Project Syndicate

Τα πρώτα αποτελέσματα του Brexit είναι ορατά και σε αντίθεση με όσα έλεγαν ορισμένοι δεν είναι τόσο καλά. Μετά το δημοψήφισμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε, ενώ αρνητικά είναι και τα μηνύματα από τη βιομηχανία και τις κατασκευές. Τα στοιχεία του Αυγούστου που ακολούθησαν αυτά του Ιουλίου ήταν καλύτερα, όμως η ανησυχία παραμένει.

Τα καλά νέα είναι ότι υποχώρησε η ισοτιμία της στερλίνας κάνοντας πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της χώρας. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα ανέβουν, οι καταναλωτές θα στραφούν σε εγχώρια προϊόντα δίνοντας ώθηση την οικονομία. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η στροφή αυτή.

Επίσης η χώρα θέλει τώρα να διαπραγματευτεί νέες συμφωνίες εμπορίου. Ομως οι διαπραγματεύσεις αυτές με την ΕΕ και άλλους εταίρους θα διαρκέσουν χρόνια. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι μεγάλη και δεν αναμένεται να γίνουν σύντομα εκλογές προκειμένου αυτή να εκλείψει. Οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να τηρούν στάση αναμονής ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η Ιστορία μάς δείχνει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ανταγωνιστικότητα και ότι η υποχώρηση της αξίας της στερλίνας θα βοηθήσει τη Βρετανία αυξάνοντας τις πωλήσεις των προϊόντων της χώρας στο εξωτερικό. Ομως οι βρετανοί πολιτικοί δεν πρέπει να περιμένουν πολλά καθώς το εξωτερικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Θα χρειαστεί χρόνος για να μεταφερθούν πόροι στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων αλλά και για να συναφθούν εμπορικές συμφωνίες. Την ίδια ώρα, το Λονδίνο πρέπει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εργαλεία νομισματικής αλλά και δημοσιονομικής πολιτικής για να αυξηθούν τα κίνητρα για επενδύσεις. Μέχρι τώρα η χώρα δεν έχει δείξει ότι καταλαβαίνει πόσο επείγον είναι αυτό.

Ο Μπάρι Αϊχενγκριν είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ