Της τη «βγήκαν» θεσμικά. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αιφνιδίασαν χθες την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Με μοναδικό όπλο τους το Σύνταγμα, διέκοψαν την πεισματική άρνηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου –όπως και σύσσωμης της κυβερνητικής πλειοψηφίας –στο αίτημα κλήτευσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου και των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Χριστοδουλοπούλου δήλωνε κώλυμα να αποδεχθεί το αίτημα της ΝΔ, επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Προέβαλλε επίσης επιχειρήματα όπως ότι η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με το θέμα ή ότι οι τέσσερις νέοι καναλάρχες δεν έχουν ακόμα μέσο. «Μιλάτε σαν να μην υπάρχουν άλλοι να σώσουν αυτόν τον τόπο, εκτός από την Επιτροπή μας. Υπάρχουν τα δικαστήρια» ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες της προς τους βουλευτές της ΝΔ.

Ολα αυτά βεβαίως μέχρι τη στιγμή που στο προεδρείο κατατέθηκε ένα νέο έγγραφο αίτημα, συντάκτης του οποίου ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας με ακρίβεια το Σύνταγμα, έριξε στο τραπέζι το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό προβλέπει ότι εάν τα 2/5 των μελών ζητήσουν την κλήση οποιουδήποτε προσώπου, τότε η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί το αίτημα. Την ορθότητά του ανέπτυξε ο γαλάζιος Κώστας Τζαβάρας, ενώ με το σκεπτικό του αιτήματος συντάχθηκαν το ΚΚΕ και Το Ποτάμι.

Το περιεχόμενο της επιστολής, σε συνδυασμό με την αντίσταση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης στα σχέδιά της, στρίμωξαν τη Χριστοδουλοπούλου. Στερούμενη αντεπιχειρημάτων, οδηγήθηκε σε αλλαγή στάσης και αποδοχή της πρότασης. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, λοιπόν, η επίμαχη συνεδρίαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα ενός μήνα και να διεξαχθεί σε δύο μέρη (συνεδριάσεις). Κατά την ακρόαση των υπερθεματιστών, Παππά και Κρέτσου, ερωτήσεις μπορούν να θέσουν η πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), δύο από το δεύτερο (ΝΔ) και ανά ένας από τα υπόλοιπα.

«ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ». Είχε προηγηθεί μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης και της Χριστοδουλοπούλου. «Υπάρχει μείζον θέμα διαφάνειας. Το γεγονός ότι ο υπερθεματιστής φαίνεται ότι δεν έχει δεκάρα δεν σας απασχολεί; Να έρθουν να εξηγήσουν πώς έκαναν αποδεκτό έναν άνθρωπο που δεν έχει ένα ευρώ» επισήμανε ο Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα. Ο ίδιος μάλιστα απέδωσε την άρνηση της προέδρου στην, όπως είπε, «αριστερή διαπλοκή» και την κατηγόρησε ότι «οδηγεί σε συγκάλυψη ενός σκανδάλου». «Αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο» της είπε ο βουλευτής της ΝΔ, με τη Χριστοδουλοπούλου να απαντά: «Αρνούμαι, εντός εισαγωγικών, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από την Επιτροπή. Να κάνετε επίκαιρη ερώτηση ή επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Μπορείτε να κάνετε απίθανα πράγματα».

Επ’ αυτού, πάντως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας θα έπρεπε αυτοβούλως να προσέλθει για να ενημερώσει την Επιτροπή. «Περήφανος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παντελώς αναρμόδιο, και τον ενημέρωσε. Επρεπε να επισκεφθεί αυτοβούλως την Επιτροπή μας. Το αρμόδιο συνταγματικό όργανο είναι η Βουλή. Εφόσον δεν το ζήτησε, προσβάλλοντας το Σύνταγμα, πρέπει να τον καλέσουμε εμείς να μας ενημερώσει» υποστήριξε, ενώ για τους υπερθεματιστές εξήγησε ότι χρειάζεται να κληθούν «όχι για να τους υποβάλουμε σε έλεγχο πόθεν έσχες, αλλά για να δούμε πώς αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους».