Ο ιταλός πρωθυπουργός τραβά διαχωριστική γραμμή από τις θέσεις των Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ, όπως προέκυψαν στο τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα.

Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ολάντ και Μέρκελ διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους».

«Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ» είπε ο Ρέντσι.

«Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της Συνόδου για την ανάπτυξη και την μετανάστευση» ανέφερε.

Επίσης, έγραψε σε tweet ότι«σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου. Δεν είναι αρκετό. Αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της σε ό,τι αφορά την μετανάστευση και οικονομία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο».

«Οι λύσεις που είχαν βρεθεί μετά την σύνοδο της Μάλτας έμειναν νεκρό γράμμα», δήλωσε, επίσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορεί να πιστεύει, κανείς, ότι έχοντας λύσει το πρόβλημα της Τουρκίας, λύθηκε και το πρόβλημα στο σύνολο του». Εξήγησε, δε, ότι η χώρα του, «για το μεταναστευτικό θέλει να δει να γίνονται πράξεις».

Λα Ρεπούμπλικα: Στα όρια της ρήξης με Γαλλία και Γερμανία

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «η Ιταλία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά είναι και η Ευρώπη, στο σύνολο της, η οποία πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εγκαταλείποντας την πολιτική της λιτότητας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα σχολιάζει ότι η στάση της Ιταλίας είναι στα όρια της ρήξης με την Γαλλία και την Γερμανία. Ο κεντροαριστερός ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση, επίσης, στο υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο, όπως είπε, δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπογράψει συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την μετανάστευση, θα το πράξουμε μόνοι μας. Αν το μόνο που κάνει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή είναι να μεταφέρει τους μετανάστες στην Σικελία, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί», είπε ο Ματέο Ρέντσι.

Τόνισε, τέλος, ότι στην σύνοδο της Μπρατισλάβα, παρατηρήθηκαν λεξικοί ακροβατισμοί, όσων θέλουν να θεωρούν ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.