«Είναι ένα από τα πρώτα αρχαία ελληνικά δράματα που διασώζονται ώς τις μέρες μας» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Λάμπρος Γιώτης. «Πρόκειται για ένα κείμενο με αρχέγονη δύναμη, απλότητα και συγχρόνως πυκνότητα νοημάτων. Η αναζήτηση ασύλου από τους ξένους συγκρούεται με την προβληματική τής παραχώρησης ασύλου από τους γηγενείς και χτίζουν μια συγκρουσιακή αντιπαλότητα που οδηγεί στα άκρα και διαμορφώνει το τραγικό. Παράλληλα, όμως, το έργο είναι ένα ποίημα, με στίχο, λυρικότητα, μελωδικά μέρη, που διασώζεται μέσα στον χρόνο και μετουσιώνει την αγωνία και τον πανικό της προσφυγιάς σε ελπίδα και σωτηρία. Σε αυτό βοήθησε ιδιαίτερα ο μεταφραστής του έργου Κ.Χ. Μύρης, που μέσα από τη δύναμη της ποίησης παρουσιάζει ανάγλυφα τον κόσμο, τους θεσμούς και το ήθος της εποχής, αλλά και το συναισθηματικό βάθος του ανθρώπου που βρίσκεται σε μια ακραία κατάσταση πάθους». Με άξονα το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα και με βάση τη φωνητική και κινητική έκφραση, έξι ηθοποιοί σχηματίζουν τον Χορό και παράλληλα γεννούν και ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου.

Το έργο στο σήμερα. Θέματα όπως η αναζήτηση ασύλου, η ιερότητα της ικεσίας, η άσκηση εξουσίας, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθερία επιλογής του ανθρώπου, τα δικαιώματα της γυναίκας αναδύονται στο πιο παλιό από τα αρχαιοελληνικά δράματα και αφορούν με συγκλονιστικά επίκαιρο τρόπο τον άνθρωπο του σήμερα. «Ανατρέχοντας σε θεατρικά έργα ανάλογης θεματικής, ώστε να μπορέσουν να εμπεριέχουν την ταραχή του νου και του συναισθήματος που συνδέονται με το Προσφυγικό, εστιάσαμε στις «Ικέτιδες» του Αισχύλου που πραγματεύονται το πανανθρώπινο και προαιώνιο αυτό ζήτημα. Στο έργο περιλαμβάνεται ένας διάλογος που θυμίζει ένα σύγχρονο πολιτικό ντιμπέιτ για το διεθνές δίκαιο και τη χορήγηση ασύλου ανάμεσα στους πρόσφυγες και τον βασιλιά του Αργους».

Ο απόηχος της περιοδείας. «Διαπιστώσαμε σε ένα πρώτο επίπεδο την επιθυμία των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση και να αποφορτιστούν από την αγωνία του υπαρκτού κοινωνικού ζητήματος που βιώνουν στο πετσί τους. Συναντήσαμε αρχικά κάποιες αντιστάσεις ως προς τη θεματική λόγω της κούρασης από τη συνεχή τριβή με το ζήτημα του Προσφυγικού. Ομως, κατά τη διάρκεια της παράστασης, είδαμε θεατές συγκεντρωμένους, να αφουγκράζονται απορροφημένοι το κείμενο, να συγκινούνται και να επιβραβεύουν το όλο εγχείρημα. Κάποιοι εξέφρασαν και συνδέσεις με την καθημερινότητά τους μετά την παράσταση. Μένει στα αφτιά μου ο απόηχος της φράσης από έναν ηλικιωμένο θεατή: «Ολοι πρόσφυγες είμαστε».

INFO

«Ικέτιδες» του Αισχύλου στο θέατρο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, τηλ. 210-5242.211) έως και 25 Σεπτεμβρίου, στις 21.00. Παίζουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μοσχονάς, Ελπίδα Νικολάου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Γιώργος Τσαγκαράκης