Φαίνεται πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να κερδηθεί το στοίχημα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για ανάπτυξη φέτος της ιταλικής οικονομίας με ρυθμό 1,2%.

Οι πιθανότητες είναι εναντίον του 41χρονου πολιτικού καθώς για να πετύχει τον στόχο του θα πρέπει η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης να αναπτυχθεί το δεύτερο εξάμηνο με υπερβολικά μεγάλο ρυθμό.

Συγκεκριμένα θα χρειασθεί να τρέξει ώς τον Δεκέμβριο με ποσοστό 1,3%, όπως υπολογίζει το Bloomberg που χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, επίδοση που έχει να πετύχει η Ιταλία εδώ και 16 χρόνια.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, προβλέποντας πονοκεφάλους όχι μόνο για τον Ρέντσι αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τα καύσιμα της ιταλικής οικονομίας μοιάζει να έχουν σωθεί. Το φθηνό πετρέλαιο, το αδύναμο ευρώ και η χωρίς προηγούμενο βοήθεια που παρείχε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέβαλαν ώστε πέρυσι η ιταλική οικονομία να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολυπόθητη ανάκαμψη ωστόσο δεν έρχεται. Σαν να μην έφθαναν η στάσιμη οικονομία και η ανοικτή πληγή των κόκκινων δανείων για τις ιταλικές τράπεζες, ο Ρέντσι έχει να αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο και ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει μετατραπεί σε δοκιμασία για τον ιταλό πρωθυπουργό, με την ανεργία να έχει αυξηθεί στο 11,6% τον Ιούνιο και την τραπεζική κρίση να ταρακουνά μικρούς και μεγάλους επενδυτές.

«Κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας είναι μηδενικός ή και ελαφρά αρνητικός» λέει η Ραφαέλα Τενκόνι, οικονομολόγος στην Wood & Co με έδρα το Λονδίνο. Και προσθέτει: «Οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, η κερδοφορία τους είναι πολύ χαμηλή, ενώ στο σύνολό της η ιταλική οικονομία είναι στριμωγμένη δίχως να διαθέτει νομισματική ανεξαρτησία».

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Ρέντσι επιμένει στις προβλέψεις που είχε κάνει τον Απρίλιο, παρότι θα έπρεπε να τις έχει αναθεωρήσει, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε ώς τον Ιούνιο, η οικονομία έχει κολλήσει. © Bloomberg News