Χρέος, χρέος, χρέος. Για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη δεν αποτελεί ευκαιρία μόνο για τη διεθνοποίηση του Μεταναστευτικού μέσω της παρουσίασης του ζητήματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συγχρόνως αποτελεί όχημα για την επικαιροποίηση του ελληνικού αιτήματος που αφορά τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους, με στόχο έως τα τέλη του 2016 να εξειδικευτούν τα μέτρα για την απομείωσή του.

Η κυβέρνηση βιάζεται να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Τώρα και όχι αύριο» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο Concordia, με την εκτίμηση ότι η ελάφρυνσή του «θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας». Το ίδιο είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός και στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια συνάντηση που δεν είχε αντικείμενο μόνο το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό, αλλά πρώτιστο στόχο να αποσπάσει ακόμη μία φορά τη διαβεβαίωση του αμερικανικού παράγοντα πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να διευθετηθεί πριν ο Ομπάμα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Πράγματι, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, με βάση όσα είπε ο Μπάιντεν έδειξε πως παρότι αυτή η περίοδος είναι μεταβατική για τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πιστεύει ότι αυτές συνδέονται με μια συνολικότερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι οι ΗΠΑ μας στηρίζουν και ότι θα «μεσολαβήσουν» με όποιους τρόπους μπορούν. Ενδεχομένως και προς την πλευρά του ΔΝΤ και προς την πλευρά της Γερμανίας. Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι η κυβέρνηση περιμένει από το Ταμείο να καταλήξει αν θα μείνει ή αν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και από τη Γερμανία να άρει τα εμπόδια που βάζει ως προς την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Από τους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων έγινε αντιληπτό πως οι ΗΠΑ ενδεχομένως και να «μιλήσουν» για το θέμα του χρέους με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος εμφανίστηκε ενημερωμένος για Κυπριακό και Μεταναστευτικό και συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσουν επικοινωνία προς ενημέρωση των ΗΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσβλέπει στη βοήθεια των Αμερικανών για το χρέος και το επιδιώκει σε κάθε επαφή της στις ΗΠΑ. Μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συναντήθηκε νωρίς το πρωί χθες με τον επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Department Αμος Χόκσταϊν, στον οποίο επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί, χωρίς καθυστερήσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι η όποια καθυστέρηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού λαού.

«Greece is back». Στην ομιλία του στο Concordia ο έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε με σαφή τρόπο ότι αναμένει από τους πιστωτές της χώρας να πράξουν αυτό που τους αναλογεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. «Βάσει της συμφωνίας μας, η ώρα να το πράξουν είναι τώρα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: έως τα τέλη του έτους συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο σήμερα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει. «Greece is back» ανέφερε το κείμενο που εκφώνησε ο Τσίπρας στα αγγλικά ενώπιον του ακροατηρίου, στο οποίο συμμετείχαν και ξένοι επενδυτές.

Για τη σημειολογία νωρίτερα στην ίδια Σύνοδο είχε μιλήσει και ο Τζορτζ Σόρος και μία ημέρα πριν από το ίδιο βήμα είχε εκφωνήσει ομιλία ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ραντεβού Τσίπρα – Λεβέντη δεν ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά.

Πάντως κατά την ομιλία στο Concordia ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί έστω και εμμέσως στις καθυστερήσεις που προκαλεί η Γερμανία ως προς την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, λέγοντας ότι ο ορίζοντας θα πρέπει να καθαρίσει πριν από το 2017, έτος εκλογικό για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (χρονιά των γερμανικών εκλογών, των εκλογών στη Γαλλία αλλά και στην Ολλανδία).

Οι αγορές και οι επενδυτές. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει πια ότι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις αγορές. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επομένως αν δεν έχουν έρθει προηγουμένως ξένοι επενδυτές στη χώρα.

Γι’ αυτό τον λόγο, κλείνοντας την παρέμβασή του έστειλε πολλαπλά μηνύματα για το χρέος: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να καθυστερεί».

Νωρίτερα έστειλε μηνύματα και στους επενδυτές πως η χώρα έχει αναπτύξει φιλικό περιβάλλον προς τις επενδύσεις με σταθερούς για 12 χρόνια εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές για επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ. Οπως είπε, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει έναν αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ενώ καταπολεμά τη διαφθορά και τα ολιγαρχικά συμφέροντα.

Σημειώνεται πως επαφές με επενδυτές είχε στη Νέα Υόρκη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό.

Προσφυγικό

Αίτημα Τσίπρα για ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία

Η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε και ομιλία Τσίπρα στη Σύνοδο των ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έκανε μια ομιλία δίνοντας έμφαση στα παιδιά και στις οικογένειες που μεταναστεύουν για να αποφύγουν τις συνέπειες του πολέμου στις χώρες τους.

Ο Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του, σημείωσε πως ένα από τα σημεία του κόσμου που δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα είναι η Ελλάδα. Αναφέρθηκε στους κατοίκους της που παρά την οικονομική κρίση αποδεικνύουν την υποστήριξή τους στους πρόσφυγες και τόνισε πως αν η προσπάθεια που συντελείται στη χώρα μας αποτύχει «οι μόνοι κερδισμένοι πλέον στην Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές».

Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αναπτυχθεί ισχυρή διεθνής πρωτοβουλία για το Προσφυγικό, που θα αποδυναμώσει την αντιμεταναστευτική ατζέντα. Με ποιους τρόπους; Με την υποστήριξη των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση όσων το έχουν ανάγκη και την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.