Το βράδυ της Πέμπτης, στα στενά της σλοβακικής πρωτεύουσας, τα ελληνικά ξεχώριζαν μεταξύ άλλων γλωσσών. Η Φώφη Γεννηματά, η οποία βρέθηκε στην Μπρατισλάβα για τη σύσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, συνομίλησε με πολλούς νέους, στην πλειονότητα τους έλληνες πρωτοετείς φοιτητές. Αυτές οι απρόσμενες και ευχάριστες συναντήσεις ήταν για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένας καλός οιωνός για όσα ακολούθησαν μία μέρα αργότερα στη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES.

Οι οιωνοί είναι χρήσιμοι για την ανάγνωση δύσκολων καταστάσεων. Και η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διανύει και την πιο εύκολη περίοδο του ευρωπαϊκού του βίου. Από τις αρχές του 2015, άρχισε να χάνει την αίγλη του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Oι πιο κυνικοί παρατηρητές το είδαν μάλιστα να κατεβαίνει κατηγορία. Δεν ήταν μόνο η απώλεια της εξουσίας. Πιο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι κινήσεις των Σοσιαλιστών της Ευρώπης. Βλέποντας την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να ωθούν το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί του. Κι όταν διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε έδαφος, άρχισε να ξεδιπλώνεται ένα απροκάλυπτο φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα που τον καλούσαν ως παρατηρητή στις συναντήσεις τους. Οπως ήταν λογικό, ο έλληνας Πρωθυπουργός ενέδωσε με ευκολία. Κυρίως, όπως λέγεται, από λόγους πολιτικής ορφάνιας. Ευρωπαϊκοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τους χειρισμούς του στο δημοψήφισμα έγινε «ο παρίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Ετσι, με μεγάλη προθυμία πηγαίνει πια όπου τον καλούν, επιχειρώντας ταυτόχρονα ως Πρωθυπουργός να αξιοποιήσει τις όποιες επαφές και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο για τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει την κατάσταση με διακριτική δυσφορία. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε μάλιστα πως ουδέποτε έχει ασκήσει βέτο. Οχι ότι θα είχε, βέβαια, τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο. Αλλωστε, όπως σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, όσοι ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν τον «πρόθυμο Αλέξη» προκειμένου να λύσουν ζητήματα «εσωτερικής κατανάλωσης» –π.χ. να ανεβάσουν τα χαμηλά ποσοστά τους ή να κερδίσουν τα αριστερά ακροατήρια, όπως δηλαδή επιχειρεί ο Φρανσουά Ολάντ για να κάνει αριστερό προφίλ –«θα φάνε το κεφάλι τους». Ούτως ή άλλως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει ενημερώσει την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για το τι έχει συμβεί στην Ελλάδα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανώς απευθυνόμενη εις ώτα μη ακουόντων.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν μία πολιτικός που λόγω της δημοφιλίας της είχε συνηθίσει να παίζει από θέση ισχύος. Οταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποίησε ότι δεν έβλεπε τα ευρωπαϊκά ματς από το κέντρο αλλά από τη γωνία του γηπέδου. Γι’ αυτό, λέγεται, ότι το στοίχημά της πλέον δεν είναι μόνο να φτάσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε διψήφια ποσοστά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στόχος της είναι το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον ρόλο του στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Επίθεση. Στην επίθεση που εκτόξευσε χθες από το βήμα του ξενοδοχείου Sheraton, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του PES, κατά των συντηρητικών πολιτικών και των λαϊκιστών της δογματικής Αριστεράς, η Γεννηματά βρήκε συμμάχους. Προεξάρχων ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση της κοινωνικής Ευρώπης στους Συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για αυτήν εννοούν συσσίτια. Πρέπει να ανανεώσουμε τις ιδέες μας τολμηρά. Κι αυτό κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα το πετύχουμε αγκαλιάζοντας τους λαϊκιστές της δογματικής Αριστεράς» τόνισε στην ομιλία της.

Παραλλήλως κάλεσε να γίνουν ευδιάκριτες οι διαφορές Σοσιαλιστών – Συντηρητικών, να μην δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει οποιαδήποτε ταύτιση μαζί τους. «Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξαφάνισε τη λιτότητα από την ομιλία του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εξαφανίστηκε η λιτότητα και οι συνέπειές της από τη ζωή μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αδικούμε τον εαυτό μας. Εμείς δεν έχουμε τις πιο προοδευτικές προτάσεις; Γιατί να είναι το μήνυμα μας θολό και ασαφές;» διερωτήθηκε η Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, οι Ευρωσοσιαλιστές έδειξαν αποφασιστικότητα να δουλέψουν ως ενωμένη ομάδα. Να υπάρξει κινητικότητα για μία ουσιαστικά κοινωνική Ευρώπη. Η στάση τους οφείλεται κυρίως στο ισχυρό τράνταγμα που προκάλεσε το Brexit.