Με την αυτοπεποίθηση των δημοσκοπήσεων και τη συνοδεία όλων των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσήλθε η Φώφη Γεννηματά στη ΔΕΘ. Κινήθηκε σε πολύ έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους, εστιάζοντας την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, η υπόθεση της Κεντροαριστεράς φαίνεται να περνά για τη Συμπαράταξη σε δεύτερο πλάνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Τσίπρας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Αλαζών και ανάλγητος. Αλλά και ως Πρωθυπουργός δεν μπορεί. Η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας βουλιάζει σε μια επικίνδυνη στασιμότητα» τόνισε η Γεννηματά μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι με τη διοίκηση της ΔΕΘ. Συμπλήρωσε δε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα καταδικασμένη. Αρκεί να αλλάξει η πολιτική. Χρειάζεται εθνική γραμμή, άλλη κυβέρνηση με άλλον Πρωθυπουργό».

Λίγες ώρες αργότερα, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλιμάκωσε την επίθεσή της κατά του Πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της περσινής επιλογής του να αρνηθεί την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και την ισχύ της συνεννόησης είχε ως αποτέλεσμα «ο «Τσάβες της Ευρώπης» να καταλήξει o «yes man» των πιο συντηρητικών κύκλων. Οδήγησε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και παραχώρησε τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια». Παραλλήλως τον κατηγόρησε ότι δεν διαθέτει «ίχνος αυτοκριτικής τόσο για την εξαπάτηση όσο και για τα κολοσσιαία λάθη του» καθώς και ότι η κυβέρνησή του «για να συγκαλύψει τις πελώριες ευθύνες της καλλιεργεί τον διχασμό, τον ταξικό πόλεμο».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Τσίπρα, καταλογίζοντάς του «καθεστωτική αντίληψη» αφού προανήγγειλε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Αυτά δεν γίνονται στις δυτικές δημοκρατίες» σχολίασε.

Οι προτάσεις της Συμπαράταξης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομιλία της, ωστόσο, είχε το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στις προτάσεις που για πρώτη φορά παρουσιάζει η Συμπαράταξη. Αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα τρία χρόνια. Συμψηφισμό των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό. Αμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις και προστασία της α’ κατοικίας των δανειοληπτών ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα, με καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των συνεργασιών, επισημαίνοντας πως «η στροφή στον συντηρητισμό δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Υποστήριξε ακόμη πως κανένας μόνος του ή με «κυβερνητικό εταίρο – τσόντα» δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Το κλίμα στο Βελλίδειο ήταν ιδιαιτέρως ενωτικό για εμάς τους βουλευτές. Για εμάς η Κεντροαριστερά συνεχίζει και δεν ασχολείται με τις κινήσεις απελπισίας που επιχειρούν κάποιοι τις τελευταίες μέρες για να διατηρούνται στη δημοσιότητα» σχολίαζε χθες, μιλώντας στα «ΝΕΑ» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν ανήκει στον στενό πυρήνα της προέδρου. Ο ίδιος δήλωνε έκπληκτος από την προσέλευση του κόσμου, επισημαίνοντας πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Από τις 1.100 καρέκλες που είχαν στηθεί στον συνεδριακό χώρο, η άφιξη του κόσμου ξεπέρασε τις 2.000» ανέφερε.

«Ο Ρομπέν των αυταπατών»

Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το λαϊκίστικο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ “Δεν πληρώνω” κινδυνεύει να γίνει “Δεν έχω να πληρώσω”». Στο κάδρο των ευθυνών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έβαλε σε πρώτο πλάνο τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «Ρομπέν των αυταπατών». Του καταλόγισε ότι «δεν χτυπάει τη φτώχεια, αλλά αναπαράγει τις συνθήκες που την γεννούν», ενώ σχετικά με την παρουσία του στην ΔΕΘ τον κατηγόρησε ότι «πήρε οριστικό διαζύγιο με τη λογική».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ επισήμανε ότι «οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι όμηροι του Καραμανλή», ενώ για το μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «χρησιμοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέσο διαφυγής από τις ευθύνες της κυβέρνησης». Μάλιστα μοιράστηκε με το ακροατήριο την ντροπή και τον θυμό που, όπως είπε, ένιωσε βλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο ο Πρωθυπουργός απάντησε στην εργαζόμενη που τον ρώτησε γιατί την απολύουν. «Τα ίδια συναισθήματα που είχα νιώσει, όταν με τον ίδιο κυνισμό ο κ. Σαμαράς προχώρησε στο μαύρο της ΕΡΤ» τόνισε.

Απάντηση στον Θεοδωράκη

Στη νέα πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη για κοινή συνέντευξη στο ΠΑΣΟΚ απαντούν με φειδώ. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε. Αλλωστε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι από την περασμένη Τρίτη» σχολιάζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη. Κι επιμένουν στο στρατηγικής σημασίας πολιτικό ζήτημα που τους απομάκρυνε από την ηγεσία του Ποταμιού, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν ούτε τον φυσικό τους χώρο, την Κεντροαριστερά, ή να εγκαταλείψουν τον κόσμο τους –ένα μεγάλο μέρος του οποίου είχε μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι έτοιμο να επιστρέψει στο φυσικό του σπίτι.

Στο θέμα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή της στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. «Εκφράζουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Συζητούμε και έχουμε ένα οργανωμένο διάλογο με όσους ασπάζονται αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει από την ηγεσία του Ποταμιού συμφωνία σε αυτό, ή τουλάχιστον έτσι εμφανίστηκε ξαφνικά μετά από τόσους μήνες συζήτησης, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση μαζί τους. Είναι απλό» είπε.

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν χθες ότι ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού δεν στάθηκε ποτέ πρόβλημα στις συζητήσεις με το Ποτάμι. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η ψηφοφορία να διεξαχθεί με ηλεκτρονική διασύνδεση, όπως ακριβώς είχε κάνει η ΝΔ. Το Ποτάμι, συμπλήρωναν, επιθυμούσε επίσης την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά χωρίς κάλπη. «Δεν διαφωνήσαμε ποτέ με αυτό. Ζητήσαμε απλώς να πραγματοποιηθεί μία σύσκεψη με τεχνικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας» σημείωναν.