Το ναυάγιο στη σύμπλευση Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού οριστικοποιήθηκε επίσημα χθες και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον Real fm, στράφηκε ευθέως κατά του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζοντας πως «η Κεντροαριστερά για να πετύχει χρειάζεται μπέσα και πίστη στο εγχείρημα. Οπως λέει και ο ελληνικός λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Εμείς έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας, έχουμε δεχτεί πάρα πολλά πράγματα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις». Η ίδια είπε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια για τη μεγάλη Κεντροαριστερά είναι πολύ μεγάλη και αφορά τη χώρα. Πρόκειται, τόνισε, για εθνική ανάγκη και όχι για προσωπικές φιλοδοξίες. Κι έδωσε τη χαριστική βολή, υπογραμμίζοντας πως «εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Και απέναντι και στα στελέχη του».

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έδωσε περιθώριο ενός έτους στο Ποτάμι προκειμένου να ξεκαθαρίσει το στίγμα του αλλά οι επιδιώξεις της ηγεσίας του ήταν άλλες. «Φάνηκε ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας προφανές ότι στο Ποτάμι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. «Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Γιατί αυτό δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις για τον ελληνικό λαό. Είναι πολύ κρίσιμες και ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και έχουμε αίσθημα ευθύνης απέναντι στους έλληνες πολίτες που ψάχνουν από κάποιον να πιαστούν, να ξαναβρούν αυτή την ελπίδα που ποδοπατήθηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.

Οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά αποτυπώθηκαν ομόφωνα πάντως, λίγες ώρες αργότερα, στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντησή τους μαζί της στο γραφείο της στη Βουλή. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε στα «ΝΕΑ» βουλευτής του κόμματος όχι πολύ κοντά στο περιβάλλον της προέδρου: «Ακόμη και κάποιοι που την πρώτη μέρα της “ρήξης” είχαν εμφανιστεί λίγο διστακτικοί –όπως ο Γιάννης Μανιάτης –χθες συμφώνησαν απόλυτα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος σε μια συνεννόηση που δεν προχωράει».

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΑ. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμιζαν εξάλλου ότι στη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη κόπηκε ο «ομφάλιος λώρος» μόνο με την ηγεσία του Ποταμιού. Ολοι υπερθεμάτισαν στο να διακόψουν κάθε συνεννόηση κορυφής με την Σεβαστουπόλεως. Συμφώνησαν όμως να μην εγκαταλειφθεί το εγχείρημα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά: «Ναι» στη βάση, με ανοίγματα στα στελέχη του ευρύτερου χώρου και πρωτίστως στους πολίτες. Απώτερος σκοπός είναι να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις στην κοινωνία και η δυναμική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. «Εχουμε όλες τις θύρες ανοιχτές γιατί η δική μας προσπάθεια ξεκίνησε από το 2012 και από αυτήν δεν περισσεύει κανείς» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ότι στη χθεσινή συνάντηση η αδυναμία συνεννόησης με Το Ποτάμι χρεώθηκε προσωπικά στον Σταύρο Θεοδωράκη και όχι στα στελέχη της Σεβαστουπόλεως. Μάλιστα στην ανακοίνωση του Ποταμιού –εστάλη την ώρα που συνεδρίαζε το ΠΑΣΟΚ και κατηγορούσε τη Φώφη Γεννηματά για βλέψεις με διαδικασίες «κληρονομιάς» –αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία απάντηση. «Εμείς δεν θα συνεχίσουμε τον πόλεμο των ανακοινώσεων. Δεν μας ενδιαφέρει να τσακωθούμε με Το Ποτάμι αλλά να εμβαθύνουμε στην κοινωνία» σχολίαζαν συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οσο για την καταληκτική φράση του Ποταμιού στην ίδια ανακοίνωση ότι «εμείς θα επιμείνουμε, οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου Κινήματος παραμένουν στο τραπέζι», οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν με νόημα ότι τώρα το Ποτάμι «προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας».

Η επόμενη μέρα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πάντως ξεκινά από σήμερα με την κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Συντονιστικού των Κινήσεων Πολιτών. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Caravel και πρόκειται για μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αφού για πρώτη φορά θα συνεδριάσουν όλα τα συλλογικά όργανα όλων όσων συμμετέχουν στη Συμπαράταξη.