια επένδυση που η αξιοποίησή της θα αποφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ομοίως έχουν λειτουργήσει οι παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και οι πιέσεις του να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Οσο η ΝΔ επαναπαύεται στη χλωμή αντιπολίτευση τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη αισθάνονται ότι βρίσκονται όλο και πιο κοντά στον διψήφιο στόχο της επόμενης εθνικής κάλπης. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη μειωμένη συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ στην κοινοβουλευτική αρένα. Προσπαθούν δηλαδή να κερδίσουν ό,τι γίνεται περισσότερο από τη γαλάζια στρατηγική, η οποία βασίζεται στη λογική «να αφήσουμε την κυβέρνηση να ηττηθεί από τα λάθη της». «Ο κόσμος κατάλαβε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφερε σε μόνο έναν χρόνο να δημιουργήσει χειρότερες νοοτροπίες και καταστάσεις και από τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μετανοημένος θα επιστρέψει σπίτι του, στο ΠΑΣΟΚ» σχολίαζε με αισιόδοξη διάθεση σε πηγαδάκι στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Ελληνικού, στέλεχος της Συμπαράταξης.

Βεβαίως η αντιπολιτευτική ορμή του ΠΑΣΟΚ δεν εξαντλείται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πράσινοι βουλευτές σε κάθε συζήτηση στη Βουλή επιλέγουν να τραβήξουν ευδιάκριτες διαχωριστικές γραμμές από τη νεοφιλελεύθερη παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την αποκαλούν. Αυτό διεξάγεται βεβαίως έναν τόνο χαμηλότερα από την κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό, όπως λέγεται, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΝΔ είναι δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Σύγκρουση Φώφης – Τσίπρα. Η Φώφη Γεννηματά έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει τον Πρωθυπουργό. Σε σχεδόν καθημερινή βάση, με σκληρές ανακοινώσεις και σχόλια –του τύπου «Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θέλει να τα αλλάξει όλα, θέλει να τα ελέγξει όλα!» ή «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι ανεπανόρθωτα πολιτικά εκτεθειμένοι και ανεξίτηλα ηθικά στιγματισμένοι. Σημάδεψαν τα χαρτιά για να ελέγξουν τα ΜΜΕ αλλά τους έμεινε ο μουντζούρης στο χέρι» –καταγγέλλει τις κυβερνητικές επιλογές. Μεγάλο βάρος ρίχνεται επίσης στη Βουλή, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιλέγει να συγκρούεται σε προσωπικό επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως για παράδειγμα είχε συμβεί στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Η Γεννηματά είχε πρωταγωνιστήσει σε εκείνη τη συνεδρίαση, διεκδικώντας τις εντυπώσεις. Ηταν τότε που είχε υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι «ο Πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της Κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας».