H φετινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη δεν είχε τη λάμψη και τα στιγμιότυπα της περσινής επίσκεψης δίπλα σε Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον. Αν μη τι άλλο, οι κυβερνητικοί προτιμούν να ξεχνάνε τα 30 λεπτά δημοσιότητας και τις κάμποσες στιγμές αμηχανίας του Πρωθυπουργού δίπλα στον πρώην αμερικανό πρόεδρο. Το χάιλαϊτ της φετινής επίσκεψης ήταν μια φωτογράφιση με φόντο το Απερ Ιστ Σάιντ, όπου ο Πρωθυπουργός ποζάρισε φανερά ευδιάθετος στον φωτογράφο Αντριου Κέλι και σκιαγράφησε στο Reuters το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018. Εκεί εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 –παρά τις αντίθετες προβλέψεις της Eurostat.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΥΦΕΣΗ. Την πρωθυπουργική αισιοδοξία φάνηκε πάντως να μη συμμερίζεται η αμερικανική τράπεζα Citigroup που λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη Τσίπρα χαρακτήρισε «πολύ ώς πάρα πολύ απίθανo» το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 και προέβλεψε συρρίκνωση 0,3%.

Οι αναλυτές της Citigroup, βέβαια, διατηρούν διαχρονικά μια αρνητική προδιάθεση απέναντι στην ελληνική οικονομία, εξακολουθούν πάντως να επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της επενδυτικής κοινότητας –των ανθρώπων με τα σκούρα κοστούμια και τα λευκά κολλάρα που εργάζονται μπροστά σε πολλαπλές οθόνες και τζογάρουν δισεκατομμύρια δολάρια στις διεθνείς αγορές.

Ενα τέτοιο γκρουπ στελεχών από επενδυτικούς οίκους όπως η BlackRock αλλά και το hedge fund του Τζον Πόλσον συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη, σε μια συνάντηση από αυτές που διοργανώνονται συστηματικά, κάθε χρόνο που οι ξένοι ηγέτες καταφθάνουν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Εκεί ο Πρωθυπουργός άκουσε τους εκπροσώπους των funds να ζητούν ένα ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με λιγότερους φόρους και λιγότερη πολιτική αβεβαιότητα. Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές στα «ΝΕΑ», η Ελλάδα παραμένει έξω από τα επενδυτικά ραντάρ για μεγάλους επενδυτικούς οίκους που έχουν έδρα τη Νέα Υόρκη, με τη Νότια Αμερική να αποτελεί το νέο τρεντ των υπεραποδόσεων, μετά το πάρτι στη Νοτιοανατολική Ασία της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Η ελληνική πλευρά εισέπραξε την ανησυχία των διαχειριστών κεφαλαίων για τη μεγάλη ανασφάλεια που εξακολουθεί να εκπέμπει η ελληνική οικονομία και την αμφιβολία τους για τις πραγματικές δυνατότητές της να ανακάμψει –με το υπάρχον μείγμα δημοσιονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής –και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές μέχρι το 2018.

Κοινώς, τα μηνύματα που έφτασαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι οι επενδύσεις στις ελληνικές αξίες θα πραγματοποιηθούν όταν η χώρα αφήσει οριστικά πίσω της τον συστημικό κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και καταφέρει να εκπέμψει αναπτυξιακή, τραπεζική και φορολογική ασφάλεια.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος στα τέλη Οκτωβρίου, εκφράζοντας και τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα καθοριστούν ώς τα τέλη του 2016, οπότε και η Ελλάδα θα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο συνδυασμός λύσης στο θέμα του χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο στο μυαλό των κυβερνητικών και ήταν βασικό σημείο των συνομιλιών που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι προσβλέπει στην αμερικανική στήριξη. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος τον άκουσε συγκαταβατικά. Για ακόμη μία φορά, έλληνας πρωθυπουργός κάθησε απέναντι σε έναν αμερικανό αξιωματούχο και ζήτησε κατανόηση στα δημοσιονομικά. Ολοι άλλωστε οι έλληνες πρωθυπουργοί στη διάρκεια της κρίσης ζήτησαν παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στο μπρα ντε φερ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και όλοι τους εισέπραξαν κατανόηση και συμπάθεια από την κυβέρνηση Ομπάμα. Καμία πάντως αμερικανική παρέμβαση δεν άλλαξε δραστικά τον ρου της ελληνικής κρίσης. Κι όπως λένε έμπειροι παρατηρητές, οι προσδοκίες είναι και πάλι μικρές. Αλλωστε η αμερικανική διοίκηση βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης αφού σε τέσσερις μήνες στον Λευκό Οίκο θα κατοικεί νέος πρόεδρος.

Οι αμφιβολίες εξανεμίστηκαν

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζεται πια ως ένας ορθολογικός παίκτης από το αμερικανικό κατεστημένο. Δεν ήταν πάντα έτσι. Την εποχή που ο έλληνας Πρωθυπουργός φωτογραφιζόταν με τον ρώσο πρόεδρο, σε μια περίοδο που σύσσωμη η Δύση τον απέφευγε, οι Αμερικανοί εξέφραζαν έντονες ανησυχίες. Αυτές εξανεμίστηκαν όταν η ελληνική πλευρά έδωσε τα δυτικά της διαπιστευτήρια και απέδωσε τα ρωσικά ανοίγματα στα στελέχη εκείνα που κατέβηκαν από το τρένο της διακυβέρνησης. Πριν από ενάμιση χρόνο, ένα κομμάτι της φιλελεύθερης αμερικανικής οικονομικής σκέψης έβλεπε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον ηγέτη που θα αμφισβητήσει την κυρίαρχη οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Μετά την παταγώδη αποτυχία, σήμερα, ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζονται ως σταθερές μεταβλητές στη δύσκολη εξίσωση ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τουλάχιστον ο ίδιος δεν φαίνεται –κατά τους Αμερικανούς –να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης.